Csatlakozz hozzánk

Hírek

MyActionCam bemutató

Részletesen bemutatjuk a legjobb hazánkban kapható onboard kamerákat – tesztvideókkal

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Többen is megkerestetek már bennünket azzal a kérdéssel, hogy milyen kamerát használunk onboard felvételeinkhez és hol lehet azokat beszerezni. Ezért elmentünk a legnagyobb hazai forgalmazó bemutatótermébe, ahol megismerkedhettünk az összes motorozáshoz alkalmas kamerával – melyeket Edisün kuponunkkal olcsóbban is szerezhetsz be.

Biztosan Neked is megvannak a házi barkács élményeid kezdő onboard videózásoddal kapcsolatban, amikor “duct tape”-pel erőszakoltad fel a vasra a hagyományos digitális fényképezőt, amelyet átkattintottál élvezhetetlen minőségű videó módba, majd a gyári háromlábú állványba csavarva máris úgy nézett ki a géped, mint a “kíváncsi légy” a Macskafogóból. Az én esetemben legalábbis valahogy így festettek a kezdeti próbálkozások, de hallottam már a  tejesdoboz a tankra felszigszalagozva, illetve szivacsra pókozva a kézikamera című sztorikat is – amiket jobb is, ha máris elfelejtesz, ugyanis manapság már hazánkban is kaphatóak gyári onboard kamerák motorozáshoz és extrém sportokhoz.

Ha szeretsz kamerázni, és nem csak a csajodat, hanem mondjuk egy-egy menetet a motoroddal, vagy ha esetlegel túrázol, bringázol vagy télen is meglátogatod a kedvenc szerpentinjeidet, csak síléccel, akkor tényleg érdemes elgondolkodnod egy erre való kamera beszerzésén. Az itt felsorolt ketyerék mindegyike tökéletesen alkalmas ezekre a célokra, furcsa is volna, ha nem így lenne, mivel erre találták ki őket. Ennek köszönhetően – mint látni fogjátok – nagyon átgondolt konstrukciók, ügyes és praktikus megoldásokkal, speciálisan – többek között – a motorosok igényei szerint alakították ki őket.


Az itt felsorolt kamerák mindegyike EDISÜN KUPONNAL 5% KEDVEZMÉNNYEL vásárolható meg! A kupon letöltéséhez kattints IDE!

Olyan dolgokra gondolok, mint például a lézeres horizont-beállítás, az ütés-és vízálló álló tok, a profi rögzítés vagy épp az ún. “hurokfelvétel” lehetősége – ezekről mind-mind szó esik majd a kamerák bemutatásakor. Ugyanúgy, mint ahogy a whisky jéggel, a tequila meg citrommal az igazi, az onboard kamerázás is megfelelő eszközökkel az ideális: nagyon sok bosszúságot spórolsz meg, ha erre a célra gyártott készüléket használsz. Persze, ennek ára van, nem olcsó móka, de ha szereted este otthon jó minőségben visszanézni, hogy mit alkottál aznap, akkor megéri áldozni rá. “Vidd haza a legextrémebb élményeidet!” – TesztMotor Edisün kuponnal ezt kedvezményesen is megteheted.

GoPro HD Hero sorozat

Hogy feltérképezzük, hogy milyen motorozásra (is) fejlesztett kamerák közül válogathatunk, Damak Feri nemrégiben megnyílt bemutatótermébe vezetett utunk, a IX. kerületi Telepy utcába. A MyActionCam kirakatában több olyan modell is megtalálható, amely kifejezetten alkalmas motoros élményeink megörökítésére. Kezdjük máris azzal, amelyet mi is használunk a filmjeink elkészítéséhez, vagyis a GoPro Hero-val. A kamerát többféle alapcsomagban is megvásárolhatod, létezik Helmet-és Motorsport Hero is. A különbséget lényegében a kamerához kapcsolódó konzol jelenti: míg előbbihez – ahogy a neve is mutatja – elsősorban sisakra való rögzítés jár, addig utóbbihoz egy ún. Motorsport Kit, amivel a motor legváltozatosabb szegleteibe is elhelyezhetjük kameránkat (mi is ezzel dogozunk). Árukat tekintve nincs különbség a kettő között (~99.000Ft), sőt, a konzolokat külön-külön is megvásárolhatjuk a HD kamerához. Ez a két betű sejteti, hogy milyen minőségben örökíthetjük meg motoros ámokfutásainkat az utókornak…


Mi is a GoPro Hero-t aggatjuk a gépekre, bár víz alatt még nem teszteltük…

A technika meglehetősen strapabíró házban lakik, tehát semmi baja sem lesz, ha leejted. Ha pedig ez sem lenne elég, szilikon tokot is vásárolhatsz mellé (lásd a fenti képen a narancssárga tokot), amiben még azt is kibírja, ha esetleg nem jön össze a féktáv a Hungaroring lejtős célegyenesében. Ezesetben csak a karcos lencsét kell kicserélned, meg talán a motorodon az idomokat. Sőt, akár egy karóra, hatvan méterig vízálló a berendezés, szóval még endúrózhatsz is vele aktívan. Mindössze két gomb található a műszeren, melyek segítségével a legaprólékosabb opciókat is kezelheted, amihez azért némi kotta szükséges – ahogy Feri fogalmaz. Vagyis nem árt elmélyülni a használati utasításban, ha ki szeretnéd használni “Hősöd” képességeit. Mint például a fényképező funkciót, amelyet időzített módba is kapcsolhatsz, amikor is 2-60 másodperces időtartam között (beállítástól függően) folyamatosan gyártja a képeket. Talán egyetlen hátránya a GoPro Gero sorozatnak, hogy SD kártya nem jár hozzá, úgyhogy kénytelen leszel boltolni egyet (4-től 32GB-os kapacitásig). Továbbá másik “negatívuma”, hogy kissé érdekes kinézetet kölcsönöz, amikor mondjuk a sisakodon egy L-alakú “akármi” figyel: simán benéznek földönkívülinek, vagy azt hiszik, Te vagy MZ/X.

Mit tud a GoPro Hero? Ez is vele készült
ContourHD sorozat

A ContourHD kamerák is elképesztő minőségben képesek felvenni a motorozásodat, szebb a kép, mintha DVD-znél. Kétféle változata kapható, a 720p (~70.000Ft) és az 1080p (~100.000Ft), árukon kívül a különbség természetesen a rögzített kép minőségében rejlik, utóbbi full HD-s – tehát nem csak a számítógépen néznek ki jól ezek a felvételek, hanem például egy TV-műsorban is megállná a helyét. A Contour HD-k is bírják a kiképzést, mérsékelten vízállóak, de ha gyakran megázol, vásárolhatsz mellé vízálló tokot is, nagyjából 12.000Ft-ért. A GoPro Hero-val ellentétben a MicroSD kártya az “alapfelszereltség” része, amely 2 gigabájtos (Kingston), és amit 16GB-ig bővíthetsz. Egyébként 1GB kapacitás úgy negyed órányi filmezésre elég, maximális, full HD-s felbontással, míg a 720p-s verzió “high mód”-ban fél órát is felvesz – valamivel gyengébb minőségben, ugye. Feri elmondása szerint gyakran visszaviszik hozzájuk a kamerákat, hogy valami gixer van, mivel szaggat a videó a gépükön. Nos, nem árt tisztában lenni a HD minőségű felvételek gépigényével, a vágásról nem is beszélve. Szóval áldozzunk egy keveset a felbontásból a képminőség oltárán (amit a kamerán lévő gombbal is megtehetünk), hogy élvezhető felvételeket kapjunk.


A Contour HD-k okosan kitalált ketyerék, könnyű velük filmezni

A ContourHD-k használata olyan egyszerű, hogy – Feri szavaival élve – egy idomított biorobot is könnyedén elboldogul velük. Egy gomb található rajta, amiről – méreténél fogva – mindig tudod, milyen állásban van – vagyis hogy elindult-e a felvétel. De ha mégsem, akkor a sípszó segít, de ha ez sem, mert ordít a Yoshimura, akkor a visszapillantóban megnézheted, hogy milyen színű a világító LED: ha piros, akkor akció indul. Ezek ugye akkor jelentenek nagy segítséget, hogyha a sisakon van a kamera, illetve a szemüveg pántján (ilyen konzol is jár hozzá). Ilyenkor a kamera pozíciójának belövése is körülményes lenne, de nem a ContourHD-k esetében, amelyek lézeres funkciója segítségével pillanatok alatt megvagyunk ezzel: a pár másodpercig világító lézert a horizontra állítjuk, és akkor biztos, hogy jó szögben áll a kamera. Akkor is fontos, ha nem a sisakon van, mert ezeken a modelleken nincs kijelző. Van viszont az alapcsomagban egy szemüveg pánt és egy ragasztós tartó, de opcionális konzolokat is vásárolhatsz (például tankra vagy kormányra), ezek ára 4-5 ezertől 11-12 ezer forintig terjednek.

ContourHD teszt, supermoto módra
Drift Innovations sorozat

Továbbsétálva a MyActionCam bemutatótermének vitrinjei között elérkeztünk a következő “versenyzőhöz”, ami a sokat sejtető Drift névre hallgat. A beépített kijelzőn keresztül azonnal visszanézheted a mutatványaidat, a menüben pedig beállíthatod még a jövő hetet is… Az SD kártya mellett távirányítót is kapsz hozzá, így nem kell a fejeden matatni, ha épp a sisakra szerelted a kamerát. A távirányító rögzítése is ki lett találva, mert akárhova felrakhatod, például a tükörszárakon praktikus, de használhatod akár karóraként is. A ContourHD-vel ellentétben a Drift X170 modellt ceruzaelemek táplálják, míg a HD170-ben Li-ionos akksi tárolja az áramot. Háromféle kameratartó is van a dobozában, kormányra, krossz szemüvegre és bukósisakra egyaránt könnyedén fel tudod pattintani. Két változata elérhető, a HD170 és az X170, előbbi természetesen profibb minőségű felvételeket készít és ára is borsosabb (~93.000Ft), de ha Neked nincs szükséged HD felbontásra ahhoz, hogy hazavidd az élményeidet, akkor az olcsóbb (~58.000Ft) változat is kitűnő választás.


A Drift leginkább egy elemes első bicikli lámpára hasonlít
A Drift HD170 a TT-t is bírja – kell ennél jobb ajánlólevél?
Oregon Scientific és VIO POV sorozat

Az Oregon termékei a MyActionCam kínálatának legolcsóbb darabjai, abszolút hobby felhasználóknak, nekik viszont nem is biztos, hogy kell ennél jobb. 640X480-as felbontást tudnak Oregonék, ami arra kiváló, hogy hazaérve feltöltsd a YouTube-ra a hétvégi túrád legforróbb pillanatait. Szintén kétféle változatban kapható, létezik ATC3000-es és 5000-es, utóbbihoz már LCD kijelző és távirányító is tartozik. Az eddig bemutatott kamerákhoz képest az áruk is meglehetősen józan maradt, 31 és 41 ezer forintba kerülnek – igaz, képességeik sincsenek egy szinten a fentiekkel. Szóval az, hogy az Oregon ATC-k az onboard kamerák alsókategóriáját képviselik, még nem jelenti azt, hogy rossz választás lenne. Ha nem akarsz saját motoros TV-műsort készíteni, hanem csak szeretsz magadnak kamerázgatni, akkor nyugodtan beruházhatsz egyre.


Balra a hobbista, alsókategóriás Oregon, jobbra a profi, csúcsminőségű VIO POV

A VIO POV modellek már egy kicsit érdekesebb kategória, de az áruk is izgalmasabb. Ezek masszív, ipari kivitelű kamerák, egy kamerafejjel, ami egy kábelen keresztül az adapterbe fut. Ennek köszönhetően a fejet bárhova kivezethetjük, ezért Feri elsősorban azoknak is ajánlja, akik az érdekesebb nézőpontokat keresik. Egyik érdekes funkciója a bevezetőben már említett “hurokfelvételek” gyártása, amikor például 5 perces intervallumokban készíti a filmeket és ha Te nem “okézod” le az öt perc végén, hogy mentse, akkor automatikusan törli a videót. Hogy mire jó ez? Például, hogyha egy hosszú túráról készítesz felvételeket, akkor ne Neked kelljen napokig keresgetni az érdekes részeket: mondjuk ha – Feri példájával élve – ha kifordul eléd a billencs Kamaz, és majdnem telibe vered, akkor megnyomod az öt perc végén, hogy mentsen, és máris megvan az akció. A felesleges felvételek pedig automatikusan törlődnek, megkönnyítve a dolgodat. Távirányítót is tartalmaz a csomag, 12 voltos csatlakozóról is működik, a 4 ceruzamelemmel pedig egy napig működik. Ebből is kétféle modell kapható és az áruk nem éppen hobbysta (~197.000Ft, Moto kittel ~210.000Ft), ezért olyan professzionális célokra használják, mint mondjuk egy Budapest-Bamako vagy Dakar Rally élményeinek és viszontagságainak megörökítése.

Oregon ATC5000 teszt

VIO POV 1.5 a sisakon

A leginkább bevált motoros navigációs készülékeket, a Garmin Zümo-t is megtalálod a MyActionCam bemutatótermében…


…ahogy az Interphone kommunikációs rendszereit is – az F4-essel például két külön gépen ülő motoros beszélgethet egymással, fél kilométeren belül


A bemutatótermet Budapesten, a IX. kerületben, a Telepy u. 24. sz. alatt találod, ahol megismerkedhetsz az összes itt bemutatott kütyüvel. Itt vásárolni is tudsz, és a neten is rendelhetsz: www.myactioncam.hu


Bővebb info az akcióról: EDISÜN.TESZTMOTOR.HU

 

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending