Connect with us

Hírek

Motorpiac: végre fellendülés jön?

A motorkerékpárok piaca továbbra is mélyrepülésben van, azonban egy enyhe fellendülés mégis mintha érezhető lenne az előző év azonos időszakához viszonyítva

Published

on

jarmuertekesitesek
ULTRABOLT
RST AIRBAG

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette értékelését az idei új gépjármű forgalomba helyezési piacról, adott hónapra lebontva és időarányos összehasonlításban egyaránt.

A DataHouse Kft. adatai alapján 2013 áprilisában 285 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba. Ez 8,4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. Az első négy hónapot tekintve ez a szám 630 motorkerékpár forgalomba helyezés, ez 5,4 százalékkal haladja meg a 2012-es adatokat.

A személygépjármű forgalomba helyezés 2012 évhez mért, 2013 év eleji csökkenő elmaradásának fő oka, hogy az előző év január elsején csökkent drasztikusan a regisztrációs adó, e miatt jó néhány 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-ben kérték. Ez a hatás már pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott áprilisba is, vagyis éves összehasonlításban világosan látszik, hogy az elmaradás mérséklődik és várhatóan az év második felére az előre jelzett kismértékű növekedés meg fog valósulni.

Ez a motorkerékpárok piacára is kivetíthető, hiszen főleg a nagyköbcentis gépek esetében nem elhanyagolható a regisztrációs adó összege.

A motorkerékpár piacot sújtja most már negyedik éve legsúlyosabban az értékesítési válság

Annak ellenére, hogy a 125 ccm hengerűrtartalmú motorok az év tavasza óta vezethetők „B” kategóriás jogosítvánnyal („B125”, kiegészítő tanfolyam után – a szerk.), a várt és más európai országokban tapasztalt jelentős forgalomnövekedést ez a lehetőség sem motiválta. Ennek megfelelően az MGE előrejelzései itt is nagyon óvatosak a növekedés tekintetében.

A januári értékesítési volumen a termék szezonális jellege miatt is rendkívül alacsony volt, viszont februárban, hosszú idő óta először növekedést tapasztalunk, amely a márciusi visszaesés után áprilisban, nyilván a jobb időjárás beköszöntével enyhe növekedést mutat, és az első négy hónap vonatkozásában némi előrelépést mutat. Ez azonban olyan alacsony darabszám mellett történt, amely nyilvánvalóvá teszi ennek az ágazatnak a súlyos válságát. Remélhetőleg a tavaszi-nyári szezon további részében a fejlődés töretlen lesz.

Forrás: Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending