Csatlakozz hozzánk

Hírek

Lightning Motorcycle LS-218: jól jegyezd meg ezt a pár karaktert, mert egy elég komoly villanymotor áll mögötte

Habár már jó pár éve benne van a köztudatban a Lightning Motorcycle LS-218 modellje, időnként olyat mutatnak, ami miatt érdemes újra és újra elővenni őket.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Páratlan teljesítmény

Ezúttal például egy videót tettek közzé, amin 2 azaz kettő másodperc alatt gyorsul fel a motor 160 km/óráról 240 km/órára. Igen, tudjuk, mivel egy fékpadon látott napvilágot a mért adat, ezért itt most nem játszott szerepet a légellenállás, de azért ez akkor sem egy rossz érték.

Aki persze kicsit is tájékozott a villany motorok világában, az tudja, hogy még a legnagyobb és legfejlettebb benzines motorokhoz képest is sokkal nyomatékosabb tud lenni egy villanymotor. És itt inkább a reakcióidőről van szó, ami igazából nincs is, annyira azonnal adja le egy ilyen szerkezet a bődületes nyomatékát.
Az LS-218 onnan kapta a nevét, hogy 218 mph-val (351 km/óra) beállította a villanymotorok rekordját, amit egy folyadékhűtéses, 200 lóerő teljesítményű IPM motorral sikerült elérni.

228 Nm nyomatékkal jelenleg ez a motor a legerősebb elektromos kétkerekű a világon

Ha ezeket az értékeket lefordítjuk a való világra, vagyis az aszfaltra, akkor a 0-100 km/óra sprint 2.2, míg a 0-160 km/óra 5.5 másodperc alatt van meg. A lenti videón látható a letaglózó teljesítmény élőben is (a villanymotor hangjával azért még barátkozni kell egy kicsit) :

Gondolom feltűnt, hogy az első 0-160-ra gyorsulás ”csak” hét másodperc alatt lett abszolválva, amire az a magyarázat, hogy nem lehet nyélgázt húzni a motornak nagyjából 160 km/óra alatt, mivel a nyomaték miatt csak elforogna a kerék. Azt viszont így is látjuk, hogy 160 és 240 között nagyjából 2 másodperc telik el.

Mi sem bizonyítja jobban a Lightning fölényét, mint hogy a Pikes Peak International Hill Climb Overall verseny kategóriát 20 másodperces előnnyel nyerte meg a második helyezett Ducatihoz képest.

Amerikában egyébként teljesen legális és utcán bevethető a ”Villámlás”, ami két fajta teljesítménnyel rendelhető:

-a 12 kW/órás ami 38,888 USD-ért,
-az erősebb 20 kW/órás verzió pedig 46,888 USD-ért szerezhető be.

Utóbbi  a gyártó szerint 290 kilométeres hatótávot tud, városi és országúti vegyes felhasználásban. Ha valaki sokallaná az árát, érdemes jobban megnézni a motor többi alkatrészét is: Öhlins futómű, Brembo fékek, illetve karbon elemek mindenhol.

Az LS-218-at nyilván leginkább a tapasztaltabb és legnagyobb teljesítményt hajszoló motorosok rendelik, de mivel lennének visszafogottabb vásárlók is, a Lightning már javában fejleszti az egy fokkal szelídebb, ”Strike” fedőnevű modellt, ami nem sokkal kínál kevesebbet mint a nagytesó: 241 km/órás végsebességet és ugyanennyi hatótávot ígér a jövőbeli vásárlóknak, 12,998 USD-ért.

A jó hírt pedig direkt a végére hagytam, kitartó olvasóinknak jutalmul: a MotoPartsShop már lebeszélt mindent az amerikai gyártóval, amint forgalmazható Európában Budapesten már tuti lesz egy üzlet ahol kapni lehet majd. Azonban március végén indul az USA- ban a forgalmazás az itthoni bevezetés időpontja még nem ismert sajnos… de nézzetek be gyakran, mert nem kizárt, hogy élőben is megcsodálhatjátok  nemsokára a motorokat!

Cím: 1026. Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 17-21.

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending