Connect with us

Blog

Nagy-Britannia legveszélyesebb motoros útja

A feketelistás Cat and Fiddle Road

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A motorosok nagy kedvence a Cat anf Fiddle Road (macska és hegedű út), 19 kilométeren át köti össze Buxton-t és Macclesfield-et Angliában.

Az utat körülvevő táj dimbes-dombos, az út széle néhol kőfalakkal határolt, ami miatt számomra kellemes írországi feelinget áraszt, viszont roppant veszélyes. A körülölelő terület nagy részét a csodálatos és híres Peack District Nemzeti Park foglalja el, ami jócskán hozzátesz ahhoz a tényhez, hogy az út elég nagy forgalmat bonyolít le, – ráadást kóbor állatokra is számítani kell, főleg mint birka, szarvasmarha – így különös figyelemmel kell közlekedni rajta.

Itt bizony nem kiscicák szaladgálnak át az úton

Az út szívén át futó híres pihenő, a csúcsra épült Cat and Fiddle Pub, ami nem csak festői kilátást, gyönyörű tájat kínál, hanem egy kis pihenést és jókedvet a fáradt utazóknak. Parkolója természetesen tele van motorokkal.

Cat and Fiddle Pub

Persze az út nem pont a látvány miatt lett a motorosok nagy kedvence, hanem a tömérdek technikás, éles és kiszámíthatatlan kanyarjairól. Ugyan ki az aki ne zsongna be tőle?
Ezzel nem is lenne baj, bakancslistás az út mindenképpen, inkább az a gond, hogy a rossz sebességválasztás következtében hamar megtörténhet a tragédia.

A súlyos és halálos balesetek száma borzasztóan nagy, az úton elszenvedett balesetek több mint 70 %-a motorkerékpárral történik. Az Egyesült Királyságban már több mint 20 éve elnyerte a legveszélyesebb út címét, bizonyos szakaszait fekete kategóriába helyezték, és a legmagasabb kockázatúnak minősítették. Hiába szereltek fel motorosbarát szalagkorlátokat, a balesetek száma nem csökken, amit a motorosok magatartásával magyaráznak. Ha a motoros balesetek számát kivonják az eddigi balesetek számából, ez az út a legbiztonságosabb utak közé tartozna.
Sebességkorlátozásokkal, figyelmeztető táblákkal, agresszívabb útfelületekkel, polgárőrökkel járőröznek, és a kihelyezett kamerákon túl még mobil sebességméréseket is végrehajtanak. Mindezzel párhuzamosan még a rendőrség is helikopterrel pásztázza a forgalmat.

Úgy tűnik hiába a sok millió fontos beruházás időről időre, hiába a sok ellenőrzés, óvintézkedés, nem csökken a motorosok farokméregetése, nagy sebességgel, rossz technikával, hibás megítélésekkel száguldoznak a kanyarokban.

Ez a gyönyörű, de halálos út, mágnesként vonzza a versenypályás mentalitású motorosokat. Világos, hogy nagy kihívást jelent átrodeózni az úton, de ahelyett, hogy elmosódott kanyarokat lássunk, inkább fogadjuk be a táj méltóságát. A szabályokat átszegni könnyű. Meghalni könnyű. De én inkább másnap is szívesen motoroznék.

A kérdés jó…

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending