Connect with us
just1 mx
Suzuki

Blog

Mit vigyél magaddal egy motoros túrára, és miként pakolj úgy, hogy el is férj?

Lassan itt a jó idő, indulhat a túra szezon. Legyen szó egynapos belföldi motorozásról, vagy egyhetes külföldi kalandról, valamit úgyis vinni fogsz magaddal, lássuk a fontosabbakat.

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Ahogy sok mindenben, úgy itt sincs egyértelmű ”jó” megoldás, vagy egy fix lista, hogy mi az ami kötelező és mi az ami nem, így mi sem próbáltunk toplistát készíteni. Inkább összegyűjtöttük pár tanácsot és tapasztalatot, amit érdemes fontolóra venni, ha egyszerűbbé akarod tenni a pakolást.

Miként pakolj

Minden útra kelés előtt két dolgot kell mindenképpen szem előtt tartanod: Először is, hogy fér el minden cuccod az adott táskában, vagy dobozban, illetve másodszor, hogy miként rögzíted azt a motorra anélkül, hogy menet közben elhagynád mindened.

Azt nyilván te tudod, hogy mit nem tudsz nélkülözni, de ne feledd, hogy a fél életed nem fér el, valamint próbáld meg nagyjából egyenlően elosztani a súlyt. Ezalatt annyit kell érteni, hogy ha például nyeregtáskát használsz, akkor érdemes mindkét oldalra egyenlő súlyt osztani, hogy megmaradjon a motor egyensúlya.

Ugyanúgy érvényes ez az üléstáskákra is, ha valami nehezebbet is viszel magaddal, azt mindenképpen legalulra pakold, aztán felfelé mehetnek a könnyebb cuccok. Ellenkező esetben csúnyán megváltozhat a motor viselkedése és igen kellemetlen meglepetésekre számíthatsz.

Szóval a lényeg: törekedj az egyensúlyra, és a nehezebb csomagokat mindig alul helyezd el, így máris jobb esélyekkel indulsz neki a kalandnak.

Ha gyárilag elő van készítve a motorod a dobozolásra, máris sokkal jobb helyzetben vagy. Pár kattintás és már biztonságosan a helyére is csusszant minden cuccod, megérkezés után pedig ugyanennyi idő levenni őket a nap végén.

Ha drágább megoldás is egy szett gyári doboz, még mindig jobb megoldás mint gumipókokkal vagy gumihálóval szenvedni és állandóan azt figyelni, hogy mikor hagyod el a cuccaid magad mögül. Arról nem is beszélve, hogy érdemes párszor felpróbálni a gumipókot és a csomag rögzítését, hogy melyik a legtutibb, legkevesebb mozgást megengedő megoldás. Amit pedig végképp ne felejts el, az a lógva maradt szíjak, gumipókok eltüntetése, eldugása.

Rémálmokba illő képek jutnak eszembe, mikor menet közben beragad a motorod valamelyik mozgó alkatrészébe egy szabadon maradt gumipók, ami ne adjisten a szembejövő autóba akad bele.

Oldaldobozok esetében pedig ne feledd, hogy már kétszer is meg kell fontolni, hogy valóban elférsz-e az autósor között, mert ellenkező esetben elég drága mulatság lesz rendezni a számlát a végighúzott karosszéria elemek miatt.

Mit vigyél magaddal?

Ezt nyilván csak te fogod tudni igazán, annak fényében, hogy mekkora túrát tervezel és merrefelé akarsz majd menni. Ettől függetlenül van pár olyan alapvető dolog, amit erősen ajánlott nem otthon hagyni.

Az egyik ilyen az esőkabát. Ha alapból nem vízálló a motoros ruhád, akkor bölcs emberre vall, ha bekészítesz egy apró méretűre összehajtogatható esőruhát, kivédve a váratlan nyári záporokat. Hatalmas a kínálat egyrészes és kétrészes megoldásokból, de létezik olyan motoros hátizsák is, ami kihajtogatható esőkabáttal rendelkezik. Pillanatok alatt magadra veheted őket és nincs elcseszve az egész napod, mert elkapott egy nyári zuhé.

Legrosszabb esetekre legyen nálad egy mini szerszámos készlet, amibe nem árt, ha van csavarhúzó, fogó, pár villáskulcs, gyorskötöző, na meg persze a kihagyhatatlan defektjavító szett. Mivel remélhetőleg ezt elég ritkán fogod használni, nyugodtan pakolhatod a motorod valamelyik rejtett zugába is, lényeg, hogy legyen ott és legyen használható.

Az sem rossz ötlet, ha elteszel valami hőmérsékletre kevésbé érzékeny elemózsiát is, biztos, ami biztos alapon. Jobb mintha csak éheznél mindaddig, amíg el nem éred a legközelebbi éttermet vagy büfét, mivel éhesen, energia nélkül a koncentráció is hajlamos romlani.

Nem tartozik a feltétlenül kötelező dolgok közé ez sem, de érdemes egy extra aláöltöző réteggel is készülnöd, főleg ha egész napos a program, ha meg a hegyekbe mentek, akkor pláne. Rengeteg kiváló minőségű motoros thermo aláöltöző kapható, az extra meleg réteg pedig igen jól tud esni egy hűvösebb szakaszon, cserébe helyet is alig foglal.

A végére maradt még egy apróság, ami nem más, mint a telefontöltő. Ha egyedül vágsz neki a kalandnak, aztán történik valami kellemetlen, a mobilod pedig nullára merült az egész napos navigáció használata miatt, akkor máris egy igen rossz helyzetbe kerültél.

Na de azért ne ilyen hangulattal indulj el, mindez nyilván nem azt jelenti, hogy bármi rossz történne, de ha mégis, sokkal jobb felkészültnek lenni, nem? De igen.

Ha szükséged van valamire ami egy jó kalandhoz kell, a MotoPartsShopban mindent megtalálsz!

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending