Csatlakozz hozzánk

Hírek

Lehullt a lepel az új Buellről

Végre megmutatta magát az exkluzív EBR (Erik Buell Racing) 1190RS utcai sportgép

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Felfedte bájait az egyedi megoldásairól elhíresült amerikai gyártó, a Buell legújabb sportmotorja, az 1190RS. Ez lesz az első utcai gépük Erik Buelléknek az anyacég Harleyval történő szakítás után.

Erik azonban nem adta fel a harcot, kezébe vette az irányítást és Erik Buell Racing (EBR) néven továbbvitte azt a vonalat, amely híressé tette a korábban Harley-blokkos V2-eseket. Ennek megfelelően a felni peremére rögzített hatalmas első féktárcsának és a különleges váznak (ami üzemanyagtankként is szolgál) köszönhetően továbbra is könnyen beazonosíthatjuk a márkát – viszont a kipufogó már nem a blokk alatt ér véget…

Az RS az 1190RR pályagép utcai változata, amely a homologizáció eszköze az EBR számára. A tükrös-lámpás vasról egyelőre nem állnak technikai információk a rendelkezésünkre, de annyit tudni lehet, hogy a pehelykönnyű versenyparipa (az RR) mindössze 164(!) kilót nyom és 185 lóerőt enged szabadjára – a hátsó keréken… Nem mindennapi adatok ezek, különösen egy kéthengeresre vonatkozóan. Az 1190 köbcentis Rotax-blokk a legutóbbi Buell, az 1125R erőforrásának továbbfejlesztett változata. A méregdrága anyagokból (karbon, magnézium stb.) építkező versenyváltozatnál nyilván valamivel nehezebb lesz a közlekedéshez szükséges kiegészítőkkel felszerelt utcai vas, de még így is igen kemény ellenfélre számíthat a konkurencia (például a KTM RC8R vagy a Ducati 1198). Jeremy McWilliams és Alex Barros mellett az amerikai pályaversenyzés pilótáinak krémje is kivette a részét a fejlesztésből, hogy az új Buell a versenypályán is felvehesse a harcot a vetélytársakkal. Nem éri meglepetésként az ellenfeleket az EBR készülődése, mivel már egy ideje potyogtatnak hírmorzsákat a világhálón az új (pálya)fegyverről. Arra viszont nem számítottunk, hogy már a március eleji, Daytona Bike Week-re tervezett bemutató előtt megcsodálhatjuk teljes egészében az 1190RS-t.


Karbonruhás utcai versenygép: az 1190RS kecsesebb, arányosabb, mint a legutóbbi Buellek (1125R, CR…)


Valószínűleg nem sok készül belőle, de azokért komoly árat kérhetnek majd…

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending