Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek: Assen mindig izgalmas

Negyedik állomásához érkezik a hétvégén a Superbike világbajnokság: a helyszín ezúttal a Katedrális, azaz a legendás
asseni aszfaltcsík lesz

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Tavaly Jonathan Rea duplázni tudott a Kawasakival, s bár erre idén is lehet esélye, a Ducatik és a hazai közönsége előtt versenyző Michael van der Mark is harcba szállna a győzelemért.

Két héttel az első európai forduló után következik a 2016-os évad negyedik állomása, amelynek a legendás TT Circuit of Assen versenypálya ad otthont. A helyszínt aligha kell bemutatni bárkinek is: a „Katedrális” az egyik legismertebb és legközkedveltebb aszfaltcsík a versenynaptárban, amely idén egyébként épp 25. alkalommal látja vendégül a Superbike világbajnokság mezőnyét. A roppant technikásnak számító vonalvezetés mindig roppant izgalmas versenyeket szolgáltat, az utolsó sikánban pedig rendre történnek olyan események, amelyek örökre beírják magukat a motorsport történelemkönyvébe.

A 2015-ös hollandiai hétvége egyértelműen Jonathan Rea-ről szólt – ahogy tavaly szinte az összes –, hiszen a brit duplázni tudott, s idén is a világbajnokság éllovasaként és az egyik legnagyobb esélyesként érkezik meg Assenbe. A kawasakisnak azonban nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja ismételni egy évvel ezelőtti sikereit, hiszen számos kihívó szeretne szintén a dobogó legfelső fokára állni. Elsőként nem árt megemlíteni például saját csapattársát, Tom Sykest, aki az utóbbi futamokon már nagyrészt fel tudta venni a versenyt címvédő kollégájával, ám többször is előtte kell végeznie, ha vissza akar zárkózni rá a pontversenyben.

Vajon Davies és a Ducati át tudják menteni aragóni formájukat?

A Kawasakik legkomolyabb ellenfelei a Ducatik lehetnek: a bolognai gyártó szemlátomást valamit nagyon eltalált a legutóbbi, aragóni hétvége előtt, hiszen Chaz Davies roppant sima győzelmeket aratott, ám kérdés, hogy a Panigalék csak a spanyolországi helyszínen bizonyultak ennyire versenyképesnek, vagy Hollandiába is át tudják menteni formájukat. És akkor még ott van a Honda, amellyel Michael van der Mark tavaly úgy is mindkét viadal végén dobogóra állhatott, hogy akkor még jóval gyengébb gép dübörgött alatta: az idei teljesítményüket elnézve az sem kizárt, hogy a hazai kedvenc akár első Superbike világbajnoki futamgyőzelmét is megszerezheti.

A többiek, beleértve például a BMW-ket és a Yamahákat, vélhetően csak epizódszerepet fognak betölteni a hétvégén, ám nem kizárható, hogy egyikük esetleg meglepetést okozhat – akár például az Assenben általában kiszámíthatatlan időjárásnak köszönhetően. Míg az imént említett két gyártó akár erőből is elérhet szép eredményeket, addig az Aprilia és az MV Agusta voltaképpen csak az esőben vagy a változó körülményekben bízhat: a szezon eddigi alakulásának fényében meglepő lenne, ha akár csak a középmezőny elejébe tudnák magukat verekedni.

Mire lehet képes a hazaiak kedvence, Van der Mark?

Három forduló elteltével a Supersport világbajnokság mezőnyében is körvonalazódni látszanak az erőviszonyok: a leggyorsabbnak egyetlen körön továbbra is a címvédő Kenan Sofuoglu tűnik, ám nehéz dolga lesz a töröknek az ötödik vb-cím megszerzésében. Az összetettet ugyanis még mindig csapattársa, az eddig roppant stabil Randy Krummenacher vezeti – igaz, a svájcinak szüksége lesz még győzelmekre, ha az élen akar maradni. Nem szabad elfeledkezni az MV Agustát erősítő Jules Cluzelről sem, akit azonban többször is műszaki hiba hátráltatott az eddigiek során, míg a hondás Patrick Jacobsen saját hibájából nullázott Aragónban – várhatóan ők négyen lesznek Hollandiában is a favoritok.

Végezetül ejtsünk szót az Assenben induló magyarokról is. A Superbike-ban ezúttal is a Team Toth versenyzői, Sebestyén Péter és ifj. Tóth Imre képviselik majd hazánk színeit, akiknek a fő célja az lehet, hogy utolérjék a középmezőny végét. A Supersportban komoly sikert ért el legutóbb Nicolas Terol, aki harmadik lett a magyar istállóval, s akár most is kinézhet a spanyolnak egy jó eredmény. Chrobák János nem volt messze a pontszerzéstől Aragónban, míg az R2 MotorRacing Team belgája, Angelo Licciardi egyelőre ismerkedő fázisban tart a motorral. A European Junior Cupban pedig ismét ott lesz a H-Moto Team két versenyzője, Bódis Richárd és Kis Viktória, akik közül előbbi múltkor egy remek hetedik helyezést szerzett: bízhatunk benne, hogy a számára kedvesebb asseni aszfaltcsíkon is hasonlóan jól szerepelhet.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending