Csatlakozz hozzánk

Műhely

Miért lehet jó a saját márkás motoros ruházat?

Azon kívül, hogy olcsó(bb)? A SHOX példáján keresztül keressük a választ…

Közzétéve

ekkor

KTM
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Szöveg: Szikora Dominika >> domino@tesztmotor.hu
Képek: Shox; TesztMotor.hu

Mi az első gondolatod, ha azt hallod, saját márkás termék? Megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, sokan a mai napig nem mernek vagy nem akarnak olyan terméket vásárolni, melynek identitását nem ismerik, hiszen nem tudják, mit is várhatnak tőle. Ez a motoros ruházatra hatványozottan igaz lehet…

Hiszen itt nem csak a megnyerő dizájn a fontos, hanem (adott esetben) az életünket bízzuk egy-egy ruhadarabra. Tévhit, hogy amit nem egy nagy, ismert gyártó készít borsos áron, az rossz(abb) minőségű és/vagy kevésbé tetszetős darab. A kettő nem szükségszerűen függ össze, a legjobb hazai példa erre a SHOX Motoros Áruház saját márkás termékkollekciója.

Hogyan is kezdődött az ő “történetük”?

Az üzlet indulásakor, mint sokan mások, ők is külföldi márkás termékeket hoztak be. De ezek a ruhák természetesen más piacok igényei alapján készültek, más ízlésvilágú, és – nem utolsó sorban – más anyagi lehetőségű embereknek. Az olaszok például a rikító, feltűnő darabokat keresik, a németek, hollandok kifejezetten konzervatívak.

Nem volt tehát egyszerű dolguk, mikor a magyar vásárlóközönség igényeinek próbáltak megfelelni, hiszen a nagy, nemzetközi gyártók tulajdonképpen nem foglalkoznak a specializált igényekkel kis piac vagyunk (a magyar motorosok száma az összeurópaihoz mérten mindössze 0,65%!), szomorú, de nem várható, hogy ismerjék és külön foglalkozzanak a mi elvárásainkkal.


A magyar (túra)motorosok igényeinek megfelelően készülnek az Áruház saját termékei

A cég viszont kifejezetten a hazai riderek igényeinek akar megfelelni, olyan termékeket kialakítva, melyek mind forma- és színvilágukban, mind funkcionalitásukban pont a magyar vásárlókra vannak szabva, emellett a társadalom minden rétegének megfelelnek. Így tehát saját márkás termékek forgalmazása mellett döntöttek (és vált ez az erősségükké.)

Idehaza sajnos nem sikerült megfelelő gyártót találni, így külföldön kellett keresni, amiben a nagykövetségek mellett működő kereskedelmi kirendeltségek voltak segítségükre. Végül arra az országra esett a választás, ahol a világ motoros ruházatának 80%-a készül – ez Pakisztán. Valaha az angolok honosították itt meg a gyártatást, aztán jöttek a németek, franciák, hollandok. Itt közel kétezer kisebb-nagyobb üzem varr motoros ruhákat a nagy multicégek szoros ellenőrzése és felügyelete alatt. Ez garancia a minőségre.


A Shox égisze alá tartozó SixGear márka Lady – vagyis hölgyek számára készülő, karcsúsított – bőrruhájának tervei

És hogy hogyan zajlik a nekik készülő termékek gyártása?

A gyártási folyamat alapos és hosszadalmas: a cégnek saját tervezője van, aki a marketingeseik piackutatásai és eladóik közvetlen tapasztalatai alapján készíti el a terveket – szem előtt tartva a gyorsan változó piaci igényeket is -, mindig több változatban. Ebből aztán kiválasztásra kerül a legmegfelelőbb, majd elkészül egy prototipus, amit tesztelnek is, bizony nem kevés ideig.

Vegyük például a nagyon népszerű négyévszakos dzsekit, melyet szintén a vevői igények hoztak létre – ennek “próbajáratása” egy évet is igénybe vesz, hiszen minden időjárási körülmény között ki kell próbálni. A sportruhákat általában versenyzők tesztelik, olyannyira előre gondolkodva, hogy Chrobák János most például a cég egyik olyan nullszériás bőrruháját hordja, amit jövőre szeretnének bevezetni.


Balra egy férfi, jobbra pedig egy női modell a saját márkás termékekből – egy férfi és egy női modellen természetesen…

Túra ruhákat pedig hosszútávú túrázóknak adnak, akik aztán részletes beszámolók írásával segítik a fejlesztést. Tehát csak azután jöhet a sorozatgyártás, ha már a ruha mindenben megfelelt az elvárásoknak. Természetesen később a vevők folyamatos visszajelzései is alakítják a palettát, hiszen mi más lenne a legfontosabb, ha nem ez.

Ami a minőséget és az innovativitást illeti, ha a világpiacon megjelenik egy új anyag vagy technológia – mint például a bioelasthan protektorok vagy a vízálló cipzár -, azt rögtön meg is találhatjuk az új Shox modellekben.

Valószínűleg nincs még egy ilyen márka, ami ennyire szem előtt tartaná a magyar motorosok szükségleteit. Ha tehát eddig bármilyen okból nem mertél azokkal a termékekkel szemezni, melyen nem egy világmárka logója virít, ezentúl érdemes lehet számításba venni a saját márkás termékeket – hiszen hazai igényeknek és pénztárcáknak megfelelően készülnek.


A Shox női kínálatából való tartósteszt felszereléseinkről ITT olvashatsz bővebben

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending