Csatlakozz hozzánk

Hírek

Magyar Motorok Múzeuma

Minden fontos magyar típus egy helyen – ennél is többet nyújt a “MMM”

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A bodrogkeresztúri Magyar Motorok Múzeumának kuriózuma, hogy nem csupán tárlatként funkcionál, hanem motoros eseményeket, találkozókat is rendeznek itt.

A magyar férfiember talán legnagyobb szívfájdalma az elveszített ’54-es VB-döntő mellett a magyar motorkerékpár-ipar erőszakos leállítása. A vörös csillag égisze alatt be kellett érnünk „világhírű” Ikarus buszunkkal, pedig ki tudja, milyen karriert futottak volna be a magyar gyártók, ha nem parancsolnak megálljt nekik. Milyen szép is lenne, ha a „Pancsik, Dancsik” és társaik közül a mai napig gyártásban lenne néhány típus, ha vásárolhatnánk magyar motort. (Talán legkorábban majd új Danuviát vehetünk…) A történelem szekere azonban rossz irányba robogott magyar szempontból, így a magyar motorgyártás már csak dicső múlt. Aki kíváncsi ennek lenyűgöző termékire, annak egy tökéletes vasárnap délutáni úti cél lehet a Magyar Motorok Múzeuma.

Még 1997-ben, magánkezdeményezésre alakult az intézményt működtető Magyar Motorok Múzeuma Alapítvány. Magángyűjteményből jött tehát létre a kiállítás, melynek motorkerékpár-állománya kb. 30 db, 1945 után, hazánkban gyártott vasból áll. Az első 100-as, lemezvillás motortól az utolsó, 250-es, kéthengeres P 21-esig az összes jelentős típus megtalálható a múzeumban. Mindegyik motor ’45 utáni, vagyis már a csepeli korszakról beszélünk. Ráadásul nem csak a gépezeteket lehet nézegetni, hanem nyílt archív filmfelvételek és régi motoros találkozókon készült kisfilmek megtekintésére is van lehetőség. Sőt, a motoros szezon idején a múzeumkert sátrában mindig áll 3-4 veterán vas, amelyeket akár ki is lehet próbálni – igaz, csak a hátsó ülésen.


Időutazás: korhű kellékek gondoskodnak a hangulatról

A múzeum kertjének másik fontos funkciója, hogy lehetőséget biztosít a sátrazásra. Hiszen a Magyar Motorok Múzeumának legnagyobb különlegessége, hogy motoros eseményeknek is otthont ad a helyszín. Már a megalapítás utáni első évben, 1998-ban találkozót szerveztek – ez volt az időközben híressé vált Magyar Motorok Randevúja. Azóta hagyománnyá vált a rendezvény időpontja is, amely mindig augusztus első hétvégéjére esik. Időközben veterán motor és alkatrész börze is csatlakozott a programhoz, majd szezonnyitó tavaszi találkozót is szerveztek a kertben, Tavaszi Veteránmotoros Napok címmel. 2005-ben egy újabb hagyomány kezdődött meg a Háromkerekűek Találkozójával. Az esemény a vártnál is népszerűbbre sikeredett, így azóta is folyamatosan várják azokat, akiknek bármilyen háromkerekű járműve van és szeretné is kedvencét a nagyközönség elé tárni. Olyan egyedülálló programokat is láthatnak az ide kilátogatók, amit máshol nem: például fogathajtó versenyt oldalkocsis motorok és lovaskocsik között…


Bal oldalon a múzeum épülete, jobb oldalt a gyűjtemény egy része látható

Persze ha épp nincs valamilyen motoros rendezvény Bodrogkeresztúron, akkor is érdemes ellátogatni a múzeumba. Előtte viszont ajánlatos időpontot egyeztetni, mivel nem egy nagy intézményről van szó. A magyar motorkerékpár-gyártás fénykorát idéző, annak felemelő atmoszférájának élményével gazdagodik minden egyes látogató. Hangulatos környezetben csodálhatjuk meg a kb. 30, magyar kezek alkotta kétkerekűt, sőt, még a 60-as, 70-es évek használati tárgyait, ruháit, de még csónakmotorokat is találunk a Magyar Motorok Múzeumában. Maga a béke szigete ez az aprócska létesítmény, melynek tartalmára (valamint létrehozóira, működtetőire és támogatóira) valóban büszkék lehetünk.


A jobb oldali képen az egyik nagy sikerű Háromkerekű Találkozó
Íme egy Magyar Motorok Randevúja, még 2007-ből:

Download:

FLVMP43GP

Download:

FLVMP43GP

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending