Csatlakozz hozzánk

Hírek

Motokrossz: nem sikerült a csapat vb-nk

A magyar válogatottal nem volt kegyes Fortuna, de még így is 11 nemzetet megelőztünk az Olaszországban rendezett csapat-világbajnokságon

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Magyarország motokrossz-válogatottja is ott volt a 70. csapat-világbajnokságon, az olaszországi Maggiorában. A jubileumi megmérettetés számos szerencsés és balszerencsés fordulatot tartogatott minden résztvevőnek. A Hugyecz Erik (24), Szvoboda Bence (24), Szőke Márk (21) összeállítású magyar triónak inkább az utóbbiból jutott több osztályrészül. Franciaország győzött, a magyarok a 27. helyen végeztek a 38 résztvevő ország között.

Optimistán és elszántan utazott el a magyar motokrossz-válogatott a sportág legnagyobb megmérettetésére, az MX of Nationsre (Nemzetek Krossza), a csapat-világbajnokságra. Ezt a viadalt úgy képzeljék el a sportban járatlanok, mint a teniszben a Davis-kupát, vagy a vívók csapatversenyét. Az egyéni részeredmények összegzéséből alakul ki a nemzeti csapatok rangsora.

A magyar krosszválogatott számára a legjobb húszba kerülés volt a reális
cél a kiutazás előtt. Ehhez a célhoz egyenes ágon három selejtezőfutam
vezetett, de egy remény futam (C-döntő) és egy középdöntő (B-döntő) is a
nemzeti csapatok rendelkezésére állt, ha az egyenes ágon továbbjutó 19
nemzetből kiszorultak volna.

A magyar csapatra a szombati rajthelysorsoláson rámosolygott a szerencse, a selejtező futamokra való rajtfelálláshoz a harmadik helyezést húzták. A végső győzelemre esélyes országok harmincon túli rajtpozíciót kaptak. Sajnos itt ki is merült nemzeti csapatunk mázlifaktora, pedig Hugyecz Erik 18., és Szvoboda Bence 14. helyezése a szabadedzésen bizakodásra adott okot. Egy hasonló produkcióval egyenes ágon meg lehetett volna a továbbjutás.

Az MXGP kategóriának kiírt selejtező futam első körében megpecsételődött a magyar válogatott sorsa. Hugyecz Erik előkelő pozícióban motorozva, egy beláthatatlan kanyarban belerongyolt az előtte eleső német Max Naglba. Mindkét versenyző feladni kényszerült a futamot, Naglt mentőhelikopterrel kórházba szállították. Hugyecz kisebb zúzódásokkal megúszta a kalandot, de az egyenes továbbjutás távol került a csapattól.


Az MX2-esek versenyében Szvoboda Bence képviselte az országot. Az idei év magyar bajnoka nem motorozott száz százalékos formában térd- és derékproblémái miatt. Egy rossz rajtot követően kétszer is bukott, így a selejtező futamát a 26. pozícióban fejezte be. Ezzel az eredménnyel végleg elszálltak a magyarok reményei az egyenes ágon való továbbjutásra, de a csapat harmadik emberének a középdöntőbe kerülésért is keményen meg kellett harcolnia.

Az Open kategória selejtező futamában a csapat legfiatalabb tagján, Szőke Márkon volt a középdöntőbe kerülés terhe. A 21 éves soroksári versenyző mindent megtett, amit tudott, de a 28. helyezésével a magyar válogatott a reményfutamba szorult. Innen csak egy nemzet juthatott fel a középdöntőbe.

Kevin Strijbos

Kevés ideje volt a fiúknak a regenerálódásra, az utolsó selejtező futam leintését követően fél órával ellőtték a reményfutamot., ahol a nemzetek mindhárom versenyzője egyszerre volt fönt a pályán. Hugyecz Erik rajt-cél győzelmet aratott, Szvoboda Bence a harmadik pozícióban fejezte be ezt a mentet, Szőke Márk pedig az ötödik helyen zárt, így magabiztosan került Magyarország a vasárnapi középdöntőbe.

Számos, papíron a mieinknél jobb nemzet indult a középdöntőben. A legnagyobb szenzáció a 2012-es világbajnok alakulat, a németek B-fináléban való „lecsúszása” volt, de Portugália, Lengyelország, Szlovénia, Írország, és Finnország is az indulók között kapott helyet. Ebből a futamból szintén csak egy nemzet kvalifikálhatott a döntő futamokra.

Clement Desalle

A magyaroknak a B-döntő sem hozott szerencsét. Utolsó nemzetként
választhattunk rajtpozíciót, ez pedig nem jó előjel a motokrosszban.
Mindhárom motorosunk bukott a rajtnál, ezek után pedig már csak a minél
jobb helyezés elérése maradt a reálisan elérhető cél, a továbbjutásra
esélytelen volt a válogatott.

Portugália az utolsó körökig biztos továbbjutónak tűnt, de egy technikai hiba megfosztotta őket a sikertől. A német Dennis Ullrich hiába győzött, a csapat másik embere nem tudta továbbjutást érő pozícióba hozni a válogatottat. Az írek voltak a legkiegyensúlyozottabbak, ők minősítették magukat huszadikként a döntő futamokra.

A magyarok az utolsó méterekig küzdöttek, végül a két legjobb eredményünk alapján a nyolcadik helyen fejeztük be a középdöntőt, ami összesítésben a 27. helyezést jelentette a válogatottnak. Mögöttünk végeztek a többi között a szlovákok, a finnek, a lengyelek, a horvátok, az ukránok. A kelet-európai régióból csak a csehek és a szlovénak szerepeltek jobban nálunk.

Vb hangulat – Olaszországban a foci mellett a motorsport is kiemelt fontosságú…

Bár a csapat csalódott volt, mert nem jött ki belőlük az az eredmény, amire képesek, ezzel együtt azonban mindent megtettek, amit a körülmények lehetővé tettek számukra. Ha buktak, felálltak és küzdöttek tovább. Ezen a versenyen ez most erre volt elég. Talán a jövőben több szerencsével ott lehet majd a magyar csapat is az elitben, a legjobb húsz nemzet között.

A felsőház versengése is számtalan fordulatot hozott. Az utolsó körig az USA válogatottja vezetett, de Cooper Webb bukása miatt csak a harmadik lett a győzelmi rekordot tartó nemzet. Amerika elszállásával a hollandok örülhettek, de csak fél körig. A franciák embere, Romain Febvre az utolsó előtti kanyarban előzött, így egy ponttal a franciák nyerték a nemzetek versenyét. A galloknak ez volt a harmadik győzelmük zsinórban. A hollandok végeztek a második, az USA pedig a harmadik helyen, 100.000 őrjöngő néző szeme láttára.

Végeredmény

1. Franciaország, 29 pont
2. Hollandia, 30 pont
3. USA, 33 pont
4. Belgium, 36 pont
5. Olaszország, 44 pont
6. Svájc, 44 pont
7. Nagy-Britannia, 73 pont
8. Ausztrália, 76 pont
9. Észtország, 93 pont
10. Kanada, 95 pont

27. Magyarország

Fotók: Varga Zoltán

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending