Connect with us
Suzuki

Hírek

Múltunk motoros legendái – 0. rész

A múlt kimagasló egyéniségeiről szóló új sorozatunk bevezetőjét olvashatjátok

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Kétkerekű szenvedélyünk kialakulása, kiforrása, fellendülése és elképesztő térnyerése a múlt század ajándéka az emberiségnek. Annak a XX. századnak, melynek magyar embere – generációkon keresztül – hihetetlen, mai ésszel szinte felfoghatatlan küzdelmeken, megpróbáltatásokon ment keresztül. Ennek fényében kisebbfajta csodának számítanak azok az eredmények, melyeket – a magyar motorsport magvait szétszóró – honfitársainknak köszönhetünk. Már-már legendák keringenek motoros társadalmunk köreiben elképesztő történeteikről, tetteikről, amelyeket a közeljövőben szeretnénk egy sorozat formájában bemutatni Nektek – és persze magukat a legendákat…

Sorsunk elkerülhetetlen volt, ahogy mondani szokták, ugyanis még április utolsó napjára meghívást kaptunk az öreg motorosok szokásosnak mondható (évente kétszer, háromszor találkoznak) összejövetelére – innen született a cikksorozat ötlete, de a mi sorsunknál sokkal lénygesebb írásaink hőseinek élete. Egy olyan estére invitáltak bennünket, ahol a múlt nagy bajnokai, az előző évtizedek kiemelkedő egyéniségei családjuk és barátaik társaságában töltenek el pár kellemes órát, felelevenítve a régi nagy sztorikat, örömöket és bánatokat, nevetéseket, sírásokat. Persze az emlékek megszépülnek, ezt is szokták mondani, és így is lehet, hiszen a múlt nehézségei ellenére csupa vidám és mosolygós arc fogadott minket. Amire meg is volt minden okuk, hiszen a rengeteg örömteli és kedélyes történet hallatán nekünk is inkább felfelé görbült a szánk ezen a fantasztikus estén.

Ilyen alkalmakkor a magyar motoros múlt nagy öregjei, az élő legendák együtt vacsoráznak, majd hahotáznak… Mindenekelőtt azonban néma csendben állva emlékeznek meg – az idő közben – elhunyt magyar motorversenyzőkről, szerelőkről, személyiségekről. Az étel (és az ital) elfogyasztása után (és közben) pedig viharos gyorsasággal záporoznak a felejthetetlen sztorik, felelevenednek “azok a boldog szép napok”. Mindenki ismer mindenkit és mindenkinek van valami mesélnivalója a másiknak. Úgy képzeld el, mintha az osztálytalálkozódon lennél – és képzeld hozzá, hogy motorversenyző-osztályba jártál… Vagy gondold azt, hogy harminc-negyven évvel később járunk, és összezörrennek a “nagy öregek”: Stefano Favaro Talma nyakába ugrik, mikor meglátja, Rizmayer Gabi Varga Gergővel jattol, Bitti Rosivall Ágoval boroskólázik a pultnál, míg Erdős Csaba és Borsay Szabi a közös emlékeken merengenek – és az egészet a Hadnagy Józsi szervezi. Valahogy így festene mai szemmel és szereplőkkel a “buli”, természetesen a teljesség igénye és a két korszak összehasonlítása nélkül – nem érdemes, mert teljesen különböznek, sok-sok tekintetben.


Böröczky Pepi, az élő motorsport lexikon, mint “házigazda” és Hamar “Zsiga”, Drapál János híres szerelője

Mindenképp érdemes viszont beszélnünk azokról a legendás motorosokról, akik különböző mértékben ugyan, de mindannyian kivették a részüket a színvonalassá váló magyar motorsport felépítéséből. Nem csak az olyan hatalmasságok munkásságát szeretnénk bemutatni, mint Drapál “Jancsi” vagy Szabó “kettő”, hanem motorsport-történelmünk kevésbé ismert, de mégis fontos alakjairól is fogunk írni Nektek. Akik mindannyian letettek valamit a magyar motorsport asztalára és akiknek köszönhetően a technikai sportok históriáskönyveinek már az első fejezeteiben is ott vagyunk, mi, magyarok. Sok-sok meghatározó és érdekes, izgalmas egyéniséggel találkoztunk ezen a napon, vagyis lesz miről mesélnünk, illetve lesz mit regélniük nekünk “az öregeknek”. A tengernyi lebilincselő sztori rövid betekintést engedett számunkra a sok színes személyiség élettörténetébe, melyeket hamarosan részletesebben is kidolgozzuk és természetesen megosztjuk Veletek.

Elöljáróban itt egy remek idézet Vörös János: Drapál János – Egy élet a motorsportért c. könyvéből, amely kiválóan illusztrálja a korszak magyar motorversenyzőinek szellemiségét:

“Egy régi mondás szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Montecuccoli híressé vált megállapítását adaptálni lehet a motorsportra is, oly módon, hogy: ha a motorsportban valaki nemzetközi szinten is elismert eredményeket akar fölmutatni, akkor ehhez három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Ezenkívül persze olyan aranyért sem kapható “adalékokra” is szükség van, mint például a tehetség, a szorgalom és talán mindenekfelett a szerencse”


Ülve Drapál János húga, Kati néni látható, aki cikksorozatunk elkészítésében is segítségünkre lesz – köszönjük!

Többek között Szabó Andor, 85 éves korában elhunyt, többszörös magyar bajnoktól búcsúztak “a nagy öregek”
 

A híres népligeti versenyek, múlt századi “stunt”, a világbajnoki futamok – mind-mind a magyar motoros történelem mérföldkövei

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending