Csatlakozz hozzánk
LOTUS TALMA

Hírek

Motorpiac: és még mindig lejtmenet…

Tavaly – nem drasztikusan, de – tovább csökkentek az újmotor-eladások…

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

1798 darab új, rendszámos motor talált gazdára tavaly – ez az eredmény még az azt megelőző évet is alulmúlja: 2011-ben 1956 új gépet helyeztek forgalomba. Ez nem kevesebb, mint 85 százalékos visszaesés 2004-hez képest…

A magyar gépjárműpiacon tavaly az új személyautó forgalomba helyezések összességében közel 18 százalékkal nőttek, de a motoroknál sajnos továbbra is csökkenés volt tapasztalható, melynek mértéke 8 százalékos 2011-hez képest – derült ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének évzáró-évnyitó sajtótájékoztatóján.

Bár a személygépkocsi forgalomba helyezés növekedése örvendetes tény, azonban van néhány tényező, amely erősen árnyalja a képet. Például, hogy a céges vásárlások (mondjuk flottabeszerzések) aránya meghaladta a 80 százalékot (a válság előtt, 2008-ban a magánvásárlók aránya 70% körül volt). Ez eléggé „egészségtelen”, de az MGE óvatos növekedést feltételez a jövőre nézve.

Számunkra – finoman szólva – igen kellemetlen, hogy a legnagyobb válság a motoros piacot sújtja, most már negyedik éve. Annak ellenére, hogy a 125 köbcentis motorok és robogók a tavalyi év tavasza óta – átképzést követően – vezethetők „autós jogosítvánnyal”, a várt (és más európai országokban tapasztalt) forgalomnövekedést ez a lehetőség nem segítette elő (eléggé), bár még így is a nyolcadliteres kategória a “magyar motorpiac megmentője” (részletek később). Ennek megfelelően az Egyesület a kétkerekűek között is „óvatos fejlődést” prognosztizál. A használtpiac viszont valósággal dübörög, az új eladások nagyjából háromszoros értékét produkálva – erről, és az újmotor-statisztikákról hamarosan bővebben is olvashattok nálunk.


A tavalyi és tavalyelőtti évek termése, hónapokra bontva. A pirossal bekeretezett motoros főszezon időszakában láthatóan jobban fogy az áru, de ezek a számok még mindig igen gyászosak…

A négy „válságos” év alatt drasztikusan lecsökkent a kereskedői és szervizkapacitás is. Az MGE szerint legalább a jelenlegi állapot fenntartásához hosszabb távon a 2012-es (és ehhez hasonló) eladási számok és az autók között az arányok (magán-céges) fennmaradása súlyos problémát jelenthet. „A legális szakmára nézve nagy veszélyt jelent, hogy a „kiesett” szak- és márkaszervizek helyére áramlanak (elsősorban) a feketegazdaság szereplői, kereskedelmi és javítói vonalon egyaránt”

„Az MGE – együttműködve az Autós Nagykoalícióval – jelentős erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy a legális szakma a környezet védelme és a balesetbiztonság érdekében fennmaradjon és fejlődjön, a feketegazdaság visszaszoruljon”

“Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a mobilitás, a motorozás nem csak a szabad helyváltoztatás és ezzel a szabadság öröméről szól, hanem felelősségről is a többi közlekedő biztonságával és a környezettel szemben. Tudomásul kell venni, hogy a járművek beszerzése, fenntartása és használata felelősséget jelent és pénzbe kerül, így azok a megoldások, amelyeket sokan a feketegazdaság fokozottabb használatában látnak üdvözítőnek, teljes tévutat jelentenek” – jelentette ki Erdélyi Péter, az Egyesület ügyvezető elnöke.


Az MGE előrejelzése az idei új gépjármű forgalomba helyezési piacra: 2000 eladott darabban remélnek, de még többen bíznak…

Forrás: MGE; DataHouse

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending