Csatlakozz hozzánk

Tesztek

Mr. Népszerű – Suzuki V-Strom650 teszt

A DL650-es Suzuki olyan népszerűségnek örvend manapság, mint korábban az SV650. KT utánanézett, mi az oka ennek…

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Ha létezik mostanában abszolút bestseller modell, akkor az a méltán (el)ismert DL650-es. A tavalyi évben (is) a kisebbik V-Strom végzett a nagymotor-eladások abszolút rangsorában az élen hazánkban, és idén is jó esély mutatkozik erre – sokatmondó, hogy a legnagyobb ellenfele (évről évre) a BMW nagy GS-e!

Jót tett a 650-esnek, hogy már DL1000-es dizájnban tündököl

A siker nem véletlen: hihetetlen kényelmének, könnyű kezelhetőségének, sokoldalúságának és „telitalálatos” V2-es blokkjának köszönhető, utóbbi egyszerre megbízható és gazdaságos. A 2004-ben debütált túraenduró 2012-re és legutóbb 2017-re teljesen megújult, a külseje például könnyen összetéveszthetővé teszi – a szintén felfrissült – 1000-es verzióval. Ennek köszönhetően prémiummotorosabb benyomását kelt az új ‘Strom, ha lehet ilyet mondani.

Mint minden rendes túraenduró, mindenféle háttérrel (mindenféle környezetben) jól mutat

A látványosabb külső mellé gazdagabb felszereltség is jár: kapott kikapcsolható – és két fokozatban állítható – kipörgésgátlót, elindulást segítő rendszert (szinte lehetetlen lefulladni vele), könnyű indítást (már a Suzukihoz sem kell a kuplung) és az „okosabb” műszerfal is az ezres nagytesóról érkezett.

Ebből a vezetői környezetből a kényelem és harmónia sugárzik… Az alapverzióhoz még nem jár kézvédő

A Euro4-es előírások miatt a világ egyik legjobban sikerült motorkerékpár blokkjába is bele kellett nyúlniuk a mérnököknek: az alsó és középső fordulatszám-tartományban is erősebb lett úgy, hogy megtartotta jellegzetes „selymességét”. Mivel az azóta legendává avanzsált SV650-est is ezzel a – vagy nagyon hasonlóan jó – blokkal szerelték, szinte meg is válaszoltam a címben feltett kérdést.

Magyarország legnépszerűbb motorkerékpár típusa, hátulról

A túrázni és mindennapos használatra is elég, 71 lóerős teljesítmény könnyen kiaknázható, ráadásul a finoman járó kéthengeres túratempóban beéri négy és fél literrel. Tényleg egy mérnöki teljesítmény ez az erőforrás! A váltó nemkülönben: suzukis, a szó legjobb értelmében! Vajpuha és ‘pontosan’ tudja, mi a dolga!

Új gombok: innen kapcsolható a kipörgésgátló; TC nélkül ma már nem lehet motort eladni, nem mintha a DL650 rászorulna

Vásárlói visszajelzések alapján eszközöltek pár változtatást, például a karcsúbb tankkal párosított ergonomikusabb vezető- és utasülést. A nyeregbe pattanva valóban könnyedebbnek érezni a legújabb V-Stromot, gyerekjáték a vezetése: olyan érzést nyújt, mintha világéletünkben ezzel a motorral gyűjtöttük volna a kilométereket. Ez a legutóbbi randevúnk alkalmával is teljesen egyértelmű volt: mindig hatalmába kerít az új DL650-en ez a “hazaértem”-érzés, pedig nem tartom magam túraendurósnak.

Van 12 V-os csatlakozó, de a plexi csak (imbusz)kulccsal állítható…

Teljesen magától értetődő minden, legyen szó a – szintén ergonomikusabb működtetésű – kezelőszervekről vagy a műszerfalról egy szempillantás alatt leolvasott információkról. A váltó mellett a kuplung is vajpuha, a futómű pedig érzésre feszesebb lett az ezt megelőző „cicaszemű” szériáénál. Érdekes, hogy ezen az újon már nem állítható a villa előfeszítése, de komolyan mondom, hogy semmi szükség sincs rá. Valószínűleg ezt a gyártó is tudta, és nem adta meg a vásárlók 1%-ának a tekergetés örömét – mert ennyi tulajt zavarhat. Kábé ugyanaz az arány, mint a túraendurót terepen is használók száma – ők egy fokkal jobban járnak az XT kivitellel:

Mivel tud többet az XT-verzió?

A divatos és hasznos küllős kerekek jelentik a legfőbb extrát. A hangsúly az előbbin van: a fűzött felnik sokkal inkább felelnek meg a trendnek, tehát képviselnek divatot, mintsem valódi terepképességeket. Persze biztosan rugalmasabbak, mint az öntött felnik, cserébe sérülékenyebbek és nehezebb tisztán tartani őket. Hazudnék, ha azt mondanám, érzem a különbséget az alap DL és az XT között – de hát nem is születtem Stefan Evertsnek. Érdekes, hogy a Suzuki megvette (vagy fogalmazzunk finomabban, leigazolta) a yamahások tereplegendáját az új ‘Strom kifejlesztéséhez, és a számok tükrében kiváló munkát végzett! A kissé konzervatív színpalettát feldobó sárga fényezés (arany felnikkel!) állítólag az ő ötlete volt – ebből kelt el a legtöbb.

A kerekeken és némi grafikai eltérésen kívül kapott még kézvédőt és szintén műanyag blokkvédőt is az XT, de ezek termesztésen megvásárolhatók az alapmodellre is. Mindezekért eddig 150 ezer forintot számoltak fel a Suzukinál, de állítólag több lesz a felár, mert ennyiért mindenkinek az XT kellett, és nem fogyott jól a sima – aminek egyébként szintén nem csúnya a kereke, a dizájnt az ezres nagy testvértől örökölte.

…a hátsó rugóstag előfeszítését (utashoz és csomagokhoz) viszont szerszám nélkül is tekergethetjük

A fékrendszert elkerülte a fejlesztés, nem lett erősebb, cserébe a friss (tovább)fejlesztésű blokkolásgátló érezhetően finomabban intézi a dolgokat, mint a Suzuki kezdeti ABS rendszerei. Fék-fronton a már emlegetett – bizonyos kontextusban elődmodellnek is tekinthető – SV650-et egyébként nem kerüli el az innováció szele! Még akkor sem, ha ehhez egy jól ismert – sokat látott – alkatrészt poroltak le, méghozzá a legendásnak tartott szívlámpás GSX-R-eken vagy éppen SV1000-esről ismerős Tokico nyergeket csavarozzák majd az L9-es (2019) SV-kre.

Kétszemélyes motor: teljes értékű hátsó ülés és kapaszkodó, alacsony lábtartó

A kis DL legnagyobb varázsa továbbra is a sokoldalúsága. A hétfő reggeli munkába menéstől a vasárnap esti levezetésig tökéletes társ, legyen szó vidékről vagy városról, aszfaltról vagy könnyű terepről. A Suzuki egészen pontosan mindennapos ingázásra, kanyargós vidéki utakra, kényelmes kétszemélyes motorozásra és hosszabb autópálya szakaszokra ajánlja.

Iszonyatosan könnyen kezelhető, minden magától értetődő

Utóbbi kettő az ezressel kellemesebb lehet, de a 650-es, mint csomag, egyszerűen verhetetlen: 2.399.000 forintért többet ma nem lehet kapni. Mást igen, de többet nem. Ráadásul a nem kevés vásárló elégedett is: saját bevallásuk (visszajelzéseik) szerint azt kapták, amit vártak – sokszor kicsit többet is, néha kicsit kevesebbet. Panasz egyedül a hátsó rugóstagot és az első féket érte: mindkettő képes elérni (megközelíteni) a határait forszírozott – és felpakolt – használat mellett. Egyesek több motorerőt is el tudnának képzelni, bár véleményem szerint a konstrukciót Evertsen kívül nem sokan képesek kimotorozni.

Sport Adventure Tourer – jelentsen ez akármit is.

A lényeg, hogy a fenti aggályokat felvetőket a V-Strom1000 abszolút kielégítheti, mert ugyanazt a DL-fílinget kapják, kissé “izmosabb” formában, minden tekintetben (lásd a lenti keretest!). A V-Strom650 tulaj egyébként is DL1000-esre cserél, ha cserél – vagy éppen egy újabb DL650-esre! Ez utóbbi mindent elmond.

Mivel tud többet az ezres?

Szemre nem tűnik “másfélmillió forintosnak” a különbség a 650-es és az 1000-es változat között (3,8 millió a DL1000 induló ára), de ha az egyen-dizájn mögé nézünk, bizony megmagyarázható a felár, amiből egy V-Strom250-re is majdnem futná. A nagyobb (erősebb) blokk önmagában nem magyarázná meg a differenciát, de teljesen más a váz, a futómű és a fékek is, melyek furcsa módon érzésre jobban érzékelhetőek, mint szemre (fordítva szokott ez lenni). A futómű érezhetően több tartalékkal (és állítási lehetőséggel) bír, mint a 650-esé, és az első fék is jóval erősebb rajta.

Az ezres változat varázsát egy egyszerű példával el tudom mondani: amikor először mentem az új V-Strom1000-essel a városban, simán elhittem volna, hogy a 650-es DL-en ülök – olyan könnyen kezelhető. Aztán a nulláson hamar kiderült, hogy ez az ezres, annak minden – fentebb taglalt – előnyével együtt, és annak minden hátránya nélkül! Alig-alig nehézkesebb, de érezhetően több van benne. Az iskolapélda szerint kétszemélyes és/vagy feldobozolt utazásokhoz az Alpokba felfelé ez a jobb, meg autópályára is. Minden mást megold a 650-es is, olyannyira, hogy az ár/érték aránya még mindig a kisebbnek jobb – de ez nem csoda, mert abban a mutatóban köztudottan verhetetlen.

 

Számos gyári kiegészítővel tehető egyedibbé: a kis képen bukócső, műanyag haspáncél, matrica-szett és felnicsík is látható

Egy minőségi sportdobbal “mindennapos élménymotor” varázsolható belőle

A műszerfal egy szempillantást alatt leolvasható, fogyasztást is mér, fokozatot is mutat

TM Ítélet: A V-Stromot továbbra is nehéz megszorongatni, “ennyiért többet nem kapni”. Olyan könnyen motorozható és kényelmes, hogy (tényleg)sokaknak ez a legjobb megoldás. Alacsony fenntartási költségei tovább növelik a használati értékét, de egyéb közhelyek helyett elég az hozzá, hogy manapság nem véletlenül Magyarország legnépszerűbb motorkerékpárja.

Ezzel akár a világ végére is… – gondolja a mindenkori Strom-rider

– technikai információk a Suzuki weboldalán

 

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending