Csatlakozz hozzánk

Hírek

MXOB: Világklasszisok uralják a bajnokságot

A szezon derekán tart a motokrossz bajnokság – összefoglaló ez eddigi eseményekről

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Nagy Norbert Képek: Sleider Viktor

A magyar motokrossz bajnokság rengeteg változáson ment keresztül a tél folyamán. Változott pár fontos szabály, meghatározó arcok vonultak vissza a profi sporttól, és rengeteg sérülés is történt a holtszezonban. Németh Kornél és Szvoboda Bence fölénye azonban mit sem csorbult az idei fordulók alkalmával, jelenleg ők a favoritok a bajnokság derekán.

Nincs könnyű helyzetben senki, aki Magyarországon motorsportolásra adja a fejét, a motokrossz azonban mintha fejlődésnek indult volna ebben az évben, ez pedig a sportág környékén megjelenő új szponzoroknak köszönhető. Két nagy energiaitalos cég, nev szerint a Hell és az Oxxo támogatásával világsztárok villognak a hazai bajnokságban. Előbbinek Németh Kornél folyamatos szereplését köszönhetjük, aki hosszú évekig szerepelt a világbajnokságon, és jelenleg a legeredményesebb magyar krosszos, utóbbinak pedig Szvoboda Bence világbajnoki szerepeltetésén túl a televíziós közvetítéseket, és a névadó szponzori kötelezettséggel járó terheket.

Az idény elején sajnos nagyon is kellett ez a segítség, mert a meghatározó emberek zöme  vagy visszavonult, vagy a betegágyat nyomta. Czúni Laci, motokorsszos tesztpilótánk volt a tavalyi év legnagyobb áldozata, majd őt követte ifj. Borka János, aki hat magyar bajnoki címével szintén nagy formátumú motorosa volt az utóbbi évek magyar motokrosszának. Az MX2-es címvédő, Hugyecz Erik el sem kezdhette az évet egy súlyos térdsérülés miatt, de mellette legalább 5-6 krosszos volt kénytelen a partvonal mellől figyelni az idénynyitót.


Németh Kornél (#108) és Szvoboda Bence (#2) az idei szezon favoritjai

A legendás piliscsévi pályán vette kezdetét a szezon (videóösszefoglaló), ahol Németh Kornél meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a komplett mezőnyt, úgy, ahogy Szvoboda Bence tette a saját kategóriájában. Idén is együtt indulnak a 450-es és a 250-es motorok, mert hiába a fejlődés látszata, azért a mezőny nyugati léptékkel elég hiányos, még a két kategória összeeresztésével sem telik meg a 40 fős rajtrács. Sok kritika érte a pálya állapotát, hiszen Piliscsév adottságai okán nehezen volt belocsolható, így a por miatt szinte vakon kellett száguldozni a mezőnynek. Meg is lett a baj! Déczi Balázs rögtön a rajt után szenvedett súlyos sérülést, ami több fordulós szünetet eredményezett a 2009-es MX2-es bajnoknak.


Az időközben pályafutását befejező Borka János (#1) és Nagy Alex (#102)

A hódmezővásárhelyi forgatókönyv szintén hasonló volt, sajnos a sérülések számát tekintve is. Szép-Horváth Arnold, Juhász Dávid és Bencsik Dani volt az áldozata a második fordulónak. A Szeged melletti pályán újra Németh Kornél akarata érvényesült, ám a Piliscséven látott fölénye (rendre 5 másodperccel jobb a második helyezettnél körönként) egy kósza karó miatt semmissé lett. Kori KTM-jének hátsó fékpedáljához beszorult egy fadarab, így téve használhatatlanná ezt a fontos alkatrészrészt. Szvoboda Bence lecsapott a kínálkozó lehetőségre, és Kornélnál jóval kevesebb rutinjával, továbbá kisebb hengerűrtartalmú motorjával sokáig az ex-vébés előtt motorozott, de végül a rutin eldöntötte a meccset: Kori abszolútban volt a legjobb, Bence pedig a 250-esek különértékelésében.


Szvoboda Bence (#2) és Szőke Márk (#795)

A nyársapáti fordulón a sorminta kedvéért aztán Szvobodát sújtotta Fortuna átka. Az Oxxo KTM motorosa defektet kapott, és mire új hátsót kapott, több körös hátrányba kényszerült. Kvalitását mi sem bizonyítja jobban, mint az eredmény, amit ennek ellenére sikerült elérnie: a 250-esek között ezüstérmes lett a viadalt megnyerő Nagy Alex mögött. Kornél ezúttal is elérhetetlen volt minden vetélytárs számára, újabb kettős diadalával továbbra is hibátlan mérleggel vezette az Open értékelést. Itt szeretnénk megemlíteni Szőke Márk kiváló teljesítményét. A 16 esztendős ifjonc első évét nyúzza a 450-es motorja nyergében, és rendre Németh mögött végez a versenyeken.


Lécz Gergő (#8) és Firtosvári Gábor (#321)

Nyáregyházán (beszámoló) botlott először Kornél, ami csak részben volt az ő hibája. Az első futamban még hozta a kötelező győzelmet, a másodikban azonban hatalmas előnye birtokában eltalált egy pályaszalagtartó karót, ami letépte a KTM vízcsövét. A rögtönzött nagygenerál után már messze volt az élmezőny, így ebben az évben először kellett lemondania az aranyéremről. A 450-eseknél egy szlovák idegenlégiós, Martin Kohut lett a legjobb, Szvoboda Bence világbajnoki szereplése miatti távollétben az MX2-esek között pedig újra Nagy Alex emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.


Németh Kornél veretlensége Nyáregyházán úszott el

Az Open értékelésben Németh Kornél áll a legjobb helyen 190 megszerzett pontjával, mögött Szőke Márk található 140 egységgel. Az MX2-esek kiírását az egész évben kiegyensúlyozottan motorozó, ám eddig még győzni nem tudó Szolga Richárd vezeti 167 pontjával, Szvoboda jelenleg a második 145 ponttal, de ő nyáregyházi fordulón nem vett részt. A bajnokságból még három forduló van hátra: Gyula, Kóka és Kőszárhegy, melyekről szöveges és videós formában is be fogunk számolni.


Firtosvári és Szolga Richárd (#411)

A futomakról készült hangulatos videóösszefoglalóinkat hamarosan megtekinthetitek virtuális hasábjainkon. Már tényleg nem kell rájuk sokat várni!


Déczi Balázs (#9)

Comments

comments

Trending