Connect with us

Hírek

MXGP: Suzuki dobogó, magyar pontok

Kevin Strijbos a hétvégén ismét a dobogóra vezette RM-Z450-esét az MXGP tizedik fordulóján, az olaszországi Maggiorában – Németh Kornél vb pontokat szerzett, 3 év kihagyás után

Published

on

mxgp maggiora 2014
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Ez volt a belga negyedik dobogós helyezése a 2014-es szezonban. Strijbos harmadik lett összesítésben, míg csapattársa Clement Desalle az első futamon begyűjtött izmos bukása után összesítésben negyedikként végzett.

A változékony időjárás miatt Maggiora dombjai helyenként csúszósak voltak, és a kanyargós, szűk pályán az előzéshez határozott elszántságra volt szükség. A harmincötezres(!) nézősereg hangos tetszésnyilvánítással díjazott minden látványos megmozdulást.

Kevin Strijbos

A belga rajtjai nem voltak kiemelkedően jók, de keményen támadta Maggiora lejtőit és meggyőző, kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott. Most még a kar-bedurranások sem tudták megfékezni a lendületét és egy negyedik és egy harmadik helyet motorozva meg sem állt az összesített dobogó harmadik fokáig.

Desalle az első futamban Antonio Cariolit üldözte, ennek a hajszának most egy apró hiba után bekövetkezett óriási bukás vetett véget. A belgának szerencséje volt és az esést megúszta egy sajgó bal csuklóval. Elszántságát bizonyítja, hogy a bukás után felkapta a 25-ös gépet, és végül a hetedik helyre hozta be. A második futamban nem volt esélye az élbollyal menni, de a negyedik helyen árnyékként követte csapattársát.

Clement Desalle

Az olasz GP után a világbajnokság pontversenyében Desalle valamelyest leszakadt Cariolitól, jelenleg 38 pont választja el az elsőnek járó piros rajtszámtáblától. Strijbos tartja a negyedik helyét és majd száz ponttal áll az ötödik előtt. A Rockstar Energy Suzuki csapatnak szinte egy szusszanásnyi ideje sem volt, mert ezen a hétvégén már a Német GP-n kell helytálljanak, a bajnokság 11. fordulóján.

MXGP Összesített eredmény:

1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 50 points;
2. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 44 p.;
3. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 38 p.;
4. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 32 p.;
5. David Philippaerts (ITA, YAM), 28 p.;
6. Shaun Simpson (GBR, KTM), 28 p.;
7. Tommy Searle (GBR, KAW), 27 p.;
8. Davide Guarneri (ITA, TM), 24 p.;
9. Steven Frossard (FRA, KAW), 20 p.;
10. Gregory Aranda (FRA, KAW), 19 p.;

18. Kornel Nemeth (HUN, KTM), 8p.;

Vb hangulat – Olaszországban a foci mellett a motorsport is kiemelt fontosságú…

MXGP világbajnokság állása (10 forduló után):

1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 443 points;
2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), 405 p.;
3. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 402 p.;
4. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 314 p.;
5. Steven Frossard (FRA, KAW), 217 p.;
6. Shaun Simpson (GBR, KTM), 211 p.;
7. Gautier Paulin (FRA, KAW), 205 p.;
8. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 184 p.;
9. Maximilian Nagl (GER, HON), 166 p.;
10. Davide Guarneri (ITA, TM), 163 p.;

“Németh Kornél, mint Stefan Everts!” A magyar krosszlegenda is letette névjegyét az olasz MXGP futamokon:

Németh Kornél 2011 után visszatért a vb-be és 2009 után ismét pontszerző lett. Csak gratulálni lehet neki! Pláne azért, mert immár a 6. vb-kategóriában szerzett vb-pontokat. Ugyanúgy, mint a 10-szeres világbajnok Everts!

Szép volt Kornél! Ezt a mondatot nagyon sokszor le lehetne írni még, hiszen minden idők legjobb magyar krosszosa megint tett arról, hogy még inkább legendásabb legyen. Hiszen nagyon hosszú kihagyás után, egy nagyon nehéz pályán a karriere alatt sokadik alkalommal megmutatta, hogy milyen fantasztikus dolgokra képes. Gratulálunk Kornélnak a 18. és a 16. helyéhez, amelyekért nagyon meg kellett dolgoznia.


Nem igazán lehetett tudni, hogy mire lehet majd képes Kornél az Olasz Nagydíjon Maggiorában. Ugyebár 2011-ben láthattuk utoljára vb-n. Ez nagyon hosszú idő! A vb egy egészen más szint a többi bajnoksághoz, versenyhez képest, ahová nagyon nehéz visszazökkenni. Ráadásul egy olyan pályán mutatkozott be az új királykategóriában, az MXGP-ben, ahol nagyon nehéz az előzés. Maggiorában a jó rajt létszükséglet. Meg lehet kérdezni a 7-szeres világbajnok Antonio Cairolit, aki elsősorban a jó rajtjainak tulajdonítja az idei duplázását.

Kornélnak tehát nem volt könnyű dolga a világ elitben! Ám a vártnál mégis sokkal jobban teljesített. Aminek köszönhetően megcsinálta azt, amit Stefan Everts is. Kornél igazán egyszer sem rajtolt jól, de ennek dacára felzárkózott a mezőny végéről is. Elszántságát, mérhetetlen profizmusát, motokrossz iránti alázatát mutatja az is, hogy egy technikai probléma sem fosztotta meg őt a 2. futamban a pontszerzéstől.


Kornél tehát nagyszerűen debütált az MXGP-ben. Hosszú-hosszú távollét után beugróként is azonnal képes volt mindkét futamban a pontszerzésre. Tehát immár 6 kategóriában mondhatja el magáról, hogy pontszerző lett a vb-n. A 125, a 250, a MotocrossGP, az MX3 és az MX1 után az MXGP-ben is letette a névjegyét. Azaz megismételte a 10-szeres világbajnok Stefan Everts teljesítményét. Hiszen a vb legsikeresebbje is 6 kategóriában, a 125-ben, a 250-ben, az 500-ban, a MotocrossGP-ben, az MX1-ben és a 650-ben volt pontszerző.

Hatalmas taps Németh Kornélnak! És reméljük lesz alkalom a még nagyobb tapsra is!
/Hegyi András

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending