Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Motorozás akadémiai fokon

A hungaroringi tanpálya nem csak az utca motorosa számára hasznos…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Hungaroringen található Motoros Akadémia szakemberei elsõdlegesen a biztonságos közúti közlekedésre készítik fel azokat, akik jelentkeznek a tanpálya kurzusaira. Ám ezúttal kivételt tettek, és az akadémia vezetõ instruktora, Péterváry Mátyás vezetésével négy gyorsasági motorversenyzõ felkészülését próbálták meg segíteni.

A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team tagjai – Gyõrfi Alen, Kis Viktória, Gyutai Adrián és Nagy Gyõzõ – elárulták, nemcsak a közúton közlekedõ motorosoknak hasznos egy itt elvégzett tanfolyam, hanem a licenccel rendelkezõ versenyzõknek is.

A Hungaroringen mûködõ meghatározó képzési lehetõségek egyike a közúti motorosok biztonságos közlekedését elõsegítõ Hungaroring Motoros Akadémia, amely immáron a Groupama Vezetéstechnikai Centrum kötelékébe tartozik. Egyedileg kidolgozott oktatási tematikája mellett a pályacsík és a képzésekre kialakított speciális motoros tanpálya segíti a biztonságos közlekedést elõtérbe helyezõk tanulni vágyását.

„Képzéseink elsõdleges célja a biztonságos közúti motorozás lehetõségének megteremtése, melyet a kurzusainkon résztvevõk technikai és elméleti felkészültségének továbbfejlesztésével szeretnénk elérni. Ráadásul a közúti közlekedés biztonságosabbá tétele mellett az iskola hivatott a hétköznapi motorosok számára megteremteni azt a lehetõséget, hogy hozzáértõ instruktorok segítségével elsajátítsák a versenypályacsík adottságait” – közölte Péterváry Mátyás.


“Itt berögzülhet minden versenyzõbe néhány váratlan helyzet kezelése, kivédése..”

Amint azt említettük, nemcsak a közutak motorosai, hanem a licenccel rendelkezõ versenyzõk is rengeteget tanulhatnak, fejlõdhetnek, ha gyakorolnak egy ilyen tanpályán. A MetalCom-Adrenalin fentebb felsorolt motorosai egy teljes délelõttöt töltöttek el az Akadémián, és a gyakorlás végén egyértelmû volt a vélekedésük, hogy egy ilyen a tréning versenyzõi teljesítményükre is pozitív hatást gyakorolhat.

„Nem gondoltam volna, hogy egyrészt ilyen nehéz ezen a pályán végigmenni, másrészt pedig azt, hogy az itt eltöltött idõ hozzájárul a fejlõdésemhez. Noha jóval lassabban, mint a versenykörülmények között történne, de itt berögzülhet minden versenyzõbe néhány váratlan helyzet kezelése, kivédése, ami egy futam alatt rengeteget érhet” – fogalmazott hazánk egyetlen gyorsasági motoros Európa-bajnoka, Gyõrfi Alen.

Látványos bemutató videó…

Csapattársai közül Nagy Gyõzõ kiemelte, hogy az itteni gyakorlás akár idõeredménybeli javulást is hozhat a számukra, de a közúti motorosok számára mindenképpen fontos a balesetmentes közlekedés miatt. Gyutai Adrián úgy vélte, mind a civil, mind pedig akár a versenyzõk számára kötelezõvé lehetne tenni egy tanpályás kurzus elvégzését.

„Amikor már a második-harmadik körömet teljesítettem, már pontosan éreztem, mire képes alattam a számomra ismeretlen utcai motor, és attól kezdve teljes mértékben uraltam a gépet.
A biztonságos motorozásnak – legyen az versenykörülmények között vagy a közúton – éppen ez az alapja, hisz pontosan tudod, hogy meddig mehetsz el, hol van az a határ, amivel már veszélyezteted önmagad és másokat” – jelentette ki Kis Viktória.


A csapat tagjai elmondták, ha kapnak még lehetõséget, a versenyeik között szívesen gyakorolnának a Hungaroring Motoros Akadémiájának pályáján

Comments

comments

Trending