Connect with us
Suzuki
just1 mx

Blog

Krossz motor és endúró tábor figyelem, egy pár dögösen átépített Yamaha következik!

Méghozzá nem is akármilyen stílusban, a relatíve modern Yamaha endurók faragása közben a korai Dakar versenyek gépei lebegtek az építő előtt, amit a végeredmény tökéletesen vissza is ad!

Published

on

ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Nevezhetjük koprodukciónak is, hiszen Evan Scott, aki az Iron Cobras műhely főnöke, és az Answer Racing szerelemgyermekeiről van szó. Evan-ről annyit kell tudni, hogy motoros karrierjét 17 évvel ezelőtt kezdte, méghozzá sportgépekkel, de útközben rájött, hogy a terep közelebb áll a szívéhez. Manapság egyedi motorokat és kipufogó rendszereket épít, de a fém megmunkálásban is szert tett némi tapasztalatra, nem csoda, hogy nyolc hónapja az Answer Racing brand is felfigyelt munkásságára és hozzávágtak egy-egy Yamaha WR450F-et.

Az alapot ő adta

Beszélgettek Scott Sagud kreatív igazgatóval és meg is állapodtak két különböző projektmotor építéséről: az egyik egy modern hangulatú rally motor lett, a másik pedig egy inkább retro vágású gép. Tervezés közben pedig nemcsak a külsőségekre figyeltek, de a teljesítménnyel is igyekeztek megfeleltetni a hőskör elvárásainak.

Instant háttér

Modern alap, régi köntösben

Aki kicsit is ért a témához, az valószínűleg nem kételkedik modellválasztásban. A 2017-es WR450F ugyanis kiváló alapot nyújt egy komoly teljesítményű átépítéshez, hála a hátrafelé döntött blokknak, és a négyszelepes hengerfejnek. Mondjuk az elektromos befecskendezés és a nyomógombos indítás kicsit csalásnak tűnhet, de az életet mindenesetre megkönnyítik. Az egyik épített Yamaha fantázianeve egész egyszerűen ’81, mivel az ihletet az 1981-es Yamaha XT500 Paris-Dakar gép adta, és Evan is régóta álmodott egy ilyen építésről. Leginkább talán az alumínium benzintank adja vissza a hangulatot, az ugyanis teljesen új és a nulláról lett kialakítva, nagyjából másfél hét kellett mire elnyerte a végleges formáját.

Kézműves tank

Mivel az XT500 eredeti fényszórója elég aprócska, az építésre már egy közel 18 centis Hella egység került, amit egy szintén egyedi, retro fejidomba rejtettek. Ha már az idomoknál járunk, a sárvédők is teljesen egyediek, ahogyan az ülés is, így sikerült megőrizni a korhű összképet. Ha pedig már kipufogó rendszereket is gyártanak, nyilván egy saját, rozsdamentes acélból készült példányt pakoltak fel a Yamaha oldalára.

Ez itt a reklám helye

De van itt még rengeteg említésre méltó apróság, amelyek mind kerekítik az összképet. Ilyen például a kartervédő, benne a kimart Answer logóval, az arany színű Excel Takasago felnik Dunlop D606 gumikkal szerelve, az egyedi rajtszámok a motor oldalán, a TM Design láncvezető, a  Renthal markolatok, vagy az Ico Rally Max féle műszerek, amelyek mind új helyet és új felfogatást kaptak.

Motor próbája a csapatás

Ahogy az a műfajtól megszokott, itt is hatalmas volt az időnyomás, a két motor kevesebb, mint két hónap alatt állt össze, hat órával az indulás előtt még folyt a munka. A motorok részt vettek a portlandi One Moto Show kiállításon, csakhogy nem szállítva, hanem lábon tették meg az utat! Kalandos út lehetett, de legalább elmondható, hogy rendeltetés szerűen voltak használva és különösebb gond nélkül oda is értek a kiállításra. Hogy még autentikusabb legyen a crossmotor megjelenés, mosás nélkül, az úton összeszedett kosszal együtt állították ki a gépeket.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending