Csatlakozz hozzánk

Hírek

MotoGP: Marquez nyer – és vezet is (frissítve!)

Lorenzo, Pedrosa és Iannone nélkül is izgalmas volt a német GP: Marquez, Crutchlow, Rossi, Bradl és Espargaro is rengeteg pikáns pillanattal kápráztatta el a rajongókat. A futamot az újonc Marc Marquez nyerte – így most két ponttal vezeti a pontvadászatot

Közzétéve

ekkor

motogp sachsenring 2013 kepek
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A Sachsenringre kilátogató, szenvedélyesen szurkoló 85.667 fanatikus előtt Valentino Rossi fordult elsőként, de Stefan Bradl és Aleix Espargaro is fantasztikusan rajtolt. Az LCR Honda versenyzője a második, az asparos a harmadik helyen állt az első kombinációt követően. Bradl még az első körben átvette a vezetést „A Doktortól”, ezzel felfűtve a helyi közönséget. Espargaro közben még mindig tartotta magát a harmadik helyen, de Marquez folyamatosan zárta az olló másik végét, ezzel besűrítve az első négyes alkotta bolyt. Aleix két körig bírta a sarat Marquezzel szemben, majd lassan Bautista és Crutchlow is lehagyta. A harmadik körben Marquez futotta a leggyorsabb kört, így Bradl, Rossi és az újonc már teljesen együtt szelték a kilométereket.

Némi puhatolozás után Marquez unta meg a „tötymörgést”, és mivel úgy érezte, hogy Rossi nem előzi meg Bradlt, ezért a negyedik kör végén a célegyenesre fordítóban átlépte az olaszt. Közvetlenül ezt követően Rossi került bajba, aki alatt az egyik gyors balosban indult meg veszélyesen a motor, és máris Cal Crutchlow-tól kellett féltenie a bőrét. Marquez a lendületét Bradl megelőzésére könnyedén használta fel, de semmi sem volt lejátszva, mert a hatodik forduló Rossi leggyorsabb időeredményével zárult. Valamivel hátrébb Espargaro egy újabb prototípus áldozatává vált, ezúttal Bradley Smith gyűrte le a spanyolt. A többi CRT-s előtt a nyolcadik, kilencedik, tizedik helyen három Ducati következett – Andrea Dovizioso, Nicky Hayden, Michele Pirro sorrendben.

Chrutchlow legyűrte a Factory yamahás világsztárt

Még a versenytáv első harmadának letekerése előtt Marquez egy másodpercen felülre tornászta az előnyét, Rossi pedig átvette a vezetést az újoncot üldöző trió élén. Bradl a legnagyobb szatellites ellenfele, Crutchlow ellenében sem tudta sokáig tartani a pozícióját, így húsz körrel a leintés előtt teljesen új verseny kezdődött. Marquez felvette az űzött vad szerepét, mögötte a vadászjelmezbe bújt Rossi és Crutchlow loholt az M1-esek nyergeiben. Egyelőre az üldözött állt nyerésre, méterről méterre nyúlt el a mögötte érkezőktől, miközben úgy tűnt, hogy Rossi és Crutchlow külön csatát vívnak.

A brit rendre gyorsabb köröket futott a gyári motoron versenyző vetélytársánál. A Tech3-s érthető módon Rossi megelőzésével akarta igazolni igazát a Yamahánál, miszerint igenis megérdemelne egy gyári támogatottságú vasat. A helycserére féltávnál került sor, miközben Marquez egy újabb leggyorsabb körrel már majdnem három másodpercre növelte az előnyét.

Rossi a dobogón, de az év végi aranyhoz több kell

Az utolsó harmad kezdetén lassan már eldőlni látszottak a dolgok az élen, ám nem maradtunk izgalmak nélkül. Az egészén ihletetten versenyző Espargaro hirtelen Dovizioso visszaelőzésén kezdett munkálkodni. Aztán hat-hét körrel a leintés a vége előtt Crutchlow emelte meg a versenyt figyelemmel követők vérnyomását. Marquez kezdhette egyre inkább fenyegetve érezni magát, a privát yamahás szépen csendben másfél másodpercen belülre került, és hirtelen felsejlett előttünk Toni Elias utolsó szatellites győzelme, amit 2006-ban szerzett.

Azonban Marquez profi módon kontrollálta Crutchlow közeledését, és a tisztes, másfél másodperces előnyét tartva behúzta a győzelemért járó huszonöt pontot, ami egyenesen a bajnokság élére repítette az újoncot. Crutchlow hiába próbált meg mindent a végén, mert Marquez éppen annyit adott ki magából, amennyit kellett. Viszont Herve Poncharal versenyzője a második helyével sem szégyenkezhet, hiszen a dobogón Rossinál így is eggyel magasabb fokra állhatott. A negyedik helyen Stefan Bradl végzett Alvaro Bautistát és Bradley Smith megelőzve. Dovizioso végül nagyot küzdve de behozta a Desmosedicit a hetedik helyre Espargaro előtt, a top10 utolsó két helyén Nicky Hayden és Michele Pirro ért célba.

Nem lesz könnyű dolga a Doktornak (meg másnak sem), ha az év végére maga mögé akarja utasítani az ifjú spanyolt

Szombati előzmények

Marc Marquez indulhat a vasárnapi Német Nagydíjon a pole pozícióból, miután a szombati kvalifikáción bő egy tizedmásodperccel megelőzte az ismét remek időmérőt teljesítő Cal Crutchlow-t. A harmadik Valentino Rossi lett, aki idén első ízben zárt egy rajthelyosztó tréninget a top3-ban. Pedrosa kisebb kulcscsonttörést szenvedett, de ha elég fitt lesz, a 12. helyről indulhat majd.

Szombat délután 14:10-kor, percekkel a negyedik szabadedzést követően vette kezdetét a legnagyobb géposztály időmérő edzése a sachsenringi Német Nagydíjon. A mezőnyből azonban hiányzott a két legnagyobb vb-favorit: Jorge Lorenzo még pénteken sérült meg ismét asseni balesetét és műtétjét követően, míg Dani Pedrosa szombat délelőtt bukott óriásit, amely miatt a kvalifikációt mindenképp ki kell hagynia, viszont legalább a futamon való indulására volt még esély. Közvetlenül a Q1 kezdete előtt érkezett a hír, hogy az előző tréningen balesetező Andrea Iannone sem lehet ott az időmérőn, miután kificamodott a válla, így mindössze tizenketten vágtak neki a körözésnek az első szakaszban.


Ha nincs megfelelő televízió előfizetésed, a P1race motorsport oldalon működő linkeket találsz a német GP versenyre:
http://www.p1race.hu/hir/itt_eloben_nyomon_kovetheted_a_sachsenringi_versenyhetveget_20130712

– és egy kis kedvcsináló, ha ennyi nem lett volna elég…Forrás: P1race

Comments

comments

Trending