Connect with us

Fókuszban

Motor karbantartás – Akkumulátor

Közeleg a tél, ezért összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelned akkumulátorod karbantartásával kapcsolatban

Published

on

motorkarbantartas - akkumulator
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg: Varga Róbert (RSVRocky) Képek: RSVRocky

A legtöbb olvasó már biztosan találkozott tavasszal azzal a problémával, hogy akkumulátoruk bizony vesztett kapacitásából a tél folyamán. Biztosan jót tesz motorodnak, ha a téli álom közben beindítod néha a motort, vagy beviszed az aksit a melegre?

 

Webshopunk kínálatában szerepelnek savas, gondozásmentes, Lithium-Ion akkumulátorok, sőt különféle töltők is!

Téli karbantartás

Az akkumulátort nem a hideg teszi tönkre, hanem a tartósan alacsony töltöttségi szint. Még ha a motorod semmilyen fogyasztást sem produkál üzemen kívüli állapotban, az akku akkor is lassan veszít feszültségéből, így töltésre is szüksége van. Ha nem szeretnél 2 hetente lemenni a garázsba és néhány órára töltőre rakni az aksit, tökéletes megoldás lehet egy csepptöltő használata. A csepptöltőt nyugodtan rajta hagyhatod az akkumulátoron hosszabb ideig is, mivel csupán a maximális kapacitásig tölti, és csak akkor tölti újra, ha a töltöttségi szint egy bizonyos érték alá esik. Sokkal jobb megoldás ez, mintha kéthetente beindítanád és meggázolgatnád motorod, amivel akár károkat is okozhatsz az erőforrásban.

 

Érdemes lekapcsolnod az aksit a motorról, amennyiben hetekig nem tervezed használni a vasat. A beépített immobilizer és hasonló elektronikák folyamatosan merítik az akkumulátort. Néhány motornál az akku elfordítva (fektetve) kerül beépítésre, így ezeknél savasat nem használhatsz! A nagyobb furatú motorok (1 és 2 hengeresek) indításkor jobban terhelik az aksit, így ezeknél akár két évente is cserélheted.

Nem indul a motor, új akkumulátort kell venni?

Ha már megtörtént a baj, akkor is megpróbálhatod még megmenteni az aksidat. Egy átlag akkumulátor életkora 3-4 év, tehát ha ettől fiatalabb a tiéd, még van esélyed. A hagyományos savas akkuknál először ellenőrizd az elektrolit szintjét (sav és víz elegye), viszont ha az alacsony, csakis desztillált vizet szabad hozzáöntened!
Az újabb gondozásmentes akkumulátoroknál már csak töltéssel próbálkozhatsz, itt nincs mód más korrigálásra. Habár a tartós alacsony töltöttségi szint az egyik leggyakoribb oka az akku halálának, egy próbát megér. Ha túl gyorsan hal meg új akkumulátorunk is, nézessük át motorunk elektromos rendszerét, főként a töltésért felelős részt! Tartsd tisztán az akkusarkakat is, mert az oxidáció csökkenti a rendszer hatékonyságát!

 

Régebbi típusú motoroknál általában felesleges gondozásmentesre cserélned az akkut.

Az ügy menthetetlen, milyet rendeljek?

Ma már a legjobb árakat webshopokban találjuk, így könnyen rendelhetünk olyan típust is, ami nem is illeszkedik motorunkba.
Zsolti a barátod és segít, hogy hamar megtaláld a motorodhoz szánt típust, és érdemes a jövőben is annál maradnod. Hívd nyugodtan a 06.20.9888.235-ös számon!
Nem csupán az akkumulátor mérete számít! Az indítóáram és a kapacitás mindig fel van tüntetve, maradjunk a gyárilag ajánlott értékeknél. Csábító és logikus megoldásnak tűnhet lecserélni a régi savas akkumulátort egy újabb gondozásmentesre (amit a köznyelvben tévesen zselésnek neveznek), mégis a régebbi konstrukciójú motoroknál maradjunk a savasnál, mivel töltési rendszerük még arra a típusra lett kifejlesztve.

 

Felejtsd el a fater kocsi töltőjét, és szerezz be egy újat!

Milyen töltőt használjak?

Habár az intelligens csepptöltők ára már lényegesen csökkent, még mindig sokan használják régi, autóhoz vásárolt töltőiket. Az akkumulátorokat kapacitásuk tizedével ajánlott tölteni, így a 65-100Ah autóakkumulátorok töltésére általában 6Amperos töltőket készítenek, míg a motorakkukhoz 1-1,4Amperre lenne szükség. Amennyiben tehát töltődet nem lehet motortöltési üzemmódba kapcsolni, fektess be egy új töltőbe!

Amennyiben elbizonytalanodtál akkumulátorod állapotában, nézz körül webshopunkban, így megtudhatod mekkora költségekre számíthatsz!

Segítünk pár linkel, hogy gyorsabban megtaláld amit keresel.

Ha további motor karbantartási cikkek is érdekelnek, ajánljuk átolvasni a motorkerékpárlánccal és a motorgumikkal kapcsolatos cikkeinket!

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending