Connect with us
Suzuki

Hírek

Mac: új márka van születőben

Egyszerűek, stílusosak, könnyűek. Igaz, még csak papíron léteznek.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A bátrak azt mondják, válság idején nem a fékre kell nyúlni, hanem még nagyobb gázt adni. Ezt teszi három angol pasas is, akik nemrég bejelentették egy új motormárka, a Mac Motorcycles megalapítását. A név ne tévesszen meg senkit, nem Apple termékről van szó.

Ellis Pitt, Mark Wells és Ian Wride (utóbbi kettő a Xenophya Design alapítói) mindannyian bolondulnak a motorokért, s most látták elérkezettnek a pillanatot, hogy saját márkát alapítsanak. Tervezett modelljeik több szempontból is eladhatónak tűnnek: régimódi, de modern elemekkel fűszerezett formáikkal illeszkednek a manapság divatos retro irányzatba, műszakilag pedig egyszerű felépítésűek, így vélhetően a fenntartásuk sem kerül majd egy vagyonba.

A Mac – egyelőre csak vázlatként létező – modelljein nincsenek felesleges extrák és cicomák, stíluselemeik a ‘60-as évek angol motorjait, az olasz egyhengereseket, az amerikai flat-track versenygépeket és a Harley-Davidsonokat idézik. Pitt vonzódik a milwaukee-i márkához, nem véletlen, hogy a tervek szerint az erőforrás is onnan érkezik majd. A Buell Blast egyhengeres, 492 cm3-es, léghűtéses, kétszelepes blokkjáról van szó, amely ugyan nem túl izmos – 34 lóerőt ad le 6500-nál és 41 Nm-t 3200-nál –, viszont elegendő kell legyen a könnyű Macek mozgatásához. (Yamaha SRX – na, ki emlékszik?) Amúgy, ha valaki kevesellné ezt a teljesítményt, kapható a blokkhoz egy kit, amellyel 515 cm3-re növelhető a lökettérfogat, a ménes pedig 50 tagúra gyarapodik.
Pitt Ducati-szerű kezelhetőséget szeretne elérni, ami komoly mérnöki munkát feltételez, ugyanakkor – látva a rajzokon szereplő, masszívnak tűnő futóműelemeket – egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A cég virtuális kínálatában jelenleg négy modell szerepel. A Spud és a Ruby minimalista naked bike, előbbi némi bobber beütéssel, utóbbi egy árnyalattal modernebb formavilággal; mindkettő jellegzetessége a faridom hiánya. A Pea Shooter a klasszikus, brit café racereket idézi, a Roarer pedig… ööö… mindezek érdekes, egyedi keveréke, merevnek álcázott hátsó felfüggesztéssel.

A Mac Motorcycles néhány száz darabot kíván készíteni ezekből a modellekből, kisebb adagokban, a rendelések alakulásának függvényében. A mocikat nem csak Nagy-Britanniában szeretnék forgalmazni, többek között az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália piacát is célba vették. Az árcédulákon a hírek szerint 8 és 10 ezer angol font közötti összeg szerepel majd, ez 2,6-3,2 millió forintot jelent mai árfolyamon. Bizony nem kevés egy egyhengeresért, de a stílusnak ára van.

Galéria: Mac modellekSportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending