Csatlakozz hozzánk

Blog

MotoGP-végjáték, ahogy a Bajnok látja

Az Alpok Adria bajnoka, a Supersport világbajnokság pontszerzője, Chrobák János elmondja, mit gondol az elmúlt hetek viharos GP-eseményeiről

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Chrobák János #119 Képek: MotoGP, csapatok

A motoros világban az utolsó két MotoGP futam igen megosztó véleményeket formált a szurkolók között. Olvasom a kommenteket, kinek mi a véleménye, ki hogy látja a dolgot, de dűlőre úgysem jut a világ – végülis nem is kell, mert van, aki most örül, van, aki most kicsit csalódott, van, aki egyenesen dühös és persze van olyan is, aki azt se tudja mi az a MotoGP 🙂

Én, ha mindenáron be kell sorolódni valamelyik általam kreált csoportba, akkor talán a másodikba férnék bele. Nem vagyok egyik versenyző fan-ja sem. Nem vagyok egy fan-típus. Mikor fociztam, akkor se voltam, mikor motoroztam/motorozom, akkor sem. Nem hordok se rossis, se lorenzós, se semmilyen pólót. Illetve, bocsánat, talán 1990 környékén volt egy John Kocinski sisakom…életem első komolyabb sisakja. Na persze Kocinski ugye 19-es volt, meg még John-nak is hívták, így miért ne legyen ilyen sisakom?! 🙂

Marquez nem kapott büntetést a sepangi incidenst követően

De visszatérve a lényeghez, attól hogy nem vagyok egy fan-típus, persze drukkolok valakinek. Nem tagadom, Rossinak drukkoltam ebben az évben, illetve ebben a szituban pláne.

Mert, hogy én hogy is láttam röviden-tömören?! Van itt egy Lorenzo gyerek, aki küzd és szeretne világbajnok lenni ismét. Van itt egy fiatal Marquez gyerek, aki két évig az volt, szárnyalt, megállíthatatlan volt, de idén már lecsúszott a címről… gyors, gyors, de 2015-ben már nem lehet világbajnok. És van egy rutinos róka, aki mellesleg nagyon tehetséges is, Rossi, aki egy márkaváltás és sikertelen szenvedős két év után újra egy hozzá passzoló motoron ül, amit újra kedvére formált és végig vezette idén a bajnokság ponttáblázatát.

Összességében Lorenzo volt a leggyorsabb a szezonban, mégsem neki volt a legtöbb pontja, egészen az utolsó futamig

Hátra van két futam, ahol vezet csapattársa előtt és a tőle megszokott rutinos motorozással megnyerhető a világbajnokság…(a tizedik!) mivel az év folyamán folyamatosan, kiegyensúlyozottan tartotta az első helyet, lépésről lépésre közeledett az év végéhez. Amikor is, a fiatal, ámbár igen jó motoros, Marquez valamiért, számomra szemmel láthatóan kicsit szórakozik vele. Míg ugyanezt megtehetné, vagy akár csak simán versenyezhetne mindenkivel, de nem a saját versenyét futja, hanem Rossival akar „versenyezni”…ami tök jó…néző szemmel, de miért is pont vele? Mert Ő küzdene egy világbajnoki címér? Miért nem a másik világbajnok esélyest, Lorenzót szemeli ki játszópajtásnak? Vagy miért pont az utolsó igen fontos két futamon találja ki, hogy Ő még játszadozni akar? Na, mindegy – sose tudjuk meg.

De persze Rossi ezt azért nem veszi félvállról, hiszen Ő sportoló, versenyző, bele áll a versenyzésbe. Majd eltelik 1 kör, 2 kör, 3 kör és azt érzi, hogy ez a Marquez gyerek nem versenyzik, hanem szó szerint szívatja. De miért is? Na, sebaj, akkor jelzi neki, hogy ennek nem most és nem itt van az ideje, keressen más játszópajtást. De Marquez nem teszi. Rossi ezt kicsit megelégeli és határozottabban jelzi, hogy ezt nem itt kellene csinálni. Marquez itt sem veszi a lapot, hanem „na majd én megmutatom” cselekedetével (neki fordul Rossinak, amikor is Rossi kicsit kitessékeli (vagyis másodszor jelzi hogy ne most) az ideális ívről) pórul jár és elesik.

“Az esetről” a rövid véleményem

Nem volt a legszebb, amit Rossi csinált (bár abban biztos vagyok, hogy nem az volt a célja hogy elessen)…de az meg kimondottan csúnya volt, ahogy ezt kiprovokálta a másik fél, szóval legrosszabb esetben is 50-50%. De akkor jöjjön a büntetés, aminek jönnie kell. Hát, ez 100-0% arányban osztódik el, mert Rossi kapja a büntetést, aminek a következménye, hogy a szezonzáró futamon utolsó helyről indul. Persze a díjátadón még a csapattárs kifejti tömören a véleményét egy kézmozdulattal, ami szerintem megint csak Őt jellemzi (na, ezzel sem lett szimpatikusabb nálam) és szerintem ez nem helyén való, főleg úgy, hogy Rossi neki aztán semmit nem ártott.

Következik az utolsó, szezonzáró futam. Rajtsorrend, Lorenzo, Marquez, Pedrosa…..és leghátul Rossi. Az első három között fél másodperc differencia, ami azt jelenti, hogy versenyben bármi lehet(ne), ha verseny lenne, meg ha mindenki hozná a tőle megszokott formát, stílust. De mi is történik. A rajt után a második kanyarban már a papírforma sorrend, Lorenzo, Marquez, Pedrosa. Rossi szépen jön fölfele, a mezőny végén viszonylag könnyen átverekszi magát, de a 12. helytől azért nehézkesebb. Nem mondom, hogy játszanak vele a többiek, mint ahogy Marquez tette az előző futamon, de nem is hagyják magukat, komolyan oda kell tennie magát, hogy lépésről lépésre jöjjön előre…ugye, mindenki futja a saját versenyét, ami teljesen korrekt is.

De hogy mi történik pontosan elöl…Lorenzo stabilan motorozik, és ugyanezt teszi mögötte Marquez. Nem hogy az elmúlt versenyen megismert Marquezt nem lehet látni, de még az elmúlt pár évben megismert Marquezt sem. Előzés…áhh, még próbálkozás sincs. De miért? Marquez nem akar nyerni? Hát, Ő aztán nem arról lett híres, hogy ne akarna nyerni. Vagy nem tud gyorsan menni? Dehogynem, centire pontosan megy Lorenzo mögött. Akkor miért nem próbálkozik meg 30 kör alatt egy előzéssel sem? Hmmm…aztán utolsó kör. Megérkezik a másik Honda, Pedrosa, aki szeretne nyerni, szeretné a SAJÁT versenyét futni. De ebbe kicsit beleszólnak, mert Marquez hirtelen megtanul előzni…amivel nincs is baj, mert nem kell elengedni senkit, na de miért elégszik meg egy kétszeres MotoGP világbajnok, akiben még a lendület is benne van, mert fiatal (meg ugye láthattuk az előző futamon, hogy tud küzdeni egy 3. helyért is…) egy második hellyel a hazájában, a szezonzáró futamon?!

Nekem furi!

Marquez engedte nyerni Lorenzót, de nem engedte előzni Pedrosát

Aztán jöhetnek a száraz tények, ki mit érdemel meg. Kinek volt több pole pozíciója, kinek volt több gyors köre, kinek volt több első helye, második helye, sorolhatnánk sokáig és variálható úgy, mintha Lorenzo igazán megérdemelné a címet…de nem! Ezt a világbajnokságot pontokra játsszák…világbajnoki pontokra. Mégpedig az nyer, akinek több van belőle és ezt akárhogy forgatjuk, Rossinak volt ebből több egész évben. Jöhetnek a teóriák, amivel Rossi elbukta a világbajnokságot…ha év közben ott nem esik el, ha ott nem dob el, illetve ad át pontot másnak, ha ott, ha itt….akkor most nem ezen múlik. Persze, ez is igaz…de megint csak az a véleményem, hogy az nem normális, ha valakinek szezon közbe arra kéne gondolni, hogy annyi pont előnnyel kell érkeznie az utolsó két futamra, hogy ha valaki látványosan packázik vele, még akkor is elég legyen.

Végül Jorge Lorenzo örülhetett

De végszóként a lényeg, mind a két srác megérdemelte volna a világbajnoki címet, de nem így! Hanem versenyben!

Ennek itt most semmi jelentősége nincs, egyszerűen csak megosztottam veletek a gondolatmenetemet így a hazai motoros szezon végén. Most volt időm ilyenen is gondolkodni.


– részletes versenybeszámoló ITT, videós megbeszélés Dodorral, Rizivel (WSBK), Danival és BenZsóval ITT

Comments

comments

Trending