Csatlakozz hozzánk
MPS SC Vintage

Vezetéstechnika

Motorlopás ellen

Milyen mechanikai védelemmel tarthatod távol a tolvajokat a motorodtól?

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Forrás: SHOX

Ahogy például az autókban sem garancia a légzsák a túlélésre, úgy sajnos a különböző motorzárak és lakatok sem jelentik biztosan azt, hogy meglesz a motorod, mire újra látni akarod. Azonban ha öt percnél tovább hagyod magára az utcán a vasat, a kormányzár már kevés a lelki békéhez…

Azt mondják, nincs az a biztonsági zár vagy lánc, amit ne lehetne előbb-utóbb elvágni. Csak idő kérdése. Ez így is van. De ez az idő neked dolgozik. Ha szem előtt van a motorod, a tolvajnak minden egyes másodperccel nő az esélye a lebukásra, amit a helyszínen, barkácsolással tölt. Mivel lehet őket megszívatni?

Féktárcsazár

Akár az ülés alatt, akár zsebben elfér, nem kell külön táskában vagy dobozban szállítani. A féktárcsára rögzítve megakadályozza, hogy saját kerekén elgurítsák a motorodat. Vágóeszközökkel szinte lehetetlen hozzáférni. Az egyetlen gond vele, hogy nem rögzíti a motort semmilyen fix tárgyhoz, így, ha többen megemelik, fel tudják rakni egy teherautóra. Hallottunk olyat is (bár még senki sem látta…), hogy gördeszkát tettek a kerék alá, és úgy tolták el a motort…

Sodrony- vagy kábelzár

A könnyű, viszonylag rugalmas kábel összetekerve egy táska alján elfér, de a motorra rögzítve is lehet szállítani. Megálláskor a motorodat odakötheted vele pl. villanyoszlophoz, kerítéshez. Egy felkészült tolvaj a sodronyt pár perc alatt erővágóval át tudja vágni. Minél nagyobb a fémsodrony átmérője, annál nagyobb erővágóra van szüksége hozzá. Ilyen szerszámmal mászkálni, pláne dolgozni az utcán ugyancsak feltűnő…

Lánc, lakat

A lánc súlyos tárgy, aminek a szállítására fel kell készülni, tanktáska vagy doboz kell hozzá. Viszont amikor megállsz, könnyedén befűzheted bárhová, ahová a vastagsága engedi, nem okoz gondot bármilyen szögben álló lyukakon, rácsokon, és a motor egyes részein egyszerre átfűzni. Egy vastag lánc nagyon biztonságos, elriasztja a tolvajokat, hiszen erővágóval duplán is át kell vágni egy szemet, hogy megadja magát.

U-lakat

Sok motor ülése alatt gyárilag kiképeztek egy vájatot U-lakat szállítására. Leginkább a kereket lehet vele lefixálni, de adott esetben egy fix pontohoz is rögzíthető vele a motor, bár a lehetőségek korlátozottak. Erővágóval vagy fűrésszel átvágható, de a vastag, merev acélhuzal feladja a leckét a tolvjanak. Ilyennel is csak nyugodt, eldugott helyen mernek próbálkozni, mert sokáig tart átvágni.

Mint már a bevezetőben említettük, ezek az eszközök nem nyújtanak 100%-os védelmet, hiszen pl. egy teremgarázs eldugott sarkában órákig is nyugodtan babrálhat velük valaki, és – megfelelő célszerszámokkal – elvághatja őket. Vagy akár ki is nyithatja a zárat, aminél szintén nem mindegy, hogy mennyire biztonságos. De ez majd egy későbbi cikk témája lesz….

2009-ben már tönkretetünk pár Vector lakatot és tárcsafékzárat amit filmen is rögzítettünk. Nézzétek meg ebben a cikkben őket. Vector zárak, lakatok tesztje.


Szerinted melyik a legbiztonságosabb mechanikai védelem?

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés

Trending