Csatlakozz hozzánk

Hírek

“Közösen a YT-s rendszámok bevezetéséért! “

A veteránokéhoz hasonló minősítést szeretne elérni a Youngtimers Club Hungary

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Noha csak nemrég alakult meg, máris határozott elképzelése van a legfontosabb feladatairól a Youngtimers Club Hungary-nek. A szervezet minél hamarabb szeretné elérni, hogy Magyarországon is kerüljenek az oldtimerekhez hasonló elbírálás alá a 20 és 30 év közötti gépjárművek, ezek is kaphassanak megkülönböztető rendszámot, és a közlekedésben tölthessék el a veteránkoruk eljövetelét.

Egyre többen vannak ma Magyarországon, akik olyan gépjárművel rendelkeznek, amelyek már betöltötték a 20. születésnapjukat, ám még nem érték el a “nyugdíjkorhatárt”, amikor oldtimerekké válhatnak.

Németországban már több mint húsz évvel ezelőtt megalkották ezekre a „vasakra” a youngtimer kifejezést, és a veterán minősítésre váró autó-, és motorcsodák idővel külön kategóriába kerültek. Magyarországon ezt az oldtimer-időszak előszobájának tartott korszakot semmilyen formában nem ismerték el eddig – kivétel a kötelező biztosítás –, így a 30 évnél öregebb járműveknek járó kedvezményeket sem vehették igénybe az autók és motorok tulajdonosai. Többek között ezen is változtatni szeretne a nemrég alakult Youngtimers Club Hungary, amely részt vesz az I. Nemzetközi Oldtimer és Youngtimer Fesztiválon szeptember 23-25. között a Papp László Sportarénában. „Amikor Németországban ezt a fogalmat megalkották, a 25 évesnél öregebb járműveket gondolták ide sorolni, mintegy az oldtimer lét előszobájaként. Ma már szülőhazájában is finomítottak a dolgon, és a 20 és 30 éves közötti gépeket sorolják ide” – fogalmazott Kapus Krisztián, a klub titkára.
A magyar szabályozás ugyanakkor ma még nem ismeri el semmilyen formában ezeket a gépkocsikat, motorkerékpárokat. Egyetlen kvázi elismerés-féleség az előminősítés a muzeális minősítés rendszerében.


Ha már elmúltál húsz, de még nem vagy 30, akkor lehet, hogy YT-s rendszámmal járhatsz majd 🙂

„Amennyiben a jármű még nincs harminc éves, de elmúlt már húsz, lehet rá előminősítést kérni. Ám ez jelenleg azzal jár, hogy az autót vagy motort kivonják a forgalomból, nem közlekedhet, és lezsírozva várhatja egy garázs mélyén a muzeális minősítést. A klub szeretné azt elérni, hogy egyrészt kapjanak ugyanolyan kedvezményeket és minősítést ezek a járművek, mint idősebb társaik, és közlekedhessenek velük büszke tulajdonosaik. Például elképzelhetőnek tartjuk, hogy az OT-s rendszám mintájára bevezetnék itthon a YT-s rendszámot is a youngtimerek részére” – mondta dr. Csáthy Márta klubelnök.

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending