Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Melyik a jó bőr? Kenguru vagy marha?

A bőrruha biztosítja a legnagyobb védelmet a motorosnak – ne vedd félvállról a vásárlást!

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Forrás: SHOX

Ha pályán motorozol, vagy ha az utcán sem csak sétatempóban gurulsz, akkor számodra elengedhetetlen egy bőrruci beszerzése. Azonban bőrruha és bőrruha között is óriási különbségek lehetnek, amit az értük elkért összeg nagysága is jól mutat.

A bőr mai napig a legbiztonságosabb motorosruha-alapanyag, különösen akkor, ha aszfalton “gyorsan motorozol”. Bár a különböző textil motorosruhák nagyon praktikusak, de szakítószilárdságban nem rúgnak labdába.

Bőrruhát kaphatunk ötvenezer forintért, de akár ötszázezerért is. Még adott márkák belépő szintű és csúcsmodelljeinek ára közt is többszörös lehet az eltérés. Miből ered a különbség? És melyiket válasszam? A legáltalánosabb bőrruha-alapanyag a marhabőr. Nem mindegy azonban, hogy milyen tehén bőrét használják bőrruha varrásra. Egy jól tejelő Holsten fajta nem erre való. Az sem mindegy, hogy a bőr az állat hátáról vagy a hasáról származik, ez utóbbi nyilván gyengébb.

A marhabőr teljes vastagságában túl nehéz és merev lenne, ezért 1.2 – 1.4 mm vékony rétegekre hasítják. A legfelső réteg az úgynevezett “topgrain”. Ez a legerősebb, és már önmagában is viszonylag jó vízlepergető. Az alsóbb rétegeket hasított bőrként ismerheted. Ezeket hengerlik, festik, vagy bevonják egy poliuretán réteggel, majd mintát nyomnak beléjük, így a topgrainhez hasonló kinézetű anyagot kapnak. Ebből születnek az alsó kategóriás bőrruhák.


A kengurubőr erősebb (és drágább), mint a marha, ezáltal vékonyabb anyagból elkészítve is megfelelő védelmet nyújthat

A motoros bőrruhák teljesen felprotektorozva kerülnek a boltokba. Ez a ruha legfontosabb alkatrésze. Egy jó bőrből készült ruha értékén is ronthat, ha a gyár egyszerű CE minősítésű protektorokkal szereli fel, amelyek épphogy teljesítik a szabványt. A csúcsmodellek protektorai viszont messze túlteljesítik azt, jobban tompítják az ütést, ráadásul olyan helyeken is védenek, mint például a sípcsont vagy az alkar.

És végül itt van a márka. Nyilvánvaló, hogy egy név ismertté tétele rengeteg pénzt emészt fel, amit később a vásárlókkal fizettetnek vissza. Így fordulhat elő az, hogy egy kisebb gyártó csúcsmodellje sokszor jobb minőséget képvisel, mint egy “nagynevű” gyártó hasonló árú, de alsókategóriás modellje. A választásnál tehát mindig az ésszerűség legyen az első szempont, ne pedig a márkabűvölet!


Ne a szín vagy a minta döntsön vásárláskor, hanem próbálj utánanézni, “mit tud”


Nagy sebességű csúszásnál a bőr nem fogy el, ami a textilnél előfordulhat…

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Hirdetés
Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

Husqvarna 2019 Fall

Trending