Csatlakozz hozzánk

Hírek

PályaPéntek – WSBK Jerez: bajnokavató várható

A hétvégén rendezik a Superbike vb jerezi versenyét, ahol a kawasakis Rea minden bizonnyal bajnok lesz – és most nem csak az ezresek között, hanem a Supersportban is szurkolhatunk magyaroknak

Közzétéve

ekkor

palyapentek jerez 2015
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Hat hosszú hétvégét kellett várnunk a sorozat folytatására, Sepang után Jerez ad otthont a SBK mezőnyének. A spanyol helyszín az idei 11-ik forduló, ami azt jelenti, hogy már csak 3 hétvége van hátra (hat verseny). Ezalatt egy tökéletesen teljesítő versenyző 150 pontot gyűjthet össze, míg Jonathan Rea előnye jelenleg 144 pont! Ebből adódik, hogy a brit pilóta akár otthonról is figyelhetné a hátralévő futamokat, kényelmesen pihenve a fotelban, teát szürcsölgetve.

Jonathan Rea

Természetesen Rea megdolgozott ezért a bajnoki címért, ez vitathatatlan. Az idei versenyeknek több mint a felét a dobogó tetején ünnepelhette, és az utóbbi években folyamatosan a VB címért harcoló Tom Sykest sikerült laposra vernie, az általa már olyan jól ismert motorral. 2013 világbajnoka persze nem felejtett el motorozni, és teljesített néhány erős futamot az idei évben, az eddigi 10 forduló alatt viszont már 157 pontnyi hátrányt gyűjtött össze, így már matematikai esélye sincs a bajnoki címre.

Tom Sykes

Az adatok alapján már csak egyetlen ember van, aki “lőtávolban” van a Kawasaki top pilótájával szemben: a Ducatin motorozó Chaz Davies. A vörösek brit versenyzője természetesen már csak matematikailag halászhatná el a győzelmet, ám nagyon kellemes meglepetés, hogy az utóbbi 4 versenyből három győzelmet sikerült megszereznie. Tette ezt azzal a kéthengeres Panigale R modellel, mellyel előtte még senki sem nyert egyetlen futamot sem, sőt az olasz gyártó is már temetni kezdte a koncepciót – a jövő Ducati superbike-jai V-négyesek lesznek. Davies az idei évben megtalálta a Panigale-ban rejlő lehetőségeket, és az önhibájából elkövetett bukások, valamint a tőle független technikai problémák ellenére is a tabella második helyén tanyázik. Talán ha Rea nem kapja meg a ZX10R-t a feneke alá, Davies Sykes-szal harcolt volna a vb címért?

Schmidt Racing: újra magyarok a Supersportban is

Folytatja supersport világbajnoki szereplését a Schmidt Racing, miután versenyzői, Juhász Dávid (#92) és Chrobák János (#119) is egy-egy Alpok Adria bajnoki címmel a zsebükben érkeztek meg Dél-Spanyolországba:

“Eddig minden az idei évre kitűzött célt teljesítettünk, sőt azon túl is, mivel nem vártan jó mérleggel sikerült teljesítenünk az idei szezont. Itt az idő, hogy magasabb szintekre lépjünk. Jerez egy igen technikás és gyors pálya, de pilótáink lendületben vannak és a technikánk is versenyképes, sőt egy angol MOTEC mérnök is segíti munkánkat, így mindenképpen tisztes helytállást és jó eredményeket várok tőlük ebben az időközben 27 fősre duzzadt, nagyon kemény mezőnyben” – mondta Balogh Róbert, a csapat menedzsere.


Juhász Dávid Misanóban éppen csak lemaradt a vb-pontról

“Nagy izgalommal várom a jerezi versenyhétvégét, hiszen Misanóban már betekintést nyerhettem, milyen a legjobbakkal együtt versenyezni. Úgy érzem ezen a versenyen is nagyon sokat fogok fejlődni. Kicsit nyugodtabban érkeztem a szállásra, mivel az egyik legnagyobb megmérettetésen már túl vagyok ebben a szezonban, mivel az Alpok Adria bajnokságot meg tudtam nyerni. Most 100%-ban csak a világbajnokságra kell összpontosítani. Bízom magamban, illetve a csapatomban, hogy a misanói futamhoz hasonló – vagy valamivel még jobb – eredményt tudunk elérni a VB-n” – mondta Juhász Dávid.


Chrobák János a misanói fordulón nagyot esett, most inkább pontokat gyűjtene

“A harmadik Alpok Adria bajnoki címem megnyerése után nagy örömmel jöttünk el a Slovakia Ringről. Ezt csak tetézi, hogy az utolsó AA futamról a kamion egyenesen Spanyolországba, Jerezbe indult a Supersport VB következő állomására, aminek én is részese lehetek a csapatommal, a Schmidt Racinggel. Bízom benne, hogy a misanói hétvégémhez képest kicsivel kevesebb technikai gondom lesz és akkor úgy gondolom, egy igazán eredményes hétvége lehet. Kemény mezőny vár minket, de úgy hiszem, helyt fogunk állni, legalábbis ezért mindent megteszünk és talán megszerezhetem első világbajnoki pontjaim” – nyilatkozta Chrobák János.

Reménykedik az ezüst trófeában az Aprilia elsőszámú versenyzője is, Leon Haslam – ez az év a csak britekről szól? A tapasztal Superbike menő már megjárt jó néhány gyári csapatot, az RSV4 nyergében pedig úgy tűnt, végre reális esélye lehet a bajnoki címért harcolni. Habár az első fordulón bezsebelt egy győzelmet, és így pontegyenlőséggel az élen hagyta el Ausztráliát, teljesítménye később hanyatlani kezdett. Az RSV4 bomba jó összeállítás volt az év elején, ahogy azonban teltek múltak a nagydíjak, az Aprilia versenygépében rejlő potenciál erősen csökkenni kezdett. Lényegében ez már nem az a gyári szintű csapat, mellyel tavaly Guintoli bezsebelte az arany trófeát, így utólag már nem annyira meglepő, hogy a szezon közben lemaradtak a fejlesztésekkel – annak tudatában viszont szomorú, hogy a gyártó a MotoGP-ben sem halad a terv szerint.

Chaz Davies

Jó lesz látni a kipihent és sikerre éhes versenyzőket Jerez aszfaltcsíkján, ahol már rengeteg izgalmas párbajt láttunk a győzelemért. Habár a bajnoki cím sorsa már nem kérdéses, érdekes küzdelem alakulhat ki a hátra lévő futamokon a VB ezüstért, így aki teheti, ne hagyja ki a folytatást!

Leon Haslam

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending