Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

MotoGP Mugello: Yamahák a dobogón, Marquez a kavicságyban

Túl vagyunk a MotoGP olasz versenyhétvégéjén, az idei hatodik futamon!

Published

on

motogp mugello 201
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

A versenyzők és a szurkolók körében is nagy népszerűségnek örvend a mugellói aszfaltcsík, melyen a hazai sztár, Valentino Rossi a legeredményesebb (kilenc győzelem). Nagyon fekszik a pálya csapattársának is, Jorge Lorenzo mindig dobogóra állhatott az utóbbi 6 évben (abból 3 győzelem), viszont a hosszú célegyenes kedvezhet a Ducatiknak. Hazai pályán az olasz csapat három gyári Desmosedicit indított, így Andrea Dovizioso és Andrea Iannone mellett a szintén olasz Michele Pirro is rajthoz állhatott. Egyedi festésű sisakokkal készültek a hazai versenyzők, melyek közül Rossinak legtöbbször sikerül valamilyen frappáns dizájnt választania. Ebben az évben a doktor számára a versenyhétvégéken nyújtott teljesítménye adta az ihletet, miszerint a rossz első szabadedzéstől eljut a nagyszerű futamig (pirostól zöldig). A TV képernyőjén ebből csak a krómfényezésű homlokrészt láthattuk, ami kicsit úgy tűnt, mintha az olasznak elfogytak volna az ötletei.


Szombaton hazai pályáján Andrea Iannone megszerezte az első rajtkockát, míg mellőle Lorenzo és Dovizioso indulhatott. Az ifjú olasz nem csupán körrekordot, de új sebességrekordot is felállított 350,8 km/órás végsebességével a célegyenesben (ezzel történelemmé téve Marquez katari rekordját). Mindhárom gyári Ducati befért az első két sorba, míg Rossi csupán a nyolcadik helyre kvalifikálta magát. Ennél is rosszabbul alakultak az edzések Marc Marquez számára, aki az egyik szabadedzésen sem volt elég gyors, így a lassabb motorok közé került a Q1 időmérőbe. A spanyol korábbi bukása végett a tartalék motorral volt kénytelen elindulni, s végül csupán a 13-ik rajtkockát tudta bebiztosítani magának.


Vasárnap Lorenzo ismét jobb lábbal kelt fel. Hiába kellett két kiválóan rajtoló Ducatival megküzdenie, már az első körben az élre küzdötte magát! Habár Dovizioso próbált tapadni, a spanyol ismét megállíthatatlan volt, és több mint 5 másodperces előnnyel diadalmaskodott. Az élről induló Iannone úgy tűnt, mintha kiugrott volna a rajtnál, ám csupán harmadikként fordult el, büntetésről vagy vizsgálatról pedig nem kaptunk értesítést (talán a hazaiak kicsit elnézőbbek voltak?). A címvédő Marc Marquez kiválóan rajtolt a Hondával, és úgy jött fel a második helyre, mintha Moto2-es gépek közt motorozna. Valentino Rossi ezalatt a 11-ik helyen körözgetett.


Marquez tempója azonban hirtelen elfogyni látszott, nem tudta felvenni a versenyt Lorenzóval, sőt egy idő után úgy tűnt, csak feltartja a két Ducatit. Dovizioso nem is hagyta ezt, és remek kis harc alakult a második helyért, melyben a fő izgalmakat végül ismét Iannone és Marquez biztosította. Az előzgetések mind Lorenzo malmára hajtották a vizet, aki meglepően könnyen növelte előnyét. Dovizioso váratlanul lassulni kezdett, kiszállt a második helyért folytatott harcból, majd Pedrosa és Rossi is megelőzték őt. Ezután az olasz kiállt a boxba, és az idén először nullázott. Valentino Rossi a futam eleji gyenge teljesítmény után szokásához híven begyorsult, és hamar csatlakozott az üldöző bolyhoz, így hirtelen a Yamaha kettősgyőzelem is elképzelhető lett. Marquez keményebb első abroncsot használt riválisainál, és talán épp ez tréfálta őt meg a véghajrá előtt. A spanyol a harmadik helyen haladt, szorosan követte Iannone Ducatiját, ám hirtelen az egyik jobbosban elvesztette az első kerék tapadását, és a kavicságyban végezte, ezzel tovább rontva idei esélyeit a bajnoki címre. Rossi a leggyorsabb köröket futva hamar átugrotta Pedrosát, ám Iannonehez nem tudott elég közel kerülni, így honfitársa mögött a harmadik helyen érkezett be. Elégedett lehet teljesítményével a lábadozó Dani Pedrosa is, aki szinte végig bírta tartani az üldöző boly tempóját.


Lorenzo zsinórban harmadszor győzött, így már csupán hat ponttal marad el Valentino Rossitól az összesítésben. Dovizioso maradt a harmadik helyen a Ducatival, ám kiállása végett lemaradása már 35 pont. Marquez újabb nullázása immáron 49(!) pontra vetette őt hátra a tabella élétől, ami egyre esélytelenebbé teszi a címvédés lehetőségét a Honda versenyzője számára. A Yamaha továbbra is kimagaslóan teljesít a futamokon, így könnyen egy csapaton belüli harcot láthatunk az év második felében. Lorenzo bomba formában várja a következő futamot, míg Rossinak javulnia kellene az időmérőkön. Folytatás két hét múlva Spanyolországban (Circuit de Barcelona-Catalunya).

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending