Connect with us
Suzuki
just1 mx

Műhely

Mennyivel rövidíti meg a gyorsváltó egy váltó élettartamát?

Egyre többen gondolkoznak el egy gyorsváltó elektronika beszerzésén. Van akinek a versenyzéshez kell, van aki egyszerűen csak élvezi a gyors kapcsolást. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy mekkora terhet jelent ez a motorunknak.

Published

on

quickshifter life
jgpr
RST AIRBAG

Bárki, aki egy kicsit is jobban ismeri a váltók szerkezetét tudja, hogy a legnagyobb terhelést akkor kapja a váltó, amikor 1-ből 2-be rakod. Miért? Mert e között a két sebességfokozat között van a legnagyobb fordulatszám eltérés. Egy gyakorlatlan pilóta akár pár ezer kilométer alatt is szétrúghat egy váltót úgy, hogy azt csak nehezen lehessen 1-esből 2-esbe váltani. A váltód annál tovább fog egyben maradni minél finomabban használod, mindig megfelelő fordulatnál, kuplunggal. Na de hát azért veszünk motort, hogy őrizgessük vagy, hogy eladásra tartogassuk. Remélem nem. Egy motor az úton milliószor többet ér mint egy motor garázsban. A motorozásban benne van a komoly gyorsítások, amik kuplung nélküli váltásokkal járnak. Az meg ugye nem tesz túl jót.

A gyorsváltó azonban, mivel megszakítja gyújtást, sokkal kevésbé terhelő a váltónak mint a kuplung nélküli váltogatás. Megválaszolva tehát a címben feltett kérdést: valószínűleg semennyivel. Igazából a tulajon fog múlni, hogy mennyire strapálja a gépét.

A legbiztosabb azonban az ha egyáltalán nem is mész a motorral. Van itt egy ellentmondás amit soha nem értettem. Megvesznek az emberek egy nagy teljesítményű motort és utána a képességeinek csupán felét kihasználva törekszenek arra, hogy a gép minél tovább működjön és ha lehet akkor még keveset is egyen.

A motorozás az élvezetről szól. Mi hobbi motorosok azért ülünk a nyeregbe, hogy megfeledkezhessünk a napi problémákról, a köcsög főnökről, a kevés pénzről vagy az összetört szívünkről. Nem szabad azt a röpke pár órát azzal tölteni, hogy gátat szabsz a saját boldogságodnak. Lépj túl a saját korlátaidon és élvezd az életet mert elárulom neked, hogy se te se a motorod nem tartotok örökké.

Forrás: www.cycleworld.com

HOL KAPHATÓ GYORSVÁLTÓ?

Természetesen a MotoPartsShop.hu kínálatában ezek a termékek is megtalálhatóak többféle kivitelben többféle gyártótól. 

A legismertebbek és a legjobbak is ezek:

Dynojet gyorsváltók

és

Dynatek gyorsváltók

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending