Csatlakozz hozzánk

Hírek

Magyar motorpiac: még mindig a lejtőn…

Az év első négy hónapjában tovább csökkentek az eladások… Meddig még?

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Forrás: MGE

Az év elején, az MGE 2010-es beszámolója után már-már reménykedtünk benne, hogy – ha nem is feltámad, de – valamelyest magára talál a magyar piac, az újmotor-eladásokat tekintve. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének friss felméréséből azonban nem ez derül ki, a regenerálódás folyamata lassabb a vártnál. A későbbiekben a piaci folyamatokat érzékenyen érintheti a B125 kudarca is: a “jogosítvány-kedvezmény” valószínűleg jótékony hatást gyakorolt volna a kisebb motorok, robogók keresletére.

Az MGE előrejelzése alapján 2011-ben a 2010. évinél magasabb új gépjármű értékesítési darabszámot vár, annak tudatában, hogy a folyamatban fennakadások, kisebb átmeneti visszaesések lehetnek. A 2011. áprilisi forgalomba helyezési darabszámok (nem csak a motorokat tekintve) ugyan jelzik a pozitív elmozdulást, azonban még messze nem érik el a 2009. évi azonos havi mennyiséget. A folyamat törékenységét mutatja, hogy március után áprilisban a személygépjármű forgalomba helyezés az előző év áprilisához viszonyítva gyakorlatilag stagnálást mutat…

A 2011. első négyhavi forgalomba helyezésből még nem lehet az egész évi trend alakulását biztosan előre jelezni, nagyjából az első félév után jön el az ideje az éves előrejelzés újragondolásának. Ugyanakkor a 2010-es évhez képest a piac pozitív irányba mozdult el az első négy hónap átlagában, azonban hangsúlyosan ki kell emelni, hogy a százalékos emelkedés örömteli ténye mellett a forgalomba helyezett darabszám továbbra is nagyon messze van attól az értéktől, amely a szakma számára az üzleti stabilitást jelenthetné… Az alacsony értékesítési volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után…

Sajnálatos, hogy a motorkerékpár piac csökkenése – némi lassulás mellett – nem állt meg. A 125 köbcentis, maximum 11 kW teljesítményű motorkerékpárok „B” kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége jelentősen javítani tudná (vagy tudta volna) a motorkerékpár piac helyzetét. A B125 névre keresztelt kezdeményezéshez azonban nem gyűlt össze a megfelelő számú aláírás. Megfelelő vevőfinanszírozás nélkül nem várható érzékelhető javulás a lakosság felé történő gépjármű értékesítésben, ezért talán hamarosan a finanszírozási piac is megkezdi a kilábalást és olyan új termékekkel jelentkezik, amelyek a potenciális vevők számára elfogadhatóak és elérhetőek.


Az elmúlt két év, valamint 2011 első négy hónapjának új motor eladási statisztikája – a fellendülés eddig elmaradt

A javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítása hasonlóan fontos feladat: a működés stabilizálása és fejlesztése, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél-elégedettség növelése céljából. Jelenleg az autós-motoros  szakma szolgáltatói része (javítás és karbantartás) is csökkenő forgalommal néz szembe, amelynek egyik oka a harmadik éve alacsony új gépjármű értékesítés okán kiesett garanciális szervizmunka, valamint az ügyfelek elpártolása a márkaszervizektől, jelentős részben a feketegazdaság irányába.


Az elmúlt években nem tolongtak a vásárlók a szalonokban és még egy darabig biztosan nem is fognak…

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending