Connect with us
just1 mx
Suzuki

Újdonság

Nolan, X-lite: Ismét a legjobbak

Újabb tesztgyőzelmeket arattak a Nolan Group bukósisakjai a nemzetközi szaksajtóban. A Nolan N44 N-Com a német Motorrad, az X-lite X-603 N-Com a francia Moto Journal összehasonlításában bizonyult a legjobbnak.

Published

on

nolan es xlite a legjobbak
jgpr
RST AIRBAG

A Motorrad a napjainkban egyre népszerűbb többfunkciós (több kategória előnyeit ötvöző, crossover) sisakokat hasonlította össze.

Az ismert gyártók kínálatában összesen tizenöt ilyen típus találtak, de a német szakújságírók csak azokat válogatták be a tesztbe, amelyek kettős, J/P homologizációval rendelkeznek. A kettős homologizációjú modellek a nyitott és a zárt sisakokra vonatkozó biztonsági előírásoknak egyaránt megfelelnek, kivehető állvédőjükkel teljesítik a zárt sisakokra vonatkozó ECE teszteket. Az előzetesen kiválasztott tizenöt fejvédőből így már csak hét maradt fent a rostán.

A sisakokat autópályán és vidéki mellékutakon is próbára tették, emellett a TÜV Rheinland laboratóriumában törésteszteken is bizonyítaniuk kellett. A győzelmet a Nolan idei újdonsága, az N44 N-Com szerezte meg, a második helyen az X-lite X-402 GT N-Com végzett. A teszten résztvevő modellek közül egyedül a Nolan és az X-lite kapott „Jó” minősítést.

A további sorrend: Caberg Hyperx („Kielégítő”), Givi HPS X.01 („Kielégítő”), Probiker Multi-Jet („Kielégítő”), Scorpion Exo-300 Air („Kielégítő”), Nexo Multi Jet („Elégséges”). Az Airoh, a HJC, a Roleff és a Shoei nem tudott a Motorrad rendelkezésére bocsátani a tesztkritériumoknak megfelelő sisakot.

A tesztgyőztes N44 egy kiválóan variálható, sokoldalú kupak – nekünk bejött

A szerzők véleménye szerint a tesztgyőztes Nolan N44-et N-Comot a nagyszerű kilátást biztosító plexi, a jól működő pleximechanizmus, az egyszerűen le- és felszerelhető állvédő, a kényelmes, bőrbarát anyagú és jól szellőző bélés emeli ki vetélytársai közül. A Motorrad további jó pontként említi a 130 km/h-s tempóig kifogástalan zajcsillapítást és aerodinamikai tulajdonságokat, a jól használható, megfelelő mértékben sötétített beépített napellenzőt, a hatékony bogárhálót és a rendkívül széles méretkínálatot (nyolc fejméret, két külső héjméret).

Negatívumként említették, hogy a plexi csak négy állásban rögzíthető, és a két középső pozícióban vibrál menet közben, ami rontja a kilátást a sisakból. Emellett kifogásolták a szűk kialakítású állszíjat és a sisak súlyát is.

Fontos szempont volt az is, hogy a törésteszteken az N44 érte el a legjobb összesített eredményt, azaz a viselő feje ebben a sisakban van kitéve a legkisebb terhelésnek egy esetleges baleset során

A második helyezett X-lite X-402 GT N-Com zajcsillapítás és aerodinamika szempontjából az N44 N-Comot is megelőzte, a Motorrad tapasztalatai szerint még 180 km/h-nál is tökéletesen viselkedik. A tesztelt sisakok közül ez illeszkedik a legjobban a fejre, kényelme kiváló, használata szemüvegesek számára sem jelent gondot, hatfokozatú pleximechanizmusa határozottan működik, csatja dupla D gyűrűs. Az N44-hez hasonlóan az X-lite állvédőjének le- és felszerelése is egyszerű művelet.

Kritikával illették viszont a törésteszteken elért, átlagosnál gyengébb eredményt (főleg az állvédő esetében), a sisak súlyát és a felhajtott plexi által keltett szélzajt.

A tesztelt sisakok közül ez illeszkedik a legjobban a fejre, kényelme kiváló, használata szemüvegesek számára sem jelent gondot

A Moto Journal motorosmagazin tíz gyártó zárt sporttúrasisakjait hasonlította össze 2013. májusi számában. Az élen az idén piacra dobott X-lite X-603 N-Com végzett, a lehetséges 10 pontból 8,29-et szerezve. A második helyet holtversenyben a Shoei GT-Air és a BMW Sport szerezte meg 8,21 ponttal, majd következett a Shark Vision-R GT Carbon (8,14 pont), a Shark Speed-R és a Suomy SR Sport (mindkettő 8,07 pont), a Blauer Force One Carbon, a Lazer Kestler Carbon Light Rich és az LS2 FF396 CT2 Carbon (mindegyik 8 pont), valamint a Premier Angel (6,93 pont).

X-Lite X-603 a mostanában egyre népszerűbb Hi-Vis színben

A francia újságírók szerint a tesztgyőztes X-lite X-603 N-Com nagyszerű bukósisak, igényes kivitelezésű, rendkívül kényelmes és ergonómiai szempontból is tökéletes. A kiváló optikai minőségű, széles plexi nagyszerű kilátást biztosít, egyszerűen le- és felszerelhető, a páramentességről pedig szériafelszerelésként adott Pinlock® lencse gondoskodik.

A negatívumok között említik a szellőzőrendszer kisméretű kezelőszerveit és néhány részlet kidolgozását.

A Moto Journal összegzése szerint az X-lite X-603 N-Com kiváló választás azok számára, akik hosszú túrákra is vállalkoznak és szeretnek dinamikusan motorozni

Az EuroMotor Kft. által forgalmazott termékek idén már több alkalommal részesültek rangos szakmai elismerésben. A Német Autóklub (ADAC) független tesztjén szintén zárt sporttúrasisakokat hasonlítottak össze, a győzelmet a Nolan N86 szerezte meg. A német Tourenfahrer és a francia Moto Magazine a felnyitható túrasisakokat vette górcső alá, mindkét teszten a Schuberth C3 Pro diadalmaskodott; a Moto Magazine tesztjén ráadásul dupla siker született, hiszen a második helyet a Nolan N91 N-Com szerezte meg. A német PS magazin csúcskategóriás versenysisakot hasonlított össze, ezt a megméretettést a Schuberth SR1 nyerte az X-lite X-802R előtt.

A tesztgyőztes Schuberth, Nolan és X-lite bukósisakok kipróbálhatók és megvásárolhatók az EuroMotor Kft. üzletében (1134 Budapest, Lehel u. 17/b-c).
További információ a +36-1-877-4430-as telefonszámon, a pult@euromotor.hu e-mail címen és a www.euromotor.hu honlapon.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending