Csatlakozz hozzánk

Hírek

MXOB, Nyáregyháza: pazar csaták, látványos bukások

MX OB: Németh Kornél elvesztette veretlenségét – versenybeszámoló

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg, képek: Szikora Dominika

2007-ben rendeztek utoljára motocross OB-futamot Nyáregyházán. A hosszú kihagyás után most a bajnokság negyedik fordulójának adott otthont a Pest megyei település.

A szervezők kitettek magukért, a pályát kiválóan felkészítették a versenyre – jó minőségű föld, változatos ugratók, szépen karbantartott környezet. Érdekesség, hogy más pályákkal ellentétben itt a depó zárt, kerítéssel van elkülönítve a pálya többi részétől, és csupán egy kapun lehet bejutni. A bent lévő épületkomplexumban helyet kapott egy sajtószoba, két zsűriszoba, valamint mosdók és zuhanyzók is.

Minden adott volt tehát egy – több szempontból is – színvonalas versenynap eltöltéséhez. Az égiek is megkegyelmeztek a résztvevőknek, mert a borult, hűvös idő ellenére csak egyszer-kétszer kezdett el szemerkélni az eső. Az előző napi csapadék azonban nyomot hagyott a pályán, az egyik jobbosban például viszonylag nagy tócsát kellett kerülgetniük a versenyzőknek, és volt több rész is, ahol csúszott a talaj, részben ennek is köszönhető, hogy esésekben sem volt hiány.
 
Összesen nyolc kategória állt rajthoz, a profi mezőny mégis egy kicsit foghíjas volt, hiszen még mindig sokan vannak a pilóták közül, akik korábbi sérülésekkel bajlódnak. Ugyanakkor egyre többen térnek vissza: Déczi Balázs (aki Piliscséven bukott), Bódis Roland és Kerner László már rajthoz állt, valamint kis kihagyás után újra feltűnt Hujber Péter is. Lécz Gergő – bár a versenyre kilátogatott – még nem indult, Szvoboda Bence pedig spanyolországi szereplése miatt hagyta ki ezt a fordulót.


Felsorakozott a rajtgéphez a Pro Open mezőny

Itt volt viszont a pontversenyt vezető Németh Kornél. Amelyik hazai futamon ő elindul, ott szinte borítékolható, hogy ki fog a dobogó legfelső fokára állni – most azonban egy kisebb technikai zűrnek köszönhetően mégis borult a papírforma.
Az első futam rajtját Kori kapta el a legjobban, rögtön az élre is állt, majd versenytársait „hátrahagyva” motorozott egészen a leintésig. Mögötte viszont gyorsan változtak az események: a második helyen egy ideig a KTM-es Martin Kohut ment, de aztán hibázott, így szinte a mezőny végére esett vissza. Déczi Balázs pont „fordított utat” járt be, egy rosszabb rajt után folyamatosan zárkózott fel, mígnem beért a második pozícióba. Ezt jó darabig tartotta is, majd körülbelül az ötödik körben bukott, nem is akármilyet: egy balos fordulóban kiesett a nézők közé. Balunak nem esett baja, a kormány viszont elgörbült, így nem tudta már olyan tempóban folytatni a versenyt, mint előtte – egy negyedik helyre azonban még ez is elég volt. A nagy meglepetés ezen a napon Kerner László volt, aki úgy ült vissza a Hondára, hogy a térdét még mindig nem tudta rendesen hajlítani, ennek ellenére derekasan küzdött. Sokáig a második helyen haladt, majd a cseh versenyzővel került csatába: egy darabig előzgették egymást, majd Kerner átugratott a mandiner falán, így végül Kohut után a harmadik helyen futott be.


Martin Kohut és Somlóvári Dániel

MX2-ben a KTM-es Nagy Alex jött el elsőként, és majdnem sikerült is teljesen az élre törnie, de egy kisebb hibát vétett, így a szintén narancssárga Somlóvári Dani megelőzte. Őt a Kawasaki ifjú reménysége, Firtosvári Gábor üldözte kitartóan, majd sikerült is elé kerülnie, sőt, végül Nagy Alex is újból lekörözte. A kategória legjobbjának azonban Szolga Richárd bizonyult. A hondás versenyző – bár most nyert először futamot az idén – „lassan, de biztosan” gyűjtötte a pontokat, aminek meg is lett az eredménye: az MX2-es bajnokságot jelenleg ő vezeti Szvoboda Bence előtt. Szintén „pályaelhagyó” volt Berkes Dani, aki a harmadik körben az egyik ugrató és a kerítés között landolt olyan módon, hogy beszorult oda, és ki sem tudta szedni a motorját, így ezt a kört fel kellett adnia (a közönség tagjai közül volt, aki segíteni akart neki, de szerencsére nem tették, mert végül még úgy járt volna, mint Kacsa a hódmezővásárhelyi versenyen).


Nagy Alex és Pál Márkó

A második futam kezdete hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első, Kornél fordult elsőként, majd egy darabig szintén hatalmas előnnyel motorozott a mezőny előtt. Szőke Márk is jól vette a rajtot, haladt is becsülettel is második helyen, de egy kör alatt utolérte őt Martin Kohut, és hosszú küzdelem árán végül megelőzte. Ekkor szólt közbe a technika ördöge: Kori elhibázta az egyik ugratót, és a leérkezésekor eltalálta a motorja vízcsövét, amely kilyukadt, ezért ki kellett állnia. A szerelők gyorsan orvosolták a problémát, ennek ellenére már csak a 15. helyre tudott „becsatlakozni”, végül az abszolút 6. helyig sikerült feljönnie. A vezető pozíció így Kohuthoz került, aki több mint 27 másodperccel nyerte a futamot. Harmadiknak Nagy Alex, negyediknek Kerner László futott be, mögötte Firtosvári Gábor.


Nyáregyházán – technikai probléma miatt – elvesztette veretlenségét Németh Kornél

Összesítettben tehát MX1-ben Martin Kohut vihette haza a legfényesebb érmet, a második hely Németh Kornélé lett, a dobogó harmadik fokára pedig Kerner László állt. MX2-ben Nagy Alex érdemelte ki a győzelmet, az ezüstérmet Szolga Richárd kapta, a harmadik helyezett pedig Firtosvári Gábor lett.


Az országos motocross bajnokság következő fordulója július 17-én lesz Gyulán – hamarosan összefoglalóval is jelentkezünk az MX OB eddigi eseményeiről, állomásairól

Comments

comments

Trending