Csatlakozz hozzánk

Blog

Magyar motorépítők: NEUGA

Művészet a művészek között

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Budapest második kerületében járok egy régi iskolaépületben, amit ma már csak Jurányi inkubátorháznak hívnak, s ahol minden teremben valami egyedi, valami művészi, valami zseniális dolog készül. Fotósok, grafikusok, színháztermek felé vezetnek a különböző színű csíkok, de a piros, az a piros… valami egészen oda nem illő, de alapjában véve pont belepasszoló terembe csábít. A három éve összeállt trió műhelyéből olaj és fém illat keveréke csapja meg az orrom, s belépve motorok káosza fogad, a háttérből lágyan szűrődő lájtos rock zenével.

Hát megjöttem. Nem a fehér nyulat követtem, de jobb is így, hiszen kinek kell a hálivúdi pancs, ha egy tucat szétkapott motor illatát szívhatja be az emberlánya minden érzékszervével. 😉
Az igazság itt van a levegőben, Robi olajfoltos kezén, a szerszámok közt az asztalon.

A csapat három tagja a 32 éves Eszteri Benedek, a 29 éves Tóháti Róbert és a 38 éves Králik Dániel. Robi éppen a saját Harley-át bütyköli, Benedekre pedig már mások is várnak, hogy precíz problémamegoldó képességét igénybe vegyék. Meg kell menteni a világot.
Ja, nem. Elromlott egy tetováló gép… 🙂
Probléma elhárítva, még élünk, így végre sikerül összedugni a fejünket.

Hogyan alakult a NEUGA?

Már régóta ismertük egymást a pályáról, mivel mindannyian BMX-ezünk és nagyon bírtuk egymást. Robinak már volt egy műhelye otthon, de igazából mindannyian ugyanazt akartuk.
Egy saját új építő garázst.
Innen jött a NEUGA név is = neu, azaz új + ga, azaz garage. Persze magyarázhatjuk így is. (Nevetnek.)
3 éve jöttünk ide az inkubátor házba, ahol egyből befogadtak minket, hiszen mind művészek vagyunk, sőt bármikor fordulhatnak hozzánk ügyes-bajos dolgaikkal.

-Először Danival álltunk össze (meséli Benedek), majd azt vettük észre, hogy Robi is már állandóan itt van… ha pedig már itt van, miért ne lehetne csapattag? Javarészt Robi viszi a műhelyt, mert Danit leköti a főállása, aki fotós-videós és én is keveset tudok itt lenni, mert fixen dolgozom a filmiparban.

-Valójában mi nem csak motort építünk, hanem motorokat és épített motorokat javítunk ismerősöknek, amit egy átlagos szerelő nem lenne képes megcsinálni, hiszen azt sem tudná hova nyúljon. – mosolyog szerényen Robi.

-Mesélnétek a motorépítésről?

Eddig 12 motort építettünk.
Volt, amelyik 9 hónap alatt elkészült, de ott van az asztalon egy két éves projekt is, ami még nincsen kész. Ideális esetben egy motoron dolgozunk, de volt rá példa, hogy 3 gép futott egyszerre.
Minden motorunkra teszünk egy logót és kap egy fantázianevet, amit van hogy BMX-es trükkről adunk, mint például „Toboggan”, „50-50”, „Hurricane” és „Diaster”, de például a legutolsó motor „Dannydevito” néven gurult ki.
A legfurcsább kérés eddig az volt, amikor a tag a meglévő motorból egy teljesen más motort képzelt el, hogy értsd: egy BMW-ből szeretett volna egy Suzuki Banditot. 😀
Sajnos általában a tulajdonosok nincsenek tisztában az árakkal, így a munkák 90%-ra nemet kell hogy mondjunk, nem lehet úgy dolgozni, hogy előre megadják mennyiből jöjjön ki a végeredmény, pláne ha az nem reális összeg.
Ez nem kivitelezhető.

-Milyen motorokkal dolgoztatok eddig?

-Hu, ezt fel sem tudnánk sorolni, de például bütyköltünk BMW R 100-at, Honda Dominatort, Yamaha TR1-et, Harley Davidson Sportstert. A legkönnyebb a BMW bokszerekkel, és a Honda CB modellcsaládjával dolgozni, ideális alapok – a vázformája még csupaszon is szép -, könnyen építhetők, és jó az alkatrészellátás a hazai piacon.

-Kinek mi a feladata?

-Igazából mindenki csinál mindent, Robi kicsit jobban otthon van a motorikus, mechanikai dolgokban, Dani a stylist, nekem pedig a 3D, és látványtervezés csúszik jobban, de mindegyikünk ért mindenhez.

Tehát ezek a zseniálisan őrült srácok szinte mindenre nyitottak, talán csak a tucat sportmotorok nem érdeklik őket.
Kész motorjaikat megcsodálhatjuk itthon az épített motorok kiállításain, de külföldön is bemutatják őket, nemsokára Franciaországban, de voltak már Ausztriában és Németországban is.
Az egyik motorjuk Angliában talált gazdára, amit Robi nem megbízásból, hanem saját kedvére, ízlésére, és saját pénzéből csinált, majd egy épített motoros weboldalra felkerülve egyből bele is szeretett valaki.
Gondolom nem meglepő, hogy a saját motorjaik is természetesen egyedi épített gépek, és persze egy darabbal egyikük sem éri be. 🙂
A munkájukból adódó tapasztalatból és páratlan tehetségüknek köszönhetően fantasztikus videókat és reklámanyagot tudnak magukról készíteni, mint ezeket a videókat is. (Nem tudtam választani.)
Ismerd meg őket, nézd és élvezd:

The Garden

Christmas is braaap too! We went for a bike and terrain test a month ago to Ipolytarnóc. It was pure fun. (hit HD!!)Thanks:Monster EnergyIRON and WINDLeatherman HungaryStore 13 NixonBPshopOpelHungaryPeter KissMarcell KínálKrisztián EgryCast:Hurricane, (Benedek Eszteri)Toboggan, (Dani Králik)Growler, (Róbert Tóháti)CanCan, (András Tóth)Dakar600, (Levente Trellay)Star, (Péter Kiss)Director: Králik DánielProducer: Benedek Eszteri, Králik DánielD.O.P.: Andras "Dirty Turkey" TóthCamera: Andras "Dirty Turkey" Tóth, Králik DánielDrone: Borissa Drone ShotsSuper 8: Róbert Tóháti, Benedek Eszteri, Králik Dániel

Közzétette: NEUGA – 2016. december 24., szombat

NEUGA – Folk Devils and Moral Panics

"The pursuit of folk devils frequently intensifies into a mass movement that is called a moral panic. When a moral panic is in full swing, the folk devils are the subject of loosely organized but pervasive campaigns of hostility through gossip and the spreading of urban legends. The mass media sometimes get in on the act or attempt to create new folk devils in an effort to promote controversy. Sometimes the campaign against the folk devil influences a nation's politics and legislation."Cast and crew:Director – Benedek Eszteri, Králik Dániel, Mauro TalamontiDOP – Mauro Talamonti2nd Cam Unit – Egry Krisz, Gergő BeneEditor – Mauro Talamonti, Eszteri Benedek, Dani KralikSound design – Bence IvancsicsGrading – Mauro TalamontiNEUGA Guys:Benedek EszteriDani KralikRóbert TóhátiScooter Guys:Bence CsokayTamás TomaHajagos-Tóth ZoltánCitizen SennaNeuga mentor – Gábor DebreczeniNeuga mentor girl – Dóri HegyiScooter mentor, aka Fluffy – Andras TothNeuga additional riders:Laci TimárMihály ZelenkaThanks to:Levente TrellayDavid LiptayGergely TothMonster EnergyLeatherman HungaryBP ClothingNixon

Közzétette: NEUGA – 2016. október 2., vasárnap

neuga to wheelsandwaves 2016

We went to see the Wheels and Waves festival. Beautiful place, beautiful people, beautiful bikes. Enjoy.

Közzétette: NEUGA – 2016. szeptember 4., vasárnap

Figyeljetek, mert mostantól az ő épített motorjaikat is be fogjuk mutatni! 😉

 

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending