Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

MX Gyál: ez volt az igazi magyar wintercross

Havasan-jegesen, de lezajlott az idei év első szabadtéri motokrossz versenye. Foghíjas, de kitartó mezőny, a vártnál több néző jellemezte a vasárnapi gyáli futamokat

Published

on

mx gyal 30
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

A 30 éves Integrál Jubileumi Nemzetközi Meghívásos Pénzdíjas Motokrossz Verseny nyitotta idén az off-road szezont. A szervezők valószínűleg úgy kalkuláltak, hogy ilyenkorra már kellemes idő lesz ahhoz, hogy bevállalható legyen egy jó kis kültéri verseny… ahogy az normál esetben tényleg lenni szokott, most azonban a kivételesen zord márciusi időjárás miatt tulajdonképpen az utolsó pillanatig sokak számára kérdéses volt, hogy megtartják-e a futamot. De bizony megtartották. Sajnos a mezőny kissé megcsappant létszámmal sorakozott fel a rajtgéphez, eredetileg az MX1-MX2-MX3-Senior-SuperSenior, 85 köbcentis és 65 köbcentis géposztályban is zajlottak volna futamok, de végül a szervezők úgy döntöttek, összevonják a kategóriákat, így alakult ki egy egységes Open mezőny a profi kategóriának, valamint egy másik mezőny, melyben együtt versenyeztek a Seniorok és a 85 köbcentis géppel versenyző juniorok.

A hazai MX-császár Németh Kornél az első futamban kétszer is esett, a másodikat viszont nagy fölénnyel nyerte

Ez előbbi csapatot erősítette az MX-menők triumvirátusa, Németh Kornél, Déczi Balázs és Szőke Márk, ez utóbbiban pedig felsorakoztak a versenyek „régi bútordarabjai”, többek között Soóky Zsolt, Lánczi Sándor és Zanócz Rolland.

A reggel még fagyott, majd a kiengedés után síkos-csúszós pálya tartogatott pár meglepetést az elemekkel dacoló pilótáknak, éppen ezért volt a kis létszám ellenére is izgalmas a versengés. A profik első futamában még a legtöbbször tévedhetetlen Németh Kori is hibázott, kétszer is elesett. Csapattársának, a fiatal tehetség Szőke Márknak sem kellett több, megelőzte, így a kettejük között folyó csata el is dőlt. Mögöttük Déczi Balu futott be harmadiknak, aki – bár egyszer szintén elcsúszott – végig tartotta ezt a pozíciót.

A III. osztály-Senior-MX85 „mixben” nem volt nehéz észrevenni egy kissrácot, aki 85 köbcentis motorjával mint a puskagolyó, a féket látszólag nem ismerve repesztett végig a pályán, jókora előnyt verve ezzel a mezőny többi részére. Ő volt a lengyel Gabriel Chetnicki, aki már a tavalyi versenyeken is felhívta magára a figyelmet tehetségével, és valószínűleg még sokat halljuk majd a nevét. Ő tehát – fiatal kora és kisköbcentis gépe ellenére – nem sok esélyt adott a mögött beérkező Soóky-Lánczi-Zanócz hármasnak.

Rajtol az összevont futam: seniorok a juniorokkal

A második futamban is hasonlóan alakult a menet, azzal a különbséggel, hogy Kornél most nem engedte ki a kezéből az irányítást, így a tőle megszokott látványos versenyzéssel nyerte a futamot. Szőke még egy hátsó defekttel is tudta tartani a második helyet, Déczi pedig – dadogó motorja ellenére – végig üldözte őt, így most is harmadikként futott be.

A másik mezőnyben Soóky Zsolt szívta fel magát olyannyira, hogy meg is nyerte a futamot, maga mögé utasítva (sorrendben) Chetnicki-t, Zanóczot és Lánczit.

Minden elismerés megilleti a pilótákat, akik eljöttek és vállalták a versenyt minden nehezítő körülmény ellenére, és jó volt látni, hogy a nézőket sem tántorította el a hideg, és szép számmal megjelentek. Ha már most ennyien voltak, reménykedve várjuk a nyarat, a sport igazi évszakát.

Sokan voltak kíváncsiak az év első MX-futamaira a márciusi télben

És végül a versenyzők véleménye a hétvégéről…

Németh Kornél: “Gyálhoz sok szép emlék köt, máig az egyik legjobb pályának tartom, amin valaha mentem. A rajtjaim nagyon jól sikerültek, örültem, hogy a 350-essel mindkétszer be tudtam jönni Maci elé. Sajnos az első futamban volt két bukásom, ami miatt lecsúsztam a győzelemről, a második futamban viszont minden klapott, csak a lekörözöttekkel gyűlt meg a bajom. Örültem, hogy láttam pár régi arcot a pálya mellett.”

Szőke Márk: “Ez az egyik kedvenc pályám, szóval semmiképpen sem hagytam volna ki ezt a versenyt. A hideg a nap elején egy kicsit zavaró volt, de aztán megszoktam, nem jelentett problémát. Az első futamban nagyon jól kijött a lépés, egyenletes időket motorozva és Kornél hibáit kihasználva sikerült nyernem. A második futamban én voltam a balszerencsésebb, egy hátsó defekt miatt nem tudtam rendes tempót menni, így maradt az összetett második helyezés, amivel elégedett vagyok, hiszen nekem ez volt idén az első versenyem. A felkészülésem jó irányba halad, bízom benne, hogy Kőszárhegyen még ennél is versenyképesebb leszek.”

Déczi Balázs: “Mindkét futamban hátráltatott egy kicsit a technika, de összességében elégedett vagyok a mai nappal. A pálya teljesen meg volt fagyva délelőtt, szerencsére a versenyekre jó fogós lett. Egyszer sikerült elfeküdnöm az első futamban, de így is hoztam a kategóriám első, az összetettben pedig a harmadik helyet. A rendezőknek gratulálok, hogy ilyen körülmények között is ilyen jól megcsinálták a pályát.”

A rajtrács hiányos volt, de a megjelent versenyzők így is mindent beleadtak

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending