Csatlakozz hozzánk

Hírek

MotoGP Aragón: Lorenzo visszavág, Pedrosa feltámad, Marquez pedig…

Nem unatkozhattak a szurkolók a hétvégi MotoGP futam alatt, ahol ezúttal az időjárás kegyes volt a versenyzőkhöz; Aragóniában most a 2.hely is győzelemmel ért fel

Közzétéve

ekkor

palyapentek motogp aragon 2015 1
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A hétvégén ismét spanyol földre érkezett a MotoGP mezőnye, ahol az erőviszonyok a várakozásoknak megfelelően kezdtek kialakulni. Jorge Lorenzo és Marc Marquez rendkívül gyors volt a szabadedzések alatt, sőt Dani Pedrosa is behúzott egyet. A vb éllovas Valentino Rossi kicsit szenvedett a hétvége kezdetén, sőt végül a kvalifikáción sem lett gyorsabb.

Időmérős bukása ellenére Marquez indulhatott az első rajtkockából, mellőle Lorenzo várta a rajtot, Rossi pedig csak a hatodik helyet szerezte meg.
Meglepően alakult a kvalifikáció a Ducati versenyzői számára, akik közül a sérült Andrea Iannone volt a leggyorsabb. Míg Iannone csak sikeresen célba akart érni a futamon, csapattársa Andrea Dovizioso volt az, aki nagy reményekkel vágott neki a hétvégének.

Épp ezért kellemetlen meglepetés volt, amikor Dovinak indulnia kellett a Q1-es időmérőn – tehát a szabadedzések összetett eredménye alapján nem fért be a top tízbe. Dovi ahelyett, hogy igyekezett volna javítani hibáján, inkább úgy tűnt, mintha ellazulta volna a Q1-et, és egy jónak tűnő köridő után már csak a boxban pihent.

A sors iróniája, hogy volt még két versenyképes Ducati az időmérő azon szakaszában, Petrucci és Hernandez pedig egyaránt igyekeztek legjobb formájukat hozni. Hiába állt Dovi az élen, mindkét Pramac Ducati versenyző megelőzte őt, így a gyári versenyzőnek a 13-ik helyről kellett elrajtolnia. Dicséret illeti Hernandezt (ha nem is a gyári Ducatisoktól), aki saját legjobb körét rakta össze az utolsó pillanatban, sőt közben még a könyökkoptatóját is letépte a rázókő.

Jorge Lorenzo az egész hétvége folyamán lendületesen motorozott…

Vasárnap napsütés várta a versenyzőket, és habár a Moto3-ban portugál győzelem született, a királykategóriában a Moto2-höz hasonlóan spanyol diadalra számítottak a szurkolók (nem Rossi tábora). Marquez egy lélegzetvételnyit bealudt a rajtnál, így Lorenzo és Iannone könnyedén fordultak be előtte az első kanyarban. Ha hosszabb lett volna a célegyenes, talán még Pol Espargaro is befért volna, aki remekül teljesített szombaton (4.hely), ám a spanyol kisebb-nagyobb hibákat vétve folyamatosan vesztett lendületéből, és végül csak a kilencedik helyen ért célba.

Marc Marquez természetesen hamar javítani próbált, és néhány kanyar múlva már fel is jött a második helyre, megelőzve Iannone-t. A címvédő tudta, nem engedheti elszökni Lorenzot, mert azzal el is szállnának győzelmi esélyei. Ezután elég hamar jött az újabb drámai pillanat, egy újabb vezetői hiba Marqueztől, egy újabb pont nélküli futam. A bajnok maga sem akarta elhinni újabb kicsúszását, és dühödten hadonászott törött motorja felett.

…míg Marc Marquez ismét a kavicságyban végezte

Átlagon aluli rajtot produkált Valentino Rossi is. A doktor az első körben Pedrosa mögött motorozott a hatodik helyen, majd felvette a spanyol tempóját. A Repsol versenyzőjével karöltve ugrották át Pol Espargarót és Iannonét, így hamar világossá vált, ők ketten harcolhatnak a második helyért. Lorenzo nagyon hamar kiépítette 2,5-3 másodperces előnyét, melyből az üldöző párosnak nem sikerült kellően faragnia. Mögöttük Iannone motorozott, aki látótávolságban maradt hozzájuk képest, ám beleszólni a dobogós helyzetekbe akkor sem tudott, amikor azok feltartották egymást. A Ducati versenyzője kiválóan motorozott sérüléséhez mérten, és boldog lehetett a negyedik helyével is leintésekor.

Míg az első négyes sorrendje nem változott a futam nagy részében, izgalmas boly alakult ki mögöttük. Hihetetlen első kört produkált a szombaton még botrányosan teljesítő Dovizioso, aki hamar a hetedik helyen találta magát, majd sikerült még két helyet javítania. A pozíciót viszont nem volt könnyű megtartania, hiszen három elszánt kihívója is akadt: Aleix Espargaro, Cal Crutchlow és Bradley Smith. Espargaro kiváló és stabil tempót motorozott a Suzukival, végül pedig elégedett lehetett a hatodik pozícióval. Ami viszont nem annyira megnyugtató az üldözők számára, hogy ez az ötödik pozícióért harcoló boly végül 24 másodperces hátrányt szedett össze a győztessel szemben.

A sérült Andrea Iannone volt a leggyorsabb az üldözők közül

A győztes személye pedig azt hiszem senkit sem fog meglepni. Lorenzo végig magabiztosan és piszkosul gyorsan motorozott, senkitől sem zavartatva futhatta saját versenyét. A második pozícióért viszont meglepően izgalmas harc alakult ki – akinek volt bekészítve pop-corn, az biztosan nem panaszkodott! Könnyen azt hihettük, hogy Rossi taktikusan csak követi Pedrosa-t, hisz a győzelmi esélyek korán elszálltak, hátulról Iannone pedig nem jelentett komoly veszélyt.

Bőven elég lett volna a doktornak kímélni a gumikat, aztán pedig előznie az utolsó körben – talán Rossi is ezt hitte, ám nem számolt vele, hogy a spanyol idei legjobb formájában motorozik. Rossi szinte az egész futamot Pedrosa sarkában futotta, így pontosan tudta, mely kanyarokban próbálkozhat. Az első támadást 5 körrel a leintés előtt intézte, melyet Pedrosa meglepően könnyen hárított a következő kanyarban (a legtöbb néző őszinte megdöbbenésére).

A nap sztárja: Dani Pedrosa idei legjobb formáját motorozta

A spanyol versenyző csillaga az idei évben eléggé megkopott, így senki sem számított arra, hogy 5 körön keresztül maga mögött tudja tartani a kiváló formában motorozó Valentino Rossit. A Repsol csapata végig bíztatta pilótájukat, és az RCV rendkívül gyors volt az egyenesekben. Rossi minden körben támadott, több kanyarkombinációban is próbálkozott, de Pedrosa egyszerűen megtáltosodott a mai napon – tudtuk, ez egy utolsó körös történet lesz! Rossi erősen kezdte az utolsó kört, sikerült megszereznie a pozíciót úgy, hogy Pedrosa nem tudott visszatámadni a következő kanyarban.

Azt hittük ezzel vége (talán Rossi is), ám a spanyol 3 kanyaron keresztül tapadt az olaszra, és egy tőle szokatlanul kemény előzéssel visszavette a pozíciót. Rossi nehezen engedte el, nem akarta feladni az ívet, így azonban néhány tizedet el is vesztett a rázókövön. Habár Pedrosa elegendő előnyre tett szert, Rossi úgy gondolta ezzel még nincs vége, és egy kamikaze manőverrel olyan távolról dobta be motorját, melynek könnyen bukás lehetett volna a vége. Pedrosa viszont okosan helyet hagyott, és a kigyorsításra koncentrált, így viszonylag könnyedén visszatért a doktor elé, és bezsebelhette a számára győzelemmel felérő ezüstérmet.

Valentino Rossi visszatért a dobogóra, bár szívesen mászott volna feljebb rajta

Érthető volt azonban Rossi elszántsága is, hisz ez az egy pozíció neki jelenleg 4 pontjába került. Habár Pedrosa-nak esze ágában sem volt javítani Lorenzo vb esélyeit, könnyen lehet, hogy kap egy kisebb ajándékcsomagot honfitársától. Lorenzo így 9 pontot faragott hátrányából, ami ugyan még távolról sem jelenti a vb címet, de Rossi előnye így 14 pontra csökkent.

Marquez újabb bukásával még távolabb került immáron csak matematikai címvédő esélyeitől, és úgy tűnik a spanyol fejében még mindig nem kerültek teljesen helyükre a dolgok. A Yamaha versenyzőinek 4 futam áll rendelkezésükre a világbajnoki aranyérem sorsának eldöntésére, melyek alatt már egyikük sem hibázhat. A következő futamra két hét múlva kerül sor Japánban, a helyszín Motegi versenypályája.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending