Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Motoros oktatás BMW-módra

Motoros Vezetéstechnikai Tréninget indít a BMW (bemutató Kiskunlacházáról)

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Motoros vezetéstechnikai tréningeket indít a BMW Magyarország: az érdeklődők saját motorjaikkal vehetnek részt a képzéseken.

Magyarországon is elindul a több mint 20 éve működő BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréning, ami többlépcsős program keretén belül segíti a biztonságosabb közlekedésre törekvő motorosokat. A már négy éve itthon is sikerrel működő autós tréningekhez hasonlóan a tanfolyamok teljesen nyitottak, azokon bármilyen márkájú motorral részt lehet venni.

A résztvevők saját motorjaikat használva megismerhetik önmaguk és járművük tulajdonságait és határait, így azokat tiszteletben tartva, a tréning végeztével a korábbiaknál tudatosabban, így biztonságosabban vezethetnek a közúti forgalomban.

Az oktatás célja, hogy a rutinosabb és kevesebb tapasztalattal rendelkező motorosok egyaránt javíthassák felkészültségüket vagy hosszabb kihagyás után felfrissíthessék tudásukat. A program lépcsőfokait végigjárva a biztonságos közúti közlekedéshez szükséges elengedhetetlen alapoktól egészen a magabiztos, nagysebességű országúti kanyarodásig el lehet jutni – ugyanakkor már az alapszintű tanfolyamon a leggyakoribb vészhelyzetek elhárítását helyezik a középpontba.


“Mindenkinek a gyakorlati tudása saját járművén fejleszthető igazán”

„Meggyőződésünk, hogy mindenkinek a gyakorlati tudása saját járművén fejleszthető igazán. Szerencsére a motorosok egyre nagyobb része érzi úgy, gyakorolnia kell, hogy minél biztonságosabban tudjon közlekedni. Tavasszal, a szezon elején még nagyobb szükség van a biztonságos, akár irányított körülmények közötti ráhangolódásra. A megfelelő képzettséggel rendelkező oktató és a tanfolyam nyújtotta keretek a beidegződött rossz technikák felismerésére, kijavítására is kiválóan alkalmasak” – nyilatkozta Zámbó Balázs, a BMW Magyarország motorkerékpár menedzsere.

A BMW müncheni tréner akadémiáján végzett instruktorok a bajor márka 35 éve működő autós és két évtizede indult motoros tanfolyamok egyre bővülő szakmai tudására építve oktatják a résztvevőket. A program iránt érdeklődő motorosok három hazai tréning programjából választhatnak, amelyek zárt pályán, a kiskunlacházai reptéren vagy a KakucsRingen zajlanak. Az egy, illetve félnapos oktatások díja motorosonként 29 és 34 ezer Ft között változik.


A BMW müncheni tréner akadémiáján végeztek az instruktorok

A BMW csoport nagy hangsúlyt fektet a különböző aktív és passzív biztonsági rendszerek kifejlesztésére. A “propelleresek” már a hetvenes években elkötelezték magukat a biztonság mellett, amit például az 1976-os, saját fejlesztésű bukósisak vagy 1988-ban az első sorozatgyártású motor-ABS is bizonyít. Ugyanakkor a vezetők helyes magatartása vészhelyzetekben többet ér a legjobb elektronikus rendszernél is. Ezért a bajor konszern világszerte vezetéstechnikai tréningeken adja át a biztonságos vezetéssel kapcsolatos tudását, hogy a vezetők megelőzhessék a vészhelyzeteket, illetve azok bekövetkezte esetén helyesen reagáljanak.

Benzso az S1000RR-rel csinálta végig a bemutató napot

A bemutató napján 3db S1000RR állt a sorban. Nem tolakodtak értük az újságírók, pedig a legjobb motorja a BMW-nek. Igaz nem egy tanpályára találták ki, de itt is végig lehetett vele csinálni a gyakorlatokat. Sőt… Annak ellenére, hogy október óta nem ültem motoron, elég jól sikerült a “bemelegítés” a szezonra. Mindössze a nyolcas bemutatásával akadtak problémáim gyakorlás nélkül. 1 perc gyakorlás után, viszont az is simán ment a sportmotorral.
Szezonkezdetkor mindenkinek ajánlott egy ilyen tréning! Mi is minden évben részt veszünk ilyeneken, és mindig megállapítjuk, hogy mennyire nagy szükség van a gyakorlásra még nekünk is, akik nap mint nap motoron ülünk a szezonban.

A BMW nemzetközi sztenderdjeinek megfelelő tréningeken a hangsúly tehát a biztonságon van: a közúti balesetek döntő többsége ugyanis továbbra is a járművezetők hibájából következik be. A kétkerekűek vezetői ugyanakkor sokkal sérülékenyebbek az autóvezetőknél, hiszen őket legjobb esetben is csak a protektoros ruházat védi, amelyből a legfejlettebb sem veheti fel a versenyt egy középszerű autó-karosszériával.

A vezetői képességek és a tapasztalat nagyban befolyásolják a vezető reakcióját egy-egy konkrét helyzetben. A BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréning a hétköznapi közlekedési helyzetek középpontba állításával, az elméleti ismeretek és a gyakorlati feladatok kombinációján keresztül segíti a vezetőt a közlekedési szituációk magabiztosabb kezelésében.

 


Valójában az elmélet is a gyakorlatban zajlik, a tanpályán, a motoron ülve…
Milyen BMW-Tréningeken vehetek részt?

BMW Motorrad Alap Tréning

A közúti motoros balesetek elemzéséből adódtak azok a feladatok, amelyek segítenek pótolni a legalapvetőbb vezetéstechnikai hiányosságokat. Hiába motorozik valaki akár évtizedek óta, közel sem biztos, hogy a legmagasabb szinten tudatosan teszi mindezt. A motorosok sérülékenysége miatt pedig elengedhetetlen, hogy így legyen. Az alaptréningen – és az összes többi szinten is – az elmélet is a gyakorlatban történik: az aszfalton, a járműveken ülve sajátítják el a járműkezelés és a járműfizika alapjait is. Az egész napos Alap Tréningen a kis- és közepes sebességű járműkezelést, a vészfékezést és a vészelkerüléseket éppúgy megtanulja mindenki, mint az összes lehetséges kanyarvételi stílust.

Helyszín:
Kiskunlacháza (repülőtér)
Időtartam: 1 nap (kb. 7 óra)
Ár: 29 000 Ft

BMW Motorrad Haladó Tréning

A Haladó Tréning továbbfejleszti az alapszinten megszerzett tudást. Nő a tempó, egyre nehezebbek a feladatok – értelemszerűen alapfeltétel a Alap Tréning elvégzése. Egészen nagy sebességig növelik a vészfékezések tempóját, illetve az eltérő kanyarodási stílusokat eltérő, váltakozó íveken is gyakorolják. Az egész napos képzés végére nem csak a biztonságos motorozás, hanem a stabil, nagy sebességnél is magabiztos járműkezelés is értelemszerű lesz mindenkinél.

Helyszín: Kiskunlacháza (repülőtér)
Időtartam: 1 nap (kb. 7 óra)
Ár: 34 000 Ft

BMW Motorrad Intenzív Tréning

Az Intenzív Tréning a leggyakoribb, országúton előforduló problémák közül alapvetően a kanyarban történőkkel foglalkozik, ezekre kínál megoldást. A helyszín versenypálya, azonban nem cél a pályamotoros-képzés. Ellenkezőleg, továbbra is a biztonságos közúti motorozás megtanulása a lényeg, azonban a szerpentinekre kihegyezve azt. Miután ezt a szintet is elvégzi valaki, magabiztosan, ugyanakkor a korábbiaknál még élvezetesebben fog tudni megtenni minden egyes kilométert kedvenc kétkerekűje nyergében.

Helyszín: Kakucsring
Időtartam: fél nap (kb. 5 óra)
Ár: 34 000 Ft

Külföldi tréningek

Számos további vezetéstechnikai képzés érhető el Magyarország határain kívül, amelyekre igény és megfelelő csoportlétszám (8-10 fő) esetén. a kiutazás és a magyar nyelvű instruktorok biztosítását is beleértve teljes körű szervezést vállal a BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréningeket felügyelő partner cég.

Forrás: BMW


Szabó FastRide Henrik sem a könnyebik végét fogta meg a dolognak. Ő is egy S-sel gyakorolt

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending