Csatlakozz hozzánk

Hírek

Németh beváltotta ígéretét

MX OB: Kornél Nyársapáton is veretlen maradt – Szvoboda Bence beszámolójával

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: Hell Racing Team

A tőle megszokott lenyűgöző motorozással és magabiztos győzelemmel szerezte meg az első helyet Németh Kornél, a Hell Racing Team versenyzője a nyársapáti bajnoki forduló mindkét futamán.

A kitűnő formában és kondícióban lévő rider Cegléd mellett is a hátát mutatta versenyzőtársainak és behozhatatlan előnyre szert téve, az első futamon ötven másodperccel, a másodikon másfél perccel volt gyorsabb a mezőnynél.

Ahogyan azt a versenyhétvége előtt ígérte, Németh Kornél megismételte tavalyi sikeres szereplését a profin előkészített nyársapáti pályán. A KTM Kecskemét színeiben indulva Kori így a hazai bajnokság harmadik állomásán is a maximális pontot gyűjtötte be, ezzel növelve tovább előnyét a bajnokságban, ahol immár fölényesen vezeti az összetett ponttáblázatot. A tehetséges magyar motocross ikon már a qualifikáción fergeteges tempót diktált, három és fél másodperccel volt jobb a második Szvoboda Bencénél. Kornél saját bevallása szerint nagyon élvezte a motorozást a vasárnapi futamon, ahol a körülmények mind a pálya, mind az időjárás tekintetében tökéletesek voltak.


Kornélt a nyársapáti pályán leginkább csak ebből a szögből látták az ellenfelek…

„Az első startommal nem igazán voltam elégedett, mert nem jól ugrottam ki a startgéptől, de utána behoztam a hátrányomat, amikor a többiek elvették a gázt a kanyarban, én a külső íven el tudtam fordulni. Az elején kicsit megnyomtam neki, és miután jelentős előnyre tettem szert, a futam második felében már csak élveztem a motorozást, próbálgattam néhány hosszabb ugrást, egyszóval remekül éreztem magam a motorom nyergében” – mondta a futammal kapcsolatban Németh Kornél. A magyar világklasszis a versenyre szokás szerint a W. P. Havasi Zoli közreműködésével tesztelt teleszkóppal és az ad hoc módon, a helyszínen összeállt szerelőcsapata – Kornél édesapja és Szilveszter nevű barátjuk – segítségével tökéletesen felkészített motorral állt rajthoz. Kornél számára így csupán a közönség lélegzetét is elállító motorozás volt a feladat, amit a versenyző a tőle elvárt módon, örömmel teljesített is.

A második startot, – noha legfőbb vetélytársával, Szvoboda Bencével egyszerre ugrott ki –, sokkal jobbnak értékelte Kornél. „Bencével egyszerre ugrottunk ki, és talán 100 méteren keresztül előttem motorozott, azonban mivel én körönként három másodperccel jobb időt mentem már az elején, hamar átvettem tőle a vezetést, és az idő múlásával – ahogyan egyre többet kivett belőlünk a motorozás – ez az előny öt-hat másodpercre nőtt körönként. Ekkor már biztos volt a pozícióm, innentől végig elöl mentem. Még az is belefért, hogy a közben eleredt eső miatt picit visszavegyek a tempóból” – értékelte a második futamot a kaposvári születésű MX-es.


3 forduló után maximális teljesítménnyel, toronymagasan vezeti a tabellát

Igazi profi versenyzőhöz illően Kornél – annak ellenére, hogy gyakorlatilag ismét leiskolázta az egész magyar mezőnyt – nem elégedett százszázalékosan a saját teljesítményével, és több évtizedes versenyzői múlttal a háta mögött is azt keresi, hogyan tudna még jobb lenni: „annak ellenére, hogy az utóbbi időben tényleg nagyon sokat edzettem és motoroztam, és azt gondolom, elég sokat javult a kondim, mégsem vagyok teljesen elégedett a robbanékonyságommal. Leginkább a kezdeti dinamikámon szeretnék még javítani, hogy az első két köröm is a lehető leggyorsabb legyen”

A jó hangulatú, eredményes verseny után hazafelé menet egy kis bosszúság árnyékolta be Kornél napját, ugyanis lerobbant az autója.  Szerencsére barátja, Toto hamar segítségére sietett, így az apró műszaki gond remélhetőleg nem nehezíti majd meg a magyar világklasszis MX-es kiutazását következő, hétvégi német futamára.

Szvoboda: két kör hátrányból a dobogóra

Szvoboda Bencének Nyársapáton is egyetlen célja volt: a győzelem. Ez ugyan nem sikerült, de Bence így is bravúrosan motorozott.

Az Oxxo Energy Drink pilótája a szabadedzésen még a tartalék motorjával vett részt, de az időmérőre előkerült a versenyparipa, amellyel géposztályának legjobb idejét futotta. A kategóriaelsőség ellenére ekkor még rossz úton haladt a csapat a beállításokat illetően, ezért Bencének meg kellett küzdenie a jó köridőkért; ráadásul a futamra sem tudták tökéletesen beállítani a motort.

Az első rajt nem is sikerült túl jól az EuroMotor támogatott versenyzőjének, de elkezdett felzárkózni, bár beletelt néhány körbe, amíg Nagy Alexet és Szőke Márkot meg tudta előzni. Ezt követően már a saját tempójában tudott motorozni, így könnyedén nyerte az MX2-es kategória versenyét, összetettben pedig második lett.

A csapat a második futamra változtatott az áttételen és a motorelektronikán, aminek köszönhetően Bence jobban rajtolt, olyannyira, hogy elsőnek fordult és vezetett is egy darabig. Persze a mély, homokos pályán nem tudta sokáig maga mögött tartani a nagyobb géppel versenyző Németh Kornélt, aki hamar átvette tőle a vezetést. Bence ezt követően még öt körön keresztül tartotta a lépést Kornéllal, de aztán kapott egy defektet, s további három kör után kénytelen volt kiállni kerékcserére.

Mire visszatért a pályára, két kör hátrányba került, onnan kellett megkezdenie a felzárkózást. Az Oxxo Energy Drink pilótája szokásos harcos stílusában küzdötte át magát a mezőnyön, és a futam végére 1 másodpercre megközelítette a második helyen motorozó versenyzőt! Előzni már nem volt ideje, így kategóriájában a harmadik helyen intette le a kockás zászló.

„Az első verseny a nem tökéletes beállítások ellenére is viszonylag könnyű volt, a második menetre viszont már minden összeállt, jól is indultam, tartottam a tempót Korival. Aztán jött a defekt. Próbáltam továbbmenni, de nem szabad kockáztatni, inkább kiálltam kerékcserére. Nem volt jó érzés kintről nézni, ahogy elmegy mellettem a mezőny, ráadásul kétszer is. Megkettőzött erővel indultam utánuk, és ha lett volna még egy kör, talán nyerhettem is volna. Persze a történtek után ezzel az eredménnyel is elégedett vagyok”
– nyilatkozta Szvoboda Bence a versenyt követően.
Szöveg: Oxxo Energy Drink / Sárosi Brúnó Fotó: Sleider

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending