Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Man-szigeti Classic TT verseny valódi paradicsom lesz minden Honda RC30 rajongó számára

Évforduló, verseny, kiállítás és sok-sok gyönyörű régi versenymotor várja az augusztusban odalátogatókat!

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

E versenytörténet 1987-ben kezdődött, mikor a Honda megjelent a VFR750 versenytípusával, a Honda RC30 prototípussal. A japán gyártó még nem tudta milyen kultikus motorkerékpárt hozott létre, mert a modell nem volt jelentős technikai áttörés, s nem volt a legerősebb sem ebben a kategóriában. Sikere a hihetetlenül jó irányíthatóságban és a jó forduló képességében rejlett. Bár a modellt 1990-ig gyártották,  győzelmeinek listája előtte és utána is megszámlálhatatlan lett.

Ez a kiöregedett versenymotor tökéletes illik az ősrégi Man TT versenypályához, melyet „A világ legveszélyesebb versenypályájaként”, vagy „Az egyetlen valódi verseny a világon” jelzőkkel aposztrofálnak. A Honda RC30 kiválóan alkalmas a kanyargós utakra, a szűk sikátorokra 37, 4 mérföldön át, tökéletes hely számára a fák, házak mentén való versenyzés.

Az RC30 fontos szerepet játszott a Tourist Trophy verseny újjáélesztésében, miután a Grand Prix a versenyzés biztonságának félelmei miatt elhagyta a Man-szigetet. A Forma 1 szponzorai figyelmét viszont felkeltette az itt történő versenyzés, ami jelentősen lassította a motorsport fejlődését.

A legendás Joey Dunlop egy Honda RC30-on mutatta meg végül a világnak, hogy mekkora sebességgel is lehet szelni ezeket az utakat. A többszörös TT győztes 1987-ben végül egy Honda RC30 nyergében szerezte meg első győzelmét a Tourist Trophy versenyen, megspékelve ezt egy bámulatos körrekorddal.

Az RC30, harmincadik évfordulójának megünneplésének alkalmából a Honda bemutatja az egész gyűjteményét a Classic TT-én a Man-szigeti „pop up múzeumban” (helyszínen ideiglenesen felállított múzeum). Sok ritka motorkerékpár, versenyzők, és pályafutásuk történelme lesz látható, hallható a rendezvényen, mint Steve Hislop, Phillip Mccallen, Carl Fogarty, Freddi Spencer, és sorolhatnám napestig. De azért azt is hozzáteszem, hogy még Harmat Árpi is ment RC30-cal nem is akárhogyan…

A Classic TT verseny a modern Supersport TT és a Superbike TT versenyek mellett minden év augusztusában fut a Man-szigeten. A verseny kapui nyitva állnak az 1972 előtt épített posztklasszikus motorkerékpároknak 1992-ig bezárólag.

MentésMentés

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending