Csatlakozz hozzánk

Blog

PályaPéntek – Lesz végre hazai győzelem Mugellóban?

Máris elérkeztünk a 2016-os idény első harmadának utolsó állomásához, amelynek a mugellói aszfaltcsík ad otthont. Vajon az olaszok 2008 óta először hazai győzelemnek örülhetnek vagy ismét a spanyol versenyzők játsszák majd a főszerepet a királykategóriában?

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az Olasz Nagydíjjal folytatódik a gyorsasági motoros világbajnokság idei szezonja: a helyszín már hosszú-hosszú évek óta a versenyzők és a nézők körében is rendkívül népszerű, Autodromo Internazionale del Mugello elnevezésű pálya. A többek között roppant hosszú célegyeneséről ismert aszfaltcsík rendre izgalmas versenyeket produkál – nem utolsó sorban éppen annak köszönhetően, hogy a szélárnyékot kihasználva a pilóták közel tudnak maradni egymáshoz.

A MotoGP-ben sokáig Valentino Rossi számított a pálya koronázatlan királyának, ám a „Doktor” 2008-ban tudott nyerni utoljára Mugellóban – azóta pedig egyetlen hazai győzelemnek sem tapsolhattak a mindig nagy számban kilátogató nézők. A Yamaha klasszisa természetesen szeretné megszakítani ezt a rossz sorozatot, rajta kívül pedig a Ducatiknak van még esélye arra, hogy olaszként felállhassanak a dobogó tetejére – jóllehet, Andrea Iannone és Andrea Dovizioso alighanem már egy befejezett futammal is elégedett lenne.

Persze az is lehet, hogy az előző évekhez hasonlóan a spanyolok ezúttal is keresztülhúzzák a hazai versenyzők számításait. Erre a legjobb esélye Jorge Lorenzónak és Marc Marqueznek van: az összetettben az első két helyet elfoglaló motoros – Rossihoz hasonlóan – immár egyaránt rendelkezik egy eldobott viadallal, így kettejük között mostantól gyakorlatilag újraindul a versengés. A jelenlegi formát tekintve a yamahásnak jó esélye lehet, hogy növelje előnyét, de természetesen hiba lenne leírni a repsolost.

Tavaly két olasz is dobogóra állhatott Mugellóban, de egyikük sem a legmagasabb fokára

A fentieken kívül érdemes lesz odafigyelni még Dani Pedrosára, akinek lendületet adhat, hogy a HRC előbb hosszabbította meg az ő szerződését, mint Marquezét. A Suzukinál hasonló, mégis teljesen más helyzetben lehet majd Maverick Vinales, hiszen a hírek szerint a Yamaha még a futam előtt bejelenti a fiatal spanyol leigazolását. Az is érdekes kérdés lehet, hogy ez a hír milyen hatással lehet majd a másik GSX-RR nyergében ülő Aleix Espargaro formájára.

A két kisebb kategória közül eddig a Moto2-esek küzdelmei alakulnak izgalmasabban. Alex Rins franciaországi sikerével az élre állt a pontversenyben, ám csupán öt egység az előnye Sam Lowes előtt. Thomas Lüthi is lőtávolon belül van még, a címvédő Johann Zarcónak és a MotoGP-s szerződést már a zsebében tudó Jonas Folgernek azonban kapaszkodnia kell, ha nem akar leszakadni. A Moto3-ban ez Brad Binderen kívül mindenkire igaz: az utóbbi két versenyt megnyerő dél-afrikai fórja már csaknem egy győzelemnyi, így Jorge Navarrónak muszáj lenne megszereznie első diadalát ahhoz, hogy életben tartsa a reményeit – persze ehhez még a hazai közönsége előtt versenyző Romano Fenatinak és a többi fiatal olasznak is lesz néhány szava.

Ami pedig a hétvége menetrendjét illeti: miután európai helyszínről van szó, ismét mindent a megszokott időpontokban élvezhetünk majd, ráadásul miután a nagy futballnemzetek bajnokságai jórészt véget értek, a DigiSport ezúttal az 1-es és 2-es csatornáján tűzi műsorára az összes eseményt.


– a legfrissebb sporthírek a P1Race oldalán

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending