Connect with us
just1 mx
Suzuki

Hírek

MAMS CL4 Offroad Motoros Iskola Magyar Enduro Bajnokság II. Futam

Béri beszámoló, Andezit Kupa

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Elérkeztünk a magyar enduro bajnokság második immár hazai állomásához. Ahogy az előző versenybeszámolóban említettem, a tárt karokkal várt béri helyszínre látogatott el a magyar és szlovák mezőny egy része, hogy ismételten nyeregbe pattanjon és két napon keresztül húzza a gázt.

A versenyzőket napos, meleg idő fogadta a hétvége mindkét napján. A depó helyszíne az Andezit Hotelt körülövező zöldövezet szolgálta, ahonnan a szombati napon a versenyzők is elrajtoltak.

Pénteken szinte az összes versenyző már megérkezett, akiktől hangos volt a környék kora estétől késő éjszakáig.

Egyfajta deja vu érzés lepte el a helyszínt, amivel az eddigi csendet, állóvizet a motoros közösségnek sikerült ismét megtörnie. A jó hangulatnak meg volt az oka, hiszen sok visszatérő versenyző felidézhette a régi szép időket, így volt miről nosztalgiázni és mesélni a fiatalabb generációnak.

Hiába a napsütéses hétvége, a verseny útvonalának mért szakaszain már a pénteki bejárás során látható volt, hogy a pálya minősége pormentes és saras lesz, köszönhetően a hétköznapi jelentős esőmennyiségnek. Ez verseny közben be is igazolódott, ugyanis az új gumival induló versenyzők alatt olyat fogott a motor egyes helyeken, mint a zöld festék.

A péntek estének betudhatóan sokak számára kicsivel nehezebben induló, szombat reggel zajlott a technikai gépátvétel, miután a parcferme várta a motorokat rövid időre a 11 órás rajt előtt.

A szombati verseny 11 órakor kezdetét vette és elrajtolt a 90 főből álló mezőny.

A mért szakaszok közötti etap rész sok kihívást tartogatott, főként az első osztály és a veterán kategóriának, de mindenki számára volt nehézség a kicsit romániai hard-enduro versenyekre hajazó köves-patakos részeken. Az első körben még mindenki kicsit óvatosabban kezdett, ismerkedve a nyomvonallal és a helyes irányt megszokva felkészülve a következő körre.

A pályának több extrém része is volt, amivel meg kellett küzdeni a versenyzőknek. A nézők és a lelkes segítők nagy örömére ezek között szerepelt két meredek feljáró is sziklákkal tarkítva, amelyeket nem mindig sikerült elsőre abszolválnia a pilótáknak. Ezt mi sem tükrözte jobban, mint a motorokon fellelhető amortizációk.

Ez a verseny nem feltétlenül a gyors pilóták számára kedvezett, jobban járt aki nem ment fejjel a falnak, hanem inkább taktikásan motorozott. Kiállni kényszerült Csorba Norbi #16, aki értesülésem szerint odaverte a motorblokkját és Fülöp Laci #531, aki rezonátorának külalakját igazította át.

Az első napon a szlovákok nyerték el az 1-2. helyett, őket követte Gyenes Mani #8, aki hozta a formáját stabil motorozásával a harmadik kör végéig a negyedik helyen álló Holló Bence #53 előtt.
A harmadik kör végén Bence egy komolyabb esés miatt visszacsúszott a nyolcadik helyre és erős fájdalmai miatt a vasárnapi nap rajtja után feladni kényszerült a versenyt.

Rajta kívül többekkel is előfordult pár bukfenc, közéjük tartozott Tóth Laci #200 is, aki egy sziklalépcsőről lefele mutatta be előre szaltóját a motorjával. Kedvét nem szegve teljesítette a versenyt, kiválóan kivitelezett produkciója mellett, a szuper-veteránok között az első helyet foglalta el!

Vasárnapra fokozódott a harc és kiélezettebbé vált a versengés.

A felszáradó pályán felgyorsultak a versenyzők, javítva a szombati napon elért időeredményeiken. Kérdéses volt az előző napon elszenvedett sok technikai malőr és esés után, hogy Fortuna kiket fogad majd kegyeibe?

Második napot összeszedettebben és sikeresebben teljesítették a fiúk, osztályonként 1-1 körrel kevesebbet haladva a szombatihoz képest. Az első osztályban az élen haladó dobogósok között nem történt változás, viszont másodosztályban Magdus Istvántól #440 a vezetést a vasárnapi napon gyorsabb tempót produkáló Csepi Tamás #530 vette át, közel 1,5 másodperccel megelőzve.

Izgalmas és nagyon szoros verseny zajlott az összes kategóriában a mért szakaszokat tekintve pár másodperc differenciával a helyezések között, de a verseny végeredménye a teljes kör teljesítésétől függően alakult, és a büntetések miatt történtek pozícióbeli változások.

Hazai szezonkezdésnek jó volt a béri futam, de a nagy kaland még csak ezután kezdődik. Az endurocross sorozatból ismert – de az enduro számára új helyszínen – egy jól ismert szervező brigád, akik megmutatták már mire képesek, várnak bennetetek és mindenki mást Tamási-ban az enduro bajnokság következő állomásán június 8-9. között.

A hallottak alapján az útvonalat 30-40 km-es ismeretlen szakaszon, cross pályával egybe fűzve és megspékelve egy kis városi megjelenéssel tervezték, ahonnan a verseny rajtja indul!  Izgalmas versenynek ígérkezik!

Írta: Brenner Ádám
Fényképek: Vadas Mária

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending