Csatlakozz hozzánk

Hírek

Mi lesz veled, Hungaroring?

Vezetőség váltás: veszélyben a motoros rendezvények a mogyoródi aszfaltcsíkon

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Az elmúlt napok kellemes magyar sporthírei után (Bitter és Kispataki) most egy igencsak lesújtó híresztelés látott napvilágot hazánk egyik legnagyobb motorsport szentélyével, a Hungaroringgel kapcsolatban. Váratlan vezetőség váltás következtében valószínűleg háttérbe szorulnak a kétkerekűek, kérdés, hogy mennyire.

Ilyesmit eddig nehezen tudtunk volna elképzelni, de most kénytelenek vagyunk megbarátkozni a gondolattal: az új vezetés mellőzni kívánja a motorosokat. Kulcsmomentum az ügyben, hogy a nem is olyan régen komoly pozícióba kerülő (a világ gyorsasági motorsportjának első számú vezetője) Bulcsú Rezső elhagyja a Hungaroringet, vagyis nem szervez többé nyílt napokat és versenyeket. A hónap végén Rezső távozik, lényegében a BRorganisation napjai meg vannak számlálva.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az új vezetőség állítólag egyáltalán nem marasztalta az óriási tapasztalattal bíró szakembert – ami igencsak jelzésértékű. Valószínűleg az idei szezonra kiírt versenysorozatokat (OB, Road and Ride, GSX-R Kupa) még megrendezik, de a lelkes amatőr pályázók számára (is) oly’ fontos pályanapok száma és szervezője egyelőre bizonytalan, mint a MotoGP a Balatonringen. No ha annyira nem is, de most tényleg nagy a káosz pályázós körökben. Ahogy közülük az egyik népszerű blogger, Svéd is beszámol, semmi hivatalosat nem tudnak a pályanapok sorsáról, egyelőre nem látni a fényt az alagút végén. Persze lehet, hogy később rendeződik a helyzet – amit tovább súlyosbít, hogy a mogyoródi lakosok újra hangot adtak elégedetlenségüknek a pálya üzemelésével járó zajjal kapcsolatban. A Szilas Tér Környezetvédelmi Köszhasznú Egyesület a pálya engedélyének felfüggesztését szorgalmazza, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa pedig közleményében (lásd keretes írásunkat) kezdeményezte ennek (a működési engedélynek) felülvizsgálatát. Összegyűltek hirtelen a viharfelhők a “Lapos Tányér”, vagyis Forma-1-es versenypályánk felett, ahol idén még túraautó VB-t is tervez(né)nek rendezni. Reméljük nemsokára jobb idők jönnek majd, mert bár nem az a száz százalékban motoros kialakítású pálya, de a Hungaroring pótolhatatlan…


Az idén esedékes motorversenyeket valószínűleg megtartják…


…de a pályanapok időpontjain lehet, hogy csend lesz a ‘Ringen…

A JNOB állásfoglalása

“A Hungaroring Sport Zrt. Mogyoródon üzemeltetett autó-motor versenypályáján az elmúlt hét évben mindennapossá váltak a különböző, rendkívül nagy zajjal járó rendezvények, tesztek, edzések. Az általuk okozott zajhatások lehetetlenné teszik a környék lakóinak pihenését. Beadványuk szerint a zajterhelési határérték-túllépés meghaladja a jelentıs (10 dB) szintet, amely sürgős intézkedést követel. A panaszos beadványában kifogásolta továbbá, hogy a tömegeket érintő problémát a hatóság aránytalanul lassan kezeli, illetve nem tartja be a vonatkozó eljárási szabályokat. Ugyanebben az ügyben további két panaszos is fordult a biztoshoz a pihenést ellehetetlenítı zajhatások miatt”

“Az eljárásban résztvevő hatóságok a versenypálya működését tévesen üzemi zajforrásnak minősítették, így a szabadidős zajforrásokra megengedettnél erősebb zajkibocsátást engedélyeztek az üzemeltetőnek. Irodánk a Vidékfejlesztési Miniszternél kezdeményezte, hogy vizsgálja felül a versenypálya jogerős környezetvédelmi működési engedélyét tekintettel arra, hogy a jelenlegi engedély jogszabálysértő és visszásságot okoz az egészséges környezethez való joggal összefüggésben”

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending