Csatlakozz hozzánk

Hírek

Nemzetek Krossza: Minden segítség jól jön

Ütőképes felállással készül hazánk a világ legrangosabb motokrossz eseményére, az MX on Nations-re. A csapat azonban idén is anyagi gondokkal küzd, ezért a szakágvezető a rajongókhoz fordult…

Közzétéve

ekkor

mxon team 2013
RST AIRBAG

A magyar válogatott leadta nevezését az idei Nemzetek Krosszára, a csapat-világbajnokságra. Németh Kornélt, Firtosvári Gábort és Szvoboda Bencét, a három leggyorsabb magyar fiút jelölte ki a szövetség a feladatra. Nagyon komoly háttérmunkát és anyagi ráfordítást igényel a világ legnézettebb motokrossz versenye. A magyar csapat idén is anyagi gondokkal küzd, ezért a szakágvezető a rajongókhoz fordult.

Az MXonline leültette Rákos Róbertet, hogy válaszoljon a legfontosabb kérdésekre.

– MXonline: Eljuttattál hozzánk egy kérést. A magyar csapat a szurkolók anyagi támogatását kéri. Ennyire rossz a helyzet? A kívülálló azt gondolná, hogy a befizetett licenszdíjakból marad annyi, ami ennek az eseménynek a költségvetését fedezi?

– Rákos Róbert: Volt már ennél rosszabb is, de egyáltalán nem rózsás a helyzetünk. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a számokba tudnia kell mindenkinek pár dolgot. A szakágak eddig egy közös MAMS büdzséből táplálkoztak, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy nem egyenlő arányból részesültek a szakágak a befizetésekből. Idéntől ez másképp van. Minden szakág saját magára számíthat. Ez az első évem a szakág élén, és komoly munka volt egyensúlyban tartani a kasszát. Már az is előrelépés idén, hogy egy kevés pénzt el tudtunk különíteni a Nationsre, de az is jószerivel csak az utazást, és a nevezést állja. Az államtól központilag kap a MAMS egy elenyészőnek mondható támogatást, de országunk vezetői még ezt is meg akarják vonni, ha nem lesz nyereséges a szövetség.

Minden idők egyik legerősebb magyar csapata utazhat ki a versenyre – Firtosvári Gábor, Szvoboda Bence, Németh Kornél (balról jobbra)

– Mennyi pénzt vártok a rajongóktól?

– Nincs egy konkrét elképzelés, mert bármekkora összegű támogatás jól jön. Ha már a nevezéseket összege visszajön a rajongóktól, akkor már előrébb vagyunk valamelyest. Azt látni kell, hogy nem elég oda csak kiutazni. El kell készíteni a FIM nagyon szigorú előírásai szerint az egységes dekorokat, mezeket, az egységes depóruházatot. Szeretnénk idén szóróanyagokat is gyártani a fiúkról, aminek a költsége szintén nem kis összeg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez egy technikai sport: minden versenyzőnek két darab, jó műszaki állapotban lévő motorjának a helyszínen kell lenni megfelelő alkatrész utánpótlással, plusz 4 napig enni-inni-aludni kell, hiszen a csapatnak már csütörtökön elkezdődik a program. Ha valakinek van kedve, kezdjen el számolni ez mennyi kiadás.

Ha nincs meg a pénz, miért utazik a csapat? Nem ez lenne az első alkalom, hogy hiányzunk, és valljuk be, úgy sem fogjuk megváltani a világot, ha ott vagyunk!

Igen, ez így van, viszont én más oldalról közelíteném meg a dolgot. Nem vagyok naprakész a statisztikákból, de ha jól tudom, akkor a magyar válogatott még nem került a legjobb húszba, az A-döntőbe. Most van egy nagyon erős csapatunk, ez az utolsó esélyünk, hogy ott legyünk a legjobbak között, különben belátható időn belül nem fogunk tudni kiállítani 3 olyan motorost, akiknek halvány esélyük is lesz erre a bravúrra. Most is csak halvány az esély, de én bízom a srácokban. Az ADAC-n látszik, hogy Kornél még mindig nagyon gyors, Firtosvári Kacsa csúcsformában van, Bence pedig szétrobban az adrenalintól. Én nagyon bizakodó vagyok!

A csapatok mit tesznek bele közösbe? Azért a HTS-ről és az OKR-ről beszélünk!

– A két top csapat tulajdonosai, Horváth Lajos és Kuba Richárd minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy összeálljon minden az utazásra, de egyikőjüktől sem várható az, hogy saját zsebből finanszírozza a versenyt, elvégre a fiúk itt elsősorban a hazájukat képviselik. A politikába ne menjünk bele, tudja mindenki, hogy milyen sportágat kellett volna választanunk ahhoz, hogy tejben fürödhessünk. Amúgy megnyugtatásul: ha ez a két úriember nem volna, akkor egyáltalán nem kellene most a magyar csapatról beszélgetnünk, szóval őket számon kérni nem túl elegáns dolog. És persze a csapat mögött álló segítőkről, családokról sem feledkezzünk meg, hiszen mindenki áldoz a saját pénztárcájából erre az eseményre.

Ilyen is volt. 2006-ban Németh Kornél nyerte a reményfutamot, a B-döntőt, de a Czúni Laci és Hujber Péter teljesítménye kevés volt a továbbjutáshoz. Idén is kelleni fog Kori tudása a csapat jó szerepléséhez

– Hogyan működik a felajánlás, mi biztosítja azt, hogy nem lehúzás a dolog?

– Csak magamat tudom biztosítéknak mondani, remélem ennyi elég. A támogatás egyébként nem kötelező. Nem akarjuk senki elől elvenni az utolsó forintat. Pár ezer forint talán nem nagy teher egy rajongónak sem. Ha egy egyszerű szurkoló volnék és nem a szakágvezető, akkor én biztos adnék ennek a három fiúnak, mert rengeteg dicsőséget szereztek már az országnak, nagyon sok szép küzdelemmel megajándékoztak már minket, és most rajtunk a sor, hogy valamennyit visszafizessünk ebből. Ha mégsem utazna a csapat, akkor természetesen visszafizetjük mindenki támogatását.

– Az általad írt közleményben egy összeg volt megnevezve. 10.000 forint felett kap a felajánló egy posztert, a legtöbb támogatást nyújtó pedig személy pedig megkapja a mezeket. Lehet, hogy egy kicsivel több konkrétumot kellett volna ezzel kapcsolatban elárulni.

– Ezen már én is sokat gondolkoztam, hogy vonzóbbá kéne tenni, talán az ereklyék jobban ösztönzik az embereket.

Bárki, aki 10.000 forint felett támogatja a csapatot, egy dedikált posztert fog kapni a fiúkról.
Bárki, aki 50.000 forint felett támogatja a csapatot, a három fiú által dedikált Team Hungary polót kap viszonzásul.
Aki 100.000 forint felett támogatja a csapatot, az az általa választott versenyző mezét kapja meg.
Aki 300.000 forint felett támogatja a csapatot az mindhárom fiú dedikált mezét megkapja.

MKB BANK 10300002-87201267-11103281 – erre a bankszámlára várjuk az utalásokat. A közleménybe egy nevet és egy levelezési címet kell megadni. Szeptember 26-ig várjuk a felajánlásokat. A versenyt követő héten mindenkinek ki lesz postázva a támogatásáért felajánlott ereklye.

Ha teheted, támogasd a srácokat – nem az összeg számít, minden forint jól jön

– Lehet már tudni, hogy hányan járultak a kasszához?

– Már 100.000 forint felett járunk. Eddig 6-7 embertől érkezett felajánlás, amit ezúton is köszönök a csapat nevében. Reméljük lesznek még olyan emberek, akik egy kicsit is hozzá fognak járulni a költségekhez. Nagyon sajnálatos, hogy erre van rászorulva a magyar csapat, ugyanakkor ezt a kiváló lehetőségnek is tartom, hogy akik eddig csak beszéltek a mikéntekről és hogyanokról, most odategyék magukat. Ez egy jó mérce lesz egyébként, hogy mennyire tud összefogni a krosszos társadalom, vagy előjön itt is a magyarokra jellemző széthúzás. De mégegyszer mondom, ez NEM KÖTELEZŐ! Csupán egy lehetőség.

– Mi az elvárás a fiúkkal szemben külön-külön? Mert említetted, hogy csapatként az A-döntő a cél!

– Nehéz jóslatokba bocsátkozni, mert a nevezési listát elnézve, komoly versenyzőkkel kell felvenni a kesztyűt. A kvalifikációs napon mindenki a saját kategóriájával versenyzik, egy 20 perc plusz két körös etap dönt a továbbjutásról. Ez nemzetközi mércével egy rövid futam, tehát kondival bírnia kell a fiúknak. Kornél megy MX1-ben. Egy jó rajttal képes 15 körül motorozni, akár még előrébb is. Kacsának van a legnehezebb dolga MX2-ben, hiszen nagyon komolyak az ellenfelek, talán itt a legsűrűbb a mezőny. Egy széria blokkal nagyon nehéz helyzetben lesz, reméljük Kuba Richi vébés technikát tud neki szerezni :). Bence lehet a Jolly Joker. Openben általában a gyengébbek a versenyzők. A rajt mindent el fog dönteni. Ha ő is jól ki tud startolni, akkor ő is hozhatja a 15 körüli helyeket, és akkor egyenes ágon bekerülünk. A B-döntőből, vagyis a reményfutamból már nagyon nehéz lesz továbbjutnunk. A meglepetés azonban mindig benne van a pakliban. Lehetnek a többiek balszerencsések, vagy a fiaink pörkölnek úgy oda, ahogyan azt nem vártuk előzetesen. Mindegy hogy lesz, csak egységesen dolgozzunk, és szívvel harcoljunk! Nagyon bízom benne, hogy minden összeáll, és kijön pár honfitárs szurkolni a fiúknak! Sikerülnie kell! Most, vagy soha!

Erre a látványra készüljetek idén is!

Forrás: MXonline.hu

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending