Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Hírek

MXOB, Nyáregyháza: pazar csaták, látványos bukások

MX OB: Németh Kornél elvesztette veretlenségét – versenybeszámoló

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Szöveg, képek: Szikora Dominika

2007-ben rendeztek utoljára motocross OB-futamot Nyáregyházán. A hosszú kihagyás után most a bajnokság negyedik fordulójának adott otthont a Pest megyei település.

A szervezők kitettek magukért, a pályát kiválóan felkészítették a versenyre – jó minőségű föld, változatos ugratók, szépen karbantartott környezet. Érdekesség, hogy más pályákkal ellentétben itt a depó zárt, kerítéssel van elkülönítve a pálya többi részétől, és csupán egy kapun lehet bejutni. A bent lévő épületkomplexumban helyet kapott egy sajtószoba, két zsűriszoba, valamint mosdók és zuhanyzók is.

Minden adott volt tehát egy – több szempontból is – színvonalas versenynap eltöltéséhez. Az égiek is megkegyelmeztek a résztvevőknek, mert a borult, hűvös idő ellenére csak egyszer-kétszer kezdett el szemerkélni az eső. Az előző napi csapadék azonban nyomot hagyott a pályán, az egyik jobbosban például viszonylag nagy tócsát kellett kerülgetniük a versenyzőknek, és volt több rész is, ahol csúszott a talaj, részben ennek is köszönhető, hogy esésekben sem volt hiány.
 
Összesen nyolc kategória állt rajthoz, a profi mezőny mégis egy kicsit foghíjas volt, hiszen még mindig sokan vannak a pilóták közül, akik korábbi sérülésekkel bajlódnak. Ugyanakkor egyre többen térnek vissza: Déczi Balázs (aki Piliscséven bukott), Bódis Roland és Kerner László már rajthoz állt, valamint kis kihagyás után újra feltűnt Hujber Péter is. Lécz Gergő – bár a versenyre kilátogatott – még nem indult, Szvoboda Bence pedig spanyolországi szereplése miatt hagyta ki ezt a fordulót.


Felsorakozott a rajtgéphez a Pro Open mezőny

Itt volt viszont a pontversenyt vezető Németh Kornél. Amelyik hazai futamon ő elindul, ott szinte borítékolható, hogy ki fog a dobogó legfelső fokára állni – most azonban egy kisebb technikai zűrnek köszönhetően mégis borult a papírforma.
Az első futam rajtját Kori kapta el a legjobban, rögtön az élre is állt, majd versenytársait „hátrahagyva” motorozott egészen a leintésig. Mögötte viszont gyorsan változtak az események: a második helyen egy ideig a KTM-es Martin Kohut ment, de aztán hibázott, így szinte a mezőny végére esett vissza. Déczi Balázs pont „fordított utat” járt be, egy rosszabb rajt után folyamatosan zárkózott fel, mígnem beért a második pozícióba. Ezt jó darabig tartotta is, majd körülbelül az ötödik körben bukott, nem is akármilyet: egy balos fordulóban kiesett a nézők közé. Balunak nem esett baja, a kormány viszont elgörbült, így nem tudta már olyan tempóban folytatni a versenyt, mint előtte – egy negyedik helyre azonban még ez is elég volt. A nagy meglepetés ezen a napon Kerner László volt, aki úgy ült vissza a Hondára, hogy a térdét még mindig nem tudta rendesen hajlítani, ennek ellenére derekasan küzdött. Sokáig a második helyen haladt, majd a cseh versenyzővel került csatába: egy darabig előzgették egymást, majd Kerner átugratott a mandiner falán, így végül Kohut után a harmadik helyen futott be.


Martin Kohut és Somlóvári Dániel

MX2-ben a KTM-es Nagy Alex jött el elsőként, és majdnem sikerült is teljesen az élre törnie, de egy kisebb hibát vétett, így a szintén narancssárga Somlóvári Dani megelőzte. Őt a Kawasaki ifjú reménysége, Firtosvári Gábor üldözte kitartóan, majd sikerült is elé kerülnie, sőt, végül Nagy Alex is újból lekörözte. A kategória legjobbjának azonban Szolga Richárd bizonyult. A hondás versenyző – bár most nyert először futamot az idén – „lassan, de biztosan” gyűjtötte a pontokat, aminek meg is lett az eredménye: az MX2-es bajnokságot jelenleg ő vezeti Szvoboda Bence előtt. Szintén „pályaelhagyó” volt Berkes Dani, aki a harmadik körben az egyik ugrató és a kerítés között landolt olyan módon, hogy beszorult oda, és ki sem tudta szedni a motorját, így ezt a kört fel kellett adnia (a közönség tagjai közül volt, aki segíteni akart neki, de szerencsére nem tették, mert végül még úgy járt volna, mint Kacsa a hódmezővásárhelyi versenyen).


Nagy Alex és Pál Márkó

A második futam kezdete hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első, Kornél fordult elsőként, majd egy darabig szintén hatalmas előnnyel motorozott a mezőny előtt. Szőke Márk is jól vette a rajtot, haladt is becsülettel is második helyen, de egy kör alatt utolérte őt Martin Kohut, és hosszú küzdelem árán végül megelőzte. Ekkor szólt közbe a technika ördöge: Kori elhibázta az egyik ugratót, és a leérkezésekor eltalálta a motorja vízcsövét, amely kilyukadt, ezért ki kellett állnia. A szerelők gyorsan orvosolták a problémát, ennek ellenére már csak a 15. helyre tudott „becsatlakozni”, végül az abszolút 6. helyig sikerült feljönnie. A vezető pozíció így Kohuthoz került, aki több mint 27 másodperccel nyerte a futamot. Harmadiknak Nagy Alex, negyediknek Kerner László futott be, mögötte Firtosvári Gábor.


Nyáregyházán – technikai probléma miatt – elvesztette veretlenségét Németh Kornél

Összesítettben tehát MX1-ben Martin Kohut vihette haza a legfényesebb érmet, a második hely Németh Kornélé lett, a dobogó harmadik fokára pedig Kerner László állt. MX2-ben Nagy Alex érdemelte ki a győzelmet, az ezüstérmet Szolga Richárd kapta, a harmadik helyezett pedig Firtosvári Gábor lett.


Az országos motocross bajnokság következő fordulója július 17-én lesz Gyulán – hamarosan összefoglalóval is jelentkezünk az MX OB eddigi eseményeiről, állomásairól

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna 2019 Fall

Trending