Csatlakozz hozzánk

Hírek

Lehullt a lepel az új Buellről

Végre megmutatta magát az exkluzív EBR (Erik Buell Racing) 1190RS utcai sportgép

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Felfedte bájait az egyedi megoldásairól elhíresült amerikai gyártó, a Buell legújabb sportmotorja, az 1190RS. Ez lesz az első utcai gépük Erik Buelléknek az anyacég Harleyval történő szakítás után.

Erik azonban nem adta fel a harcot, kezébe vette az irányítást és Erik Buell Racing (EBR) néven továbbvitte azt a vonalat, amely híressé tette a korábban Harley-blokkos V2-eseket. Ennek megfelelően a felni peremére rögzített hatalmas első féktárcsának és a különleges váznak (ami üzemanyagtankként is szolgál) köszönhetően továbbra is könnyen beazonosíthatjuk a márkát – viszont a kipufogó már nem a blokk alatt ér véget…

Az RS az 1190RR pályagép utcai változata, amely a homologizáció eszköze az EBR számára. A tükrös-lámpás vasról egyelőre nem állnak technikai információk a rendelkezésünkre, de annyit tudni lehet, hogy a pehelykönnyű versenyparipa (az RR) mindössze 164(!) kilót nyom és 185 lóerőt enged szabadjára – a hátsó keréken… Nem mindennapi adatok ezek, különösen egy kéthengeresre vonatkozóan. Az 1190 köbcentis Rotax-blokk a legutóbbi Buell, az 1125R erőforrásának továbbfejlesztett változata. A méregdrága anyagokból (karbon, magnézium stb.) építkező versenyváltozatnál nyilván valamivel nehezebb lesz a közlekedéshez szükséges kiegészítőkkel felszerelt utcai vas, de még így is igen kemény ellenfélre számíthat a konkurencia (például a KTM RC8R vagy a Ducati 1198). Jeremy McWilliams és Alex Barros mellett az amerikai pályaversenyzés pilótáinak krémje is kivette a részét a fejlesztésből, hogy az új Buell a versenypályán is felvehesse a harcot a vetélytársakkal. Nem éri meglepetésként az ellenfeleket az EBR készülődése, mivel már egy ideje potyogtatnak hírmorzsákat a világhálón az új (pálya)fegyverről. Arra viszont nem számítottunk, hogy már a március eleji, Daytona Bike Week-re tervezett bemutató előtt megcsodálhatjuk teljes egészében az 1190RS-t.


Karbonruhás utcai versenygép: az 1190RS kecsesebb, arányosabb, mint a legutóbbi Buellek (1125R, CR…)


Valószínűleg nem sok készül belőle, de azokért komoly árat kérhetnek majd…

Comments

comments

Trending