Connect with us
Suzuki

Hírek

Magyar VB-pontok és EB-dobogó az Olasz Nagydíjon

Maggiorában, a motokrossz vébén Németh Kornél világbajnoki pontokat gyűjtött a legpatinásabb kategóriában, Szvoboda Bence pedig felállhatott a betétfutamként zajló Európa-bajnoki széria dobogójára

Published

on

mxvb maggiora
ULTRABOLT
RST AIRBAG

A helyszínen 32 ezer néző, az olasz nemzeti tévében további 1 millió néző kísérte figyelemmel a motokrossz-világbajnokság tizedik fordulóját, melyet az elmúlt hétvégén rendeztek meg a legendás Észak-olasz falucska technikás pályáján, Maggiorában. Az elmúlt két év magyar bajnok csapata, a Team HTS KTM képviselte Magyarországot ezen a nagy múltú viadalon. A peresztegi székhelyű istálló idén debütált az Európa-bajnokságon, Szvoboda Bence és Varga Imre révén már megmutatták magukat Bulgáriában és Spanyolországban, a nagy áttörés azonban csak most, az Olasz Nagydíjon jött el.

A két ifjú titán mellé csatlakozott Németh Kornél is, minden idők legeredményesebb magyar versenyzője, aki 2008-ig állandó tagja volt a világbajnoki mezőnynek. A rutinos Németh nem okozott csalódást, hosszú kihagyás után azonnal vb-pontokat gyűjtött a hétvége legnehezebb kategóriájában, ezzel Stefan Everts, a sportág legeredményesebb versenyzője után ő is elmondhatja magáról, hogy hat világbajnoki kategóriában szerzett pontokat: 125-ben, 250-ben, MX3-ban, MotocrossGP-ben, 450-ben és most az MXGP-ben.

Németh Kornél újra szárnyal: öt év után ismét vb-pontokat szerzett

Németh teljesítménye nagy talány volt az Olasz Nagydíj előtt. Nem lehetett pontosan tudni, hogy mire lesz elég a 31 esztendős magyar bajnok tempója a nagyon nehéz vébés mezőnyben. Németh 2012-ben egy komoly műtéti beavatkozáson esett át, súlyos gerincsérve miatt majdnem lebénult. A felépülést követően inkább endurocross versenyeken indult, ami teljesen más felkészülést igényel, mint a motocross. Németh a télen komolyan készült a motocrossos visszatérésre, melyben a Horváth Lajos vezette HTS KTM nyújtott neki óriási segítséget. A maggiorai eredmények önmagukért beszélnek: 8 világbajnoki pont, és az összetett 18. helyezése. Privát versenyzőként ez több mint bravúros 6 év kihagyás után!

“Nagyon tetszett a hétvége, jó volt újra egy ilyen rangos mezőnyben húzni a gázt. A gerincműtétem óta nagyon vigyázok a hátamra, kerültem a rázós részeket, ezért néha a hosszabb versenyvonalat választottam, amivel időt veszítettem. Lazán motoroztam, számomra is meglepő volt, hogy a köridőm a középmezőnybe elegendő így is. Sajnos a 100 kilóm nagy hátrány a rajtnál, így mindig a mezőny végéről kellett felzárkóznom. Ha sikerült volna jobban berajtolnom, akkor még ennél is több pontot gyűjthettem volna a csapatomnak. Nagyon hálás vagyok a HTS KTM-nek és a szponzoraimnak, hogy újra itt lehettem a világbajnokságon” – nyilatkozta Németh a verseny után.

Szvoboda Bence is megmutatta…

Szvoboda Bence is kitett magáért az EMX300-as kategóriában. Az idei évben messze Maggiorában ment a legjobban a hétszeres magyar bajnok. A pontvadászatot vezető Samuele Bernardini ugyan újra legyőzhetetlen volt, de a 22 éves magyar motoros nagy harcban volt Marco Maddii-val az ezüstéremért. Szvoboda mindent megtett, hogy utolérje olasz ellenfelét, ám az előzés sajnos nem sikerült, így összetettben a harmadik helyen végzett, ami a HTS KTM számára az első EB-dobogót jelentette.

“Küzdelmes versenyek vannak mögöttem. Sajnos nem úgy indult a szezon, ahogy elképzeltem; a Spanyol Nagydíjon több nagy bukást is elszenvedtem, így ki kellett hagynom a Brit Nagydíjat. Az év végi dobogó már elúszott, annak viszont nagyon örülök, hogy az Olasz Nagydíjon összejött a bronzérem. Úgy érzem, ez már az első két Nagydíjon is bennem volt, és most be is bizonyítottam. Örülnék, ha egy futamgyőzelemmel is megajándékozhatnám a csapatom, nagyon megérdemelnénk, rengeteg munkát fektettünk az idei szezonba” – mondta Szvoboda a leintést követően.

Szvoboda Bence az EB-dobogón (jobbra)

Horváth Lajos csapattulajdonos így kommentálta versenyzői történelmi sikerét:!

“Azért alapítottam meg a csapatot 2011-ben, hogy támogathassam a tehetséges magyar motocross versenyzőket, akiknek másképp nem lenne lehetőségük megmutatni magukat a nemzetközi porondon. Megtiszteltetés számunkra, hogy Németh Kornél is elfogadta az ajánlatunk, és segíti a boldogulásunkat és eredményességünket a rangos európai versenyeken és pár világbajnoki fordulón. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, hogy bebizonyították, a magyaroknak igenis van helye a világ elitjében. Remélem, a maggiorai siker csak a kezdet volt, és a jövőben még ennél is eredményesebbek leszünk. Nagyszerű érzés volt belekóstolni a világbajnokság légkörébe!”

A 15 éves Varga Imre nem került be saját kategóriájában a legjobbak közé, így ő csak a pálya mellett nézhette a csapattársak futamait. A Team HTS KTM következő versenye Hódmezővásárhelyen, a magyar bajnokság harmadik fordulóján lesz most vasárnap, június 22-én, ahol természetesen a maggiorai hősök is rajthoz állnak.


Forrás: HTS KTM Képek: Nagy Norbert

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending