Csatlakozz hozzánk

Blog

Olasz sportmotort vennék! Merjem?

Milliószor hallhattuk már, hogy az olasz motorok szépek, viszont megbízhatatlanok és drága őket fenntartani. Valóban így van?

Közzétéve

ekkor

ducatit vennek kepek
RST AIRBAG

Szöveg: Varga Róbert (RSVRocky) Képek: SzAP, RSVRocky

Minden előítéletnek van valami alapja. Van, amelyiket meg lehet cáfolni, de van, amihez hiába hozol fel ezer ellenérvet, sosem fogod tudni meggyőzni a többieket. Jómagam mindig csak mosolyogtam az olasz motor-rossz motor véleményeken, így nem meglepő, hogy már harmadik talján vasamat hajtom.
Első nagymotorom egy Aprilia RSV mille lett. Egy igazi betörhetetlen V2 SuperBike! A gyártó ugyan mellőzte a Ducati által használt kényes megoldásokat, a vas mégis eléggé eltér a japán motoroktól. Nem is volt nehéz a motoros találkozók és a parkolók középpontjába kerülni vele, mindig volt valaki, aki érdeklődött iránta.

Az Aprilia RSV mille 1998-as megjelenésével rögtön a Ducatik egyik alternatívája lett
Az RSV-vel hét boldog évet töltöttünk együtt, ez alatt 35 000 közös kilométert hagyva magunk mögött. Fenntarthatósága nem volt magasabb egy japán motorénál! Persze, most a legtöbben felsóhajtanak: még egy elfogult olasz motortulaj . . . Az Aprilia kopóalkatrészei viszont tényleg nem voltak drágábbak a távol keleti vasak árainál. Nem igényelt különösebb extra törődést, szervizintervallumaiban sem lógott ki a sorból. Persze a gyártó első nagy motorjának elektronikáját sok kritika érte, állítólag sok alkatrész alul méretezett, mivel a meglévő robogóalkatrészekből próbáltak építkezni. Az efféle problémák engem elkerültek, és nem írom, hogy semmit sem szereltem rajta, de semmi idegesítő típushiba nem jött elő, amivel rosszabb választás lenne egy japán motornál.

Az Aprilia fenntarthatósága barátságos volt az együtt töltött 7 év alatt
Valószínűleg ez a pozitív tapasztalatom juttatott oda, hogy következő motoromnak egy Ducati SuperBike-ot mertem választani. Költségkeretem sajnos nem engedett meg egy vadiúj Panigale-t, de még egy 1098/1198 modellt sem. Hét évvel ezelőtt én leírtam, hogy az álommotor egy 999 lenne, viszont azért vettem RSV-t, mert az hasonló és olcsóbb. Véleményem nem változott, így hát el is kezdtem a keresést, és sikerült találni egy jó ár-érték arányú alap változatot. A tapasztalt Ducati tulajdonosok pont az ilyen olcsó darabokról próbálnak lebeszélni, de hát az Autókereskedők műsorán felbuzdulva bátran vetettem bele magam.

A Ducati 999 formáit félve rajzolták az olaszok, mégis elég merészek lettek
A kiszemelt 999 idomai enyhén karcosak, néhol apróbb repedések láthatóak, komolyabb esésnek viszont nincs nyoma a vázon. Egyenes futás tökéletes, minden működik ahogyan kell. Az ár alkuképes, viszont eléggé zavaró az eladó hozzáállása, aki igencsak keveset tud a motor előéletéről és szerviztörténetről. Tudjuk, hogy csak rendszeresen szervizelt motort vegyünk, de a fenébe is, ez egy tűzpiros 999! Így hát belevágtam.

Az akkumulátor gyári helyzete

Nézzük hát, mi mindenbe kellhet befektetnünk frissen vásárolt Ducati SuperBike-unk esetén!

Alap kopóalkatrészek

Olaj, lánc, levegőszűrő. Ezeket akkor is cseréld ki, ha a tulaj szerint rendben vannak. Az olajcserével nem lesz gondod, hagyományos a munkamenet, az árak pedig azonosak a japán konkurensekével. Én rögtön pórul jártam a lánccal, pedig nem volt megnyúlva, így annak cseréjét is javaslom. Az eredeti Ducati lánc szett természetesen a duplájába kerül az utángyártottakénak, de ezt a különbözetet nem kell megfizetned, ebből nem szükséges a gyári, hiszen ugyanazt szerelik a gyárban is amit a webshopból meg tudsz rendelni féláron. Én a hűtőfolyadékot is hozzácsaptam az első szervizhez, ennek cseréje is könnyen elvégezhető otthon is.Természetesen a fékbetétek is cserélhetőek az első szerviznél, ha az állapotuk indokolja. A fékfolyadékot viszont ajánlott évente kicserélni!

A láncot is nézzük át alaposan motorvásárláskor

Gyújtógyertyák

A gyújtógyertyák árai sem változnak csak azért, mert olasz motorod van, viszont mégis írnék róluk. Az RSV duplagyertyás, így duplaárból úszod meg a cserét. A 999 hengerfeje végett viszont nem férsz hozzá a gyertyához célszerszám nélkül, tehát jobban jársz, ha ráhagyod egy szervizre.

Kuplung

A legtöbb nagy Ducatin még szárazkuplung található. Ennek élettartama kisebb olajban fürdő testvéreinél, bár amennyiben odafigyelünk rá, a különbség elenyésző lehet. Felejtsük el a kuplung csúsztatását, és ha ízlésünk engedi, cseréljük le a fedelet egy nyitott változatra. A nyitott kuplungfedél szabadon engedi a szokatlan csörgő hangot, a lamellák így viszont folyamatosan hűtve vannak. Nem melegszenek túl és lassabban kopnak. A kuplung cseréje pedig mérföldkövekkel gyorsabb és egyszerűbb, mint egy olajos japán esetében – otthon is elvégezhetjük.

A szárazkuplung eléggé látványos tud lenni, a hangról nem is beszélve

Levegőszűrők

Az első dolog ahol elakadtam, az a légszűrő volt. Optimistán, szervizkönyv nélkül kezdtem neki, ám amikor próbáltam felnyitni az üzemanyagtankot rájöttem, ez nem fog menni. A 999-es nem a könnyű szerelhetőség jegyében épült, a versenypályán kellett bizonyítania – ami remekül sikerült is neki! Az üzemanyag tartályt nem tudjuk felnyitni, csupán eltávolítani, méghozzá együtt a vezető üléssel és a faridommal. Szerencsére erre nem volt szükség, mivel a két kis légszűrőt oldalról kell kicserélni. Egyszerűnek tűnik, viszont ahhoz, hogy hozzáférjünk, a motor elejét is le kell bontani, így nem 5 perces művelet. A szűrők természetesen gyatra állapotban voltak, viszont a gyári szűrő szivacsos, könnyen szétszedhető és mosható. Meglepően jó megoldásnak tűnt a szűrő, mivel akkor még abban a tudatban voltam, hogy biztosan lehet csak a szivacs részét utánrendelni, és nem kell az egészet – persze rosszul gondoltam még a MotoPartsShop 160.000 terméke között sem található ilyen. Azért látszólag már megkopottak, így rendeltem két újat, amik ára összesen 30 000Ft – csak egy kis apróval kevesebb, mint a sportszűrőké. Viszont az utángyártott sportlégszűrők is szivacsosak és Termignoni dobok sincsenek fenn, így gondoltam maradok a gyárinál.

Vezérlés

A Ducati egyik specialitása a desmodromikus vezérlés, ahol a szelepeket különleges karok vezérlik, rugók nélkül. A japán motortulajdonosok sokszor abban a tévhitben élnek, hogy motorjaikon nem kell szelephézagokat ellenőrizni. Ez persze téves, de az ő motorjaikon az egy egyszerűbb művelet, míg a Ducati kivételes rendszere egyedi szelephézagolókat követel, amik ára igen borsos. Szerencsére ezt ritkán kell ellenőriznünk, de egy frissen vásárolt motornál érdemes. Ami viszont guillotine-ként  lebeg a ducatisták feje fölött, az a vezérszíj cseréje, ami két évenként esedékes. Amikor majd kétévente ki kell adnom 45 000 forintot a két szíjra, igazán hiányozni fog a vezérlánc. Egyetlen pozitívum, hogy cseréje otthon is elvégezhető, de egyébként 3 évesen sem tűnt elhasználtnak.

A levegőszűrők költségesebbek lettek a vártnál

Akkumulátor

A nagy kéthengeresek bizony könnyen megeszik az akkumlátort, ez az RSV-vel sem volt másképp. Nem fontos megvenned a legdrágább márkát, mivel valószínűleg az sem fog többet kibírni 2-3 évnél, de a Yuasa az mindig a legjobb motorkerékpár akkumlátor és szerintem 28 rugó alatt nem is drága a belevaló. Pár hetes leállások után inkább tedd fel kicsit egy jó csepptöltőre a vasat, mert könnyen otthon ragadhatsz. A 999 egy bizonyos akkufeszültség alatt meg sem tekeri a blokkot, betolni pedig esélytelen (a vezérszíj végett amúgy sem ajánlott). Tovább rontja a lehetséges élettartamot a tény, hogy az akkumulátort 90 fokban elfordítva kell beszerelned, pedig azokat általában csak 45 fokig ajánlják eldönteni.

Használt elemek

Természetesen sokan próbálják kihasználni, hogy a ritkább motor alkatrésze drágább. A piac ahol kereshetsz viszont annyira kibővült, hogy bármit megtalálsz (pl. Ebay). Nem mondom, hogy egy 999-re annyiért veszel fejidomot, mint egy CBR-re, viszont az árak nincsenek túlzottan elrugaszkodva. Ha teljes blokkot szeretnél cserélni, ott már biztosan észreveszed a különbséget, és sok szerencsére is szükséged lesz a kereséshez. Aranyárban mérik továbbá a vázat, így vásárláskor azt kétszer is nézd át!

Benzinköltség

Sokan kérdezik, mégis ez az a pont, amivel egyáltalán nem kell törődnöd. Hallottam én már 10 liter feletti fogyasztásról kéthengeres és sornégyes motor esetében is, viszont nálam a mutatók általában megálltak 6-7 liter közt.

Ducatit csak szerelemből szabad vásárolni!

Végkövetkeztetés

Mindenki levonhatja a tanulságot, valószínűleg más olasz motort fenntartani, mint japánt. Az én következtetésem viszont az, hogy az Aprilia egy könnyen fenntartható motor volt, amivel ha szerencséd van könnyen és olcsón úszod meg az esetleges problémákat. Maga a márka viszont nincs annyira kiépítve, mint például a Ducati. Ez utóbbit viszont csakis szerelemből vegyél, mert itt biztosan lesz kisebb-nagyobb extra költséged. Aki racionálisan vesz motort, annak rosszul fognak mutatni a kiadási listáján a szervizdíjak, viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a felső tízezerbe kell tartoznod egy Ducati fenntartásához! Természetesen típusok közt is van különbség, egy léghűtéses Monsterrel kevesebb kompromisszumot kell kötnöd, és a konstrukció is könnyebben szerelhető. Egy szó mint száz, ha megtetszik egy olasz vas senki sem döntheti el helyetted bele vágj-e, és a használtmotor piac mindig is rizikós marad. Ne csak a motor után érdeklődj, magadba is tekints! Döntsd el mire szeretnéd használni, mekkora kompromisszumokat tudsz hozni, mekkora összeget tudsz ráfordítani az üzemeltetésre.

Kopó alkatrészeket és a cicomázáshoz szükséges kiegészítőket megtaláljátok az ország legnagyobb motoros webshopjában a Ducati modellekhez is.

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending