Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Megkezdődött a Blaha Lujza téri motoros tragédiát okozó gyalogos pere

Át akart menni a piroson egy részeg gyalogos a Blahán, egy vétlen motoros halálát okozta

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Csütörtökön az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszék annak a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolt 31 éves férfinak a pere, aki halálos balesetet okozott 2019 nyarán a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál. A gyalogos nem ismerte be a bűnösségét az előkészítő ülésen, felelősségét kizárólag a szabálysértésben ismerte el, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek ellene vádat.

A vádirat szerint a vádlott 2019. június 25-én éjjel ittasan gyalogolt a VIII. kerületi Blaha Lujza tér villamosmegállójánál lévő járdasziget felé. A vádlott a járdaszigetnél lévő, közlekedési lámpával ellátott gyalogátkelőhelyen akart átmenni az úttesten. A gyalogosokra vonatkozó közlekedési lámpa ekkor piros jelzést mutatott.

Ugyanebben az időben a József körúton a Rákóczi út felől érkezett egy motoros, aki a számára irányadó zöld lámpán haladt át, ám az ott megengedett, 50 kilométeres sebességet szinte duplán meghaladva a szakértők megállapítása szerint 93 km/órával hajtott.

A vádlott, ittaságából kifolyólag a közlekedési lámpa piros jelzése ellenére, megállás és körültekintés nélkül lépett le az úttestre. A neki jobbról érkező motoros észlelte a zebrán szabálytalanul átkelő férfit, de már sem fékezéssel, sem elkormányzással nem tudta elkerülni a balesetet.

A baleset során a gyalogos súlyos, több hónap alatt gyógyuló, részben maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. A balesetben a motorosnak olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy azokkal okozati összefüggésben a folyamatos kórházi kezelés ellenére 2020. október 2-án az életét vesztette.

A baleset és azzal összefüggésben a motoros halála azért következett be, mert a gyalogos közlekedési szabályt szegett azzal, hogy a piros lámpa ellenére lépett az úttestre. Más kérdés, hogy ha a motoros a megengedett sebességgel közlekedett volna, úgy egy késedelem nélkül megkezdett fékezéssel még az ütközés helye előtt  meg tudott volna állni. (?)

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a gyalogost gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, amiért vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban. A motorossal szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárást – az elkövető halála okán – megszüntették.

A férfi a meghallgatása során nem tett vallomást, személyi körülményei kapcsán azonban nyilatkozott. Ezen felül a bíróság a tárgyaláson iratokat ismertetett, köztük szakértői véleményeket és tanúvallomásokat olvasott fel.

Várjuk a hivatalos határozatot.

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending