Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

MV Agusta és Cagiva hírek az ünnepekre: egyik szemünk sír, a másik nevet

Kezdjük a rossz hírrel, miszerint egy időre megszűnik létezni az MV Agusta F4, persze hogy a szigorúbb emissziók miatt. A Cagiva viszont feltámad, de csakis elektromos motorok formájában.

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Az MV Agusta mindig is a viszontagságairól volt híres. Ez most sincs másképp, hiszen az F4 szüneteltetése mellett azért befért még három új modell: a 2019-es Brutale még idén napvilágot lát (215 lóerővel💪🏼!), jövőre egy egészen új “”neo-klasszikus” gép fog bemutatkozni, az F4 utódja pedig 2021 környékére várható. Igen, szerencsére utódról van szó, nem pedig teljes megszűnésről.

Azért ez sokaknak hiányozni fog

A részletek

Az F4-nek azért kell jelenlegi formájában megszűnnie, mert már nem tudja teljesíteni a motorokra kiszabott Euro 4-es emissziós normát. Ehhez még hozzájön az a szomorú tény is, miszerint egyre csökken  az ezres sport motorok eladása, plusz ugye az MV Agusta igazából sosem a pénzügyi stabilitásról volt híres. Hát ezért csúszott az F4 utód fejlesztése a fontossági lista végére. A valóságban ez annyit jelent, hogy 2019-ben és 2020-ban 1000-es sportmotor nélkül marad az olasz cég,(675 és 800 köbcentis F3 marad, méghozzá már 3 év garanciával) és legkorábban 2021-ben gurítanak ki újra egy ezredest, egy új fejlesztésű blokkal.

Ilyen környezetben se fogunk egyhamar F4-et látni

Ennek az egésznek van még egy szomorú velejárója, mégpedig az, hogy jövőre a WSBK-tól is búcsút inthetnek az olaszok. Mondjuk a cég tulajdonosa, Giovanni Castiglioni szerint ez nem is akkora baj, ugyanis még mindig nincs egyértelmű összefüggés a megnyert versenyek, illetve az eladott motorok száma között. Mondjuk ha a futamokra eltapsolt irdatlan mennyiségű pénzt tényleg inkább fejlesztésekre locsolják, abból még akár valami jó is kisülhet.

Annyira nem rossz a helyzet

Azért a fentieknek van egy kedvező hozadéka is. Mivel bőven lesz idejük valami egészen újat és merészet kitalálni, 2021-re nem egy vadonatúj ezres motort várhatunk. Ezt maga Castiglioni  támasztotta alá. Szeretnének ugyanis valami olyat alkotni, amire eddig nem nagyon volt példa. Tisztán elektromos megoldástól azért nem kell félni, inkább valamilyen hibrid rendszerű megoldást képzeljünk el. Mondjuk egy KERS-hez hasonló, vagy benzin+elektromos motor meghajtást, amiből akár 300 lóerő is kihozható lenne, gombnyomásra. Az már más kérdés, hogy egy ilyen hiper motor milyen áron menne, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a Ducati 1299 Superleggera és a Kawasaki Ninja H2/H2R is elég kelendő cuccok, a horror áruk ellenére. Szóval a piaci igény megvan az ilyen ultra prémium, high-tech motorokra, már csak ki kell várnunk, hogy mit szólnak hozzá az olaszok 3 év múlva.

Azért ennél szebbet alkotni már igazi kihívás

Méltó búcsú

Nem múlhat el egy legenda méltó búcsúztatás nélkül, így az F4 is kapni fog egy 64 darabos végső kiadást, Tribute CC néven. Nem kizárt, hogy ez lesz a valaha volt legdrágább F4 modell: nem sok fog készülni belőle, de az a pár eléggé fel lesz extrázva. Egy utca WSBK gép szintje várható: karbon felnik, egyedi festés, WSBK lengővilla és még jó pár egyedi kiegészítőre lehet majd számítani. Ahogy a 2006-os modell, ez is Giovanni apjának, Claudio Castiglioninak a nevét fogja viselni.

Elektromos szívvel támad fel a Cagiva

Akkor most jöjjön a kisebb, de talán jobb hír, miszerint a szintén az MV Agusta birtokában lévő Cagiva Brand nagy visszatérésre készül, méghozzá tisztán elektromos megoldásokkal. Sőt, ha hihetünk a híreknek még idén bemutatnak egy 2019-es modellt – ezt maga Giovanni Castiglioni mondta el. Kezdésnek egy kisebb, sport – off road irányú motorral készülnek, a cél egy négyütemű 125 köbcentis hangulata. Ezzel nincsenek egyedül, a KTM is hasonló konstukción töri magát, ahogy azt az ottani nagyfőnök, Stefan Pierer meg is erősítette. Persze tervbe van az Elefant modell feltámasztása is (szintén elektromos motorral) de egyelőre érjük be ennyivel.

Elektromos enduro? – Kíváncsian várjuk!

A felosztás tehát egyértelmű: az MV Agusta név marad szigorúan utcai száguldozásra benzin motorokkal, a Cagiva pedig az enduro és off road irányért lesz felelős, leginkább elektromos megoldással. Nem marad más mint megvárni a nagyobb motor kiállításokat, ahol garantáltan szembe találkozhatunk egy új modellel!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending