Csatlakozz hozzánk

Hírek

Mi lesz veled, Hungaroring?

Vezetőség váltás: veszélyben a motoros rendezvények a mogyoródi aszfaltcsíkon

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Az elmúlt napok kellemes magyar sporthírei után (Bitter és Kispataki) most egy igencsak lesújtó híresztelés látott napvilágot hazánk egyik legnagyobb motorsport szentélyével, a Hungaroringgel kapcsolatban. Váratlan vezetőség váltás következtében valószínűleg háttérbe szorulnak a kétkerekűek, kérdés, hogy mennyire.

Ilyesmit eddig nehezen tudtunk volna elképzelni, de most kénytelenek vagyunk megbarátkozni a gondolattal: az új vezetés mellőzni kívánja a motorosokat. Kulcsmomentum az ügyben, hogy a nem is olyan régen komoly pozícióba kerülő (a világ gyorsasági motorsportjának első számú vezetője) Bulcsú Rezső elhagyja a Hungaroringet, vagyis nem szervez többé nyílt napokat és versenyeket. A hónap végén Rezső távozik, lényegében a BRorganisation napjai meg vannak számlálva.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az új vezetőség állítólag egyáltalán nem marasztalta az óriási tapasztalattal bíró szakembert – ami igencsak jelzésértékű. Valószínűleg az idei szezonra kiírt versenysorozatokat (OB, Road and Ride, GSX-R Kupa) még megrendezik, de a lelkes amatőr pályázók számára (is) oly’ fontos pályanapok száma és szervezője egyelőre bizonytalan, mint a MotoGP a Balatonringen. No ha annyira nem is, de most tényleg nagy a káosz pályázós körökben. Ahogy közülük az egyik népszerű blogger, Svéd is beszámol, semmi hivatalosat nem tudnak a pályanapok sorsáról, egyelőre nem látni a fényt az alagút végén. Persze lehet, hogy később rendeződik a helyzet – amit tovább súlyosbít, hogy a mogyoródi lakosok újra hangot adtak elégedetlenségüknek a pálya üzemelésével járó zajjal kapcsolatban. A Szilas Tér Környezetvédelmi Köszhasznú Egyesület a pálya engedélyének felfüggesztését szorgalmazza, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa pedig közleményében (lásd keretes írásunkat) kezdeményezte ennek (a működési engedélynek) felülvizsgálatát. Összegyűltek hirtelen a viharfelhők a “Lapos Tányér”, vagyis Forma-1-es versenypályánk felett, ahol idén még túraautó VB-t is tervez(né)nek rendezni. Reméljük nemsokára jobb idők jönnek majd, mert bár nem az a száz százalékban motoros kialakítású pálya, de a Hungaroring pótolhatatlan…


Az idén esedékes motorversenyeket valószínűleg megtartják…


…de a pályanapok időpontjain lehet, hogy csend lesz a ‘Ringen…

A JNOB állásfoglalása

“A Hungaroring Sport Zrt. Mogyoródon üzemeltetett autó-motor versenypályáján az elmúlt hét évben mindennapossá váltak a különböző, rendkívül nagy zajjal járó rendezvények, tesztek, edzések. Az általuk okozott zajhatások lehetetlenné teszik a környék lakóinak pihenését. Beadványuk szerint a zajterhelési határérték-túllépés meghaladja a jelentıs (10 dB) szintet, amely sürgős intézkedést követel. A panaszos beadványában kifogásolta továbbá, hogy a tömegeket érintő problémát a hatóság aránytalanul lassan kezeli, illetve nem tartja be a vonatkozó eljárási szabályokat. Ugyanebben az ügyben további két panaszos is fordult a biztoshoz a pihenést ellehetetlenítı zajhatások miatt”

“Az eljárásban résztvevő hatóságok a versenypálya működését tévesen üzemi zajforrásnak minősítették, így a szabadidős zajforrásokra megengedettnél erősebb zajkibocsátást engedélyeztek az üzemeltetőnek. Irodánk a Vidékfejlesztési Miniszternél kezdeményezte, hogy vizsgálja felül a versenypálya jogerős környezetvédelmi működési engedélyét tekintettel arra, hogy a jelenlegi engedély jogszabálysértő és visszásságot okoz az egészséges környezethez való joggal összefüggésben”

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending