Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Műhely

Multifunkciós tükör – jó ötlet?!

A visszapillantó tükör nem csak tájékozódásra és indexelésre lehet alkalmas…

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Forrás: SHOX

Néhány éve trendnek számít az irányjelző tükörházba integrálása: ha már úgyis kötelező tartozék a visszapillantó, igyekeznek minél jobban kihasználni a gyártók. Egyes ötletek szerint azonban ennél sokkal több lehetőség rejlik benne – kérdés, hogy előnye vagy hátránya lenne több a multifunkciós tükörnek?

A visszapillantó tükör a KRESZ által kötelezően előírt tartozék. A két tapsifül döntően befolyásolja a motor kinézetét, és a légellenállást is növeli. Ezek állnak szemben azzal az apró(?) előnnyel, hogy nem kell minden irányváltásnál tekergetni a nyakunkat. Ha sikerülne még egy kis plusz pozitívumot implantálni beléjük, máris megbékélhetnénk velük.

Egy olasz kerékpártartozék-gyártó találmánya a multifunkciós tükör. A biciklik „műszerfala” – ha van rajtuk egyáltalán – nagyon kevés adatot képes mutatni, a tükör felülete ideális hely mindenféle fontos infó kijelzésére. Motorkerékpároknál szintén korlátozott a műszerfal rendelkezésére álló hely, némelyikre külön egységeket felszerelni viszont rendkívül körülményes. Aki a motoron sem bír meglenni temérdek információ nélkül, annak biztosan tetszeni fog a motorra szerelhető multifunkciós tükör.


Visszapillantó és multifunkciós kijelző egyben – kell ez nekünk?

Ennek a tükörnek több előnye is van. Az nyilvánvaló, hogy a különböző kiegészítő egységek kijelzőjének képét rá lehet irányítani, így egy helyen látható minden. Az viszont nem egyértelmű, amit a gyártó állít, hogy kifejezetten előnyös baleset-megelőzés szempontjából, mivel a vezető jóval gyakrabban néz bele a tükörbe, így tisztában lesz a körülötte lévő forgalommal… Az ötlet nem új, csak a technológia modernebb, mint egy, már kapható chopper kiegészítőnél, amit LCD helyett sokkal egyszerűbb, ledes kijelzővel szereltek fel (legalsó kép).


Első hátrány: a tükör könnyen sérül, egy egyszerű eldőlés is zsebbe nyúlós művelet lenne…


Második hátrány: vajon mennyire vonja el a vezető figyelmét az “okos tükör”?

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Hirdetés

Trending