Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Motorosok tízparancsolata

A Harley-fesztiválon kihirdették az igét – ehhez tartsd magad!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az idén is jól sikerült Harley-Davidson Open Road Fest-re összegyűlt sokezer motoros jelenléte remek alkalmat biztosított az illetékes szervezetek számára, hogy felhívják a figyelmet a balesetmegelőzés fontosságára, a biztonságos motorozásra. Többek közt ennek jegyében született meg a motorosok tízparancsolata, de sok más érdekes és lényeges infó is elhangzott a Harley-fesztivál pénteki napján tartott sajtótájékoztatón.

Például, hogy az EU a közúti balesetek halálos áldozatainak számát a felére kívánja csökkenteni 2020-ig, köztük „a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítását” – hiszen míg a nem kétkerekű járművek körében csökken a halálos kimenetelű balesetek és a súlyos sérülések száma, addig a motorkerékpárok esetében alig vagy egyáltalán nem figyelhető meg csökkenés…

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság tevékenységének egyre gyakrabban kerül középpontjába a motorkerékpáros közlekedés biztonsága. Ennek oka, hogy a motorkerékpáros közlekedés napjainkban valósággal a reneszánszát éli, ugyanakkor az európai uniós és a hazai baleseti statisztikák arról számolnak be, hogy az elmúlt időszakban növekedett a motoros balesetek és halálos áldozatok száma.

Magyarországon az elmúlt évtizedben a személyi sérüléses közúti balesetek száma 11,9 százalékkal, a balesetekben meghalt személyek száma pedig 40,4 százalékkal csökkent. Az általános kedvező trend ellenére a motorkerékpáros balesetek kedvezőtlenül alakultak. Míg 2001-ben  495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2010-ben 571.

A motoros rendezvények nagyszerű figyelemfelkeltő lehetőségek, a balesetek megelőzése érdekében – erre tekintettel az ORFK-OBB gyakran képviselteti magát a különböző motoros megmozdulásokon. A hazai közlekedési kultúra – kiváltképp a motoros közlekedés – javítása csak egy olyan összefogás keretében lehetséges, amelyben a szakmai szervezetek egy gondosan kidolgozott program keretében valósítják meg kitűzött céljaikat.

A motorosok 10 parancsolata

1. A motorozás élmény! Olyan közlekedési eszköz van a birtokodban, amely sok örömet tud okoznni, de tisztában kell lenned a veszélyekkel is!

2.Motorválasztásnál az ésszerűség döntsön! Kérd ki “motort látott” szakember véleményét!

3.A motoron védtelenebb vagy! Viselj megfelelő bukósisakot és védőfelszerelést minden alkalommal, ha motorozol!

4.Ne kockáztass! Csakk akkor ülj motorra, ha mentálisan és fizikálisan vezetésre alkalmas állapotban vagy!

5.Biztonságod, testi épséged jelentősen függ motorkerékpárod műszaki állapotától és karbantartottságától. Ellenőrizd és szervízeld járművedet rendszeresen!

6.A motorozást nem elég szeretni, rendszeresen gyakorolni kell! Ismerd meg motorodat, légy tisztában saját képességeiddel, fejleszd vezetéstechnikai tudásodat!

7.Biztonságod legbiztosabb pillére a szabályok ismerete és tisztelete, a mindenkori jogkövető magatartás! Vezess defenzíven, hogy mások hibáit is kivédhesd!

8.Tervezd meg utadat! Vezetés közben csak a közlekedésre, valamint a váratlan forgalmi helyzetek megoldására koncentrálj!

9.Utasodért te vagy a felelős! Vigyázz rá, tájékoztasd őt és rajta is legyen megfelelő védőfelszerelés!

10.Légy partner a közlekedésben! Közlekedj úgy, ahogy saját biztonságod érdekében másoktól elvárod!

Ezen szervezetek fő mozgatórugója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint az ORFK-OBB, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a GRSP, a Közlekedéstudományi Intézet és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. Mindemellett elengedhetetlen a szakmai szervezetek, valamint a két keréken közlekedők táborának aktív bevonása is.

A fent említett szervezetek szoros együttműködése már az elmúlt években is jól működött. A „Két kerék, egy élet” – motoros kampány közel öt éves múltra tekint vissza, melyhez egyre több állami és társadalmi szervezet csatlakozott. A projekthez aktívan csatlakozna a Decade of Action, valamint az Élet Úton programsorozat is.


A háttérben grafikonok és adatok – melyek az utóbbi időkben sajnos kedvezőtlenül alakultak…
A  H-D Open Road Fest balesetmegelőzési programja

A legszínesebb programkínálat a legnagyobb létszámot érintő eseményen – közel 30.000 résztvevő vett részt –, a júniusban megrendezett (Magyarország legnagyobb) motoros találkozóján (beszámolónkat ITT olvashatod) valósult meg. A cél az volt, hogy a motoros közlekedési balesetek okaira felhívják a figyelmet és továbbítsák a hatóságok biztonságos motorozásért folytatott küzdelmeinek üzenetét.

A közös együttműködés nem titkolt célja, hogy az állami szektor és a rendezvények résztvevői, vagyis a hatóságok és az utca motorosa közelebb kerüljenek egymáshoz, naprakész információkhoz jussanak és megismerkedhessenek ezen szervezetek céljaival, feladataival – kiemelten koncentrálva a biztonságos közlekedésre.

A biztonságos motorozáshoz elengedhetetlen az önfegyelmezett magatartás, a megfelelő vezetéstechnikai képzettség és a védőruházat. A rendezvényen a már 2011-ben is nagy népszerűségnek örvendő „Bike Safety” sátor várta az érdeklődőket. A sátor a „Motorosok éve 2012” felirat alatt érhető el. Kérdőívek kitöltésével segíthették a motorosok a hatóságok munkáját, melyekért cserébe apró ajándékokat kaptak.

A sátorban ismét felállították az ORFK-OBB balesetmegelőzési kiállítását, melynek keretében figyelemfelkeltő képek segítségével ismerkedhettek meg az elkeserítő baleseti adatokkal és tényekkel. A közlekedésbiztonsághoz elengedhetetlen felelősség kialakítását nem lehet kellően korán elkezdeni, így a szervezők a fiatalokra is gondoltak: számukra szimulátorokkal készültek.

Sőt, a rendezvény harmadik napján az NKH szárnyai alatt „mini konferenciát” rendeztek 8-12 év közötti(!) gyermekek részére, hiszen fontos a felnövekvő generációk megfelelő időben történő tájékoztatása. Ennek alapját az „Élet úton” projekt biztosította.

Forrás: HDORF Képek: vehir.hu

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending