Connect with us
Suzuki
just1 mx

Blog

Mi a gyorsaság titka? Állj fel ha tudni akarod!

Mi van ha azt mondom, hogy van egy motoros trükk, amitől gyorsabb leszel mint az éjszaka, ingyen van és könnyedén hozzáférhetsz?

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Ez a lábad!

A négyszeres 250-es Ama nemzeti bajnok, Gary Jones állandóan ülve edzett. Mikor az egyik edzésen tönkrement az ülése, kénytelen volt sokszor felállni s rájött, hogy így sokkal gyorsabb köröket fut. A legtöbb motoros belesüpped a kényelmesen párnázott nyeregbe és addig ott maradnak, míg egy ütközés ki nem repíti őket belőle. Szóval nem csak helytelen ha folyamatosan ülsz a motoron, hanem még lassabbá is tesz.

Ha azt vesszük, semmi sem könnyebb mint felállni. Végtére is mindent megteszünk, hogy felkeljünk az ágyból, felkeljünk az asztaltól, mégis ha a motocrossról van szó, semmi sem nehezebb, mint felemelni a seggünket az ülésből. Akarni kell. Erő kell hozzá. De te vegyél magadon erőt és állj fel amikor mindenki ül!

 

A testhelyzet dinamikájának megértéséhez nincs szükség fizikai diplomára. Míg a súlypont közti különbség elhanyagolható egy álló és egy ülő motoros között, az irányváltoztatásnál és a stabilitásban különösen jelentős.

A motorkerékpáron ülve kanyarodáskor az ülés szélére, a farizomra gyakorlunk nyomást, amitől a motorkerékpár lendületesebb lesz, de ha az irányváltoztatásokat így hajtjuk végre, olyan mintha egy hintalovat irányítanánk.

Viszont ha a motoros a lábtartón áll, a motorkerékpár vezérlőpontja közelebb kerül a súlyponthoz, s a motoros nagyobb erőt tud kifejteni, mivel az alváz súlypontja a lábtartóknál közelebb kerül a motor forgáspontjához.

A gép irányváltoztatása a központi tömeg alatt alkalmazott, finom, sovány szögből származik. Ahelyett, hogy a motort kb. 180 kg-os súllyal a kanyarba vinné, állva kanyarodjon át rajta, enyhe nyomást fejtve a bokákra és a térdekre.

 

Gondolj arra a különbségre, amikor állsz vagy ülsz ugyanazon a másodperc alatt. Amikor repülsz a levegőben, szinte mindig felállsz. Miért? Mert a nagyobb irányítást gyakorolhatsz a kerékpárral az ugrás magasságára, ívére, és hosszára. Ugyanez igaz a talajon! A térdekkel elnyelheted a huplikat és a kerékpár sokkal fickósabban tud közlekedni.

Amikor leülsz te vagy a busz utasa, aki magatehetetlenül hánykolódik. Ha a motorkerékpárt eléri valami amikor ülsz, elnyeli a testén az energiát. Állva viszont megváltoztatja az erő dinamikáját. Lehetővé teszi, hogy a motor úgy haladjon a lábad között, hogy dobálná magát, vagy kifarolna a hátulja. A boka, térd és csípőre ért energiát a gerincoszlop nyeli el.

A jó versenyzők az idő nagy részében állnak, s tudják, hogy a megfelelő pillanat amikor leülnek az, ha a csúcson vannak. A nagy motorosok csak akkor ülnek le, ha kanyarba érnek, de csak addig, míg betöltik a megfelelő szerepet és meg nem kezdik a fordulást. Egy kanyarban négy különböző mozdulat keveredik: ülő, hajlító, kanyarodó és álló.

Ha nem hiszen, kérd meg egy ismerősödet, hogy mérje le körönként stopperórával, mennyivel gyorsabban tudsz menni így a pályán. De ha nem állsz fel 10 másodpercen belül, soha nem leszel gyorsabb.

Köszönöm a képeket a CL4 Offroad Motoros Iskolának!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending