Connect with us

Hírek

Kovács Niki: Pech és eső Katarban

Kovács Nikinek nem telt felhőtlenül a katari nemzetközi bajnokság most lezajlott fordulója. Az eső és a saját szétnyílt ruhája is hátráltatta, összességében végül így is negyedik lett

Published

on

kovacs niki katar 1
ULTRABOLT
RST AIRBAG

Több mint két hónap, komoly edzőtermi felkészüléssel teli szünet után, Niki ismét Doha fele vette az irányt, ahol a katari nemzetközi bajnokságban ezúttal éjszakai, villanyfényes versenyek vártak rá. Hiába azonban az ígéretes időmérő edzés, szombat este olyan dolgok történtek a losaili pályán, amire senki sem számított.

A szabadedzés elég döcögősen kezdődött, lassan találtam rá a megfelelő ritmusra, utána pedig komoly futómű beállítási gondokkal találtam szemben magam. Szerencsére ezeket az időmérő előtt és közben sikerült orvosolnunk, így kategóriámban a 3., összességében pedig 33. induló között a 14. helyről vártam a másnap esti versenyt, ráadásul a köridőm jobb volt, mint eddig bármikor a kvalifikációk során, amire szükség is van, mert az ellenfeleim egy része folyamatosan részt vesz a losaili motoros napokon.” – eleveníti fel Niki a történteket.

A másnap aztán különböző meglepetéseket tartogatott, olyat is, amihez hasonlót még senki sem látott, és az nem az eső volt. Sivatagi ország ide vagy oda, a Perzsa-öböl felől érkező áramlat bizony képes meglepetéseket okozni. A szombati újság címlapon hozta, hogy éjszaka eső várható, és minden reménykedés ellenére, sajnos igazuk is lett.

Jókora eső érkezett pont a verseny napjára – ennek ellenére az első futamot megtartották

„Az első versenyre vártunk a rajtrácson, amikor a 3 perces tábla felmutatása előtt csöpögni kezdett az eső. Mindannyian a futam elhalasztására számítottunk, egyrészt mert csak száraz pályára való gumit biztosít a rendezőség, másrészt mert a villanyfény miatt esőben nem rendeznek versenyt, ahogy erre már a MotoGP-n is láthattunk példát 2009-ben. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a mesterséges világítás miatt tükörszerű a visszatükröződés a pályán.”

A versenyigazgató úgy döntött, hogy ennyi eső még nem okoz gondot, és a bemelegítő kör végén történt hatalmas bukás után is elengedte a mezőnyt. Niki óvatosan kezdte a futamot, hiszen ilyen körülmények között bármikor bármi történhet. De arra nem számított, hogy megint neki lesz balszerencséje.

Nem elég az eső, Nikinek még a ruhájával is meggyűlt a baja, amely egyszerűen szétnyílt rajta versenyzés közben

„A negyedik körben éreztem, hogy hirtelen nagyon sok levegő éri a hasamat. Nem értettem, hogy mi lehet. Amikor lenéztem, láttam, hogy szétnyílt rajtam a bőrruha. Mivel akkor még csak 10 cm-es lehetett a lyuk, és nem akartam feladni a versenyt, úgy döntöttem, hogy nem jövök ki a bokszba, ez azonban rossz döntés volt, mivel a célegyenesben már teljesen kinyílt a ruha. Ez nemcsak a kellemetlen, mert belekap a levegő, de nyilván veszélyes is, mert egy bukás esetén – amire az egyre vizesebb aszfalton sajnos esély is volt – voltaképp nem véd semmi. Végül muszáj voltam kiállni, jobb híján racetape-pel körberagasztottuk rajtam a ruhát. Az egész csapat értetlenül állt a helyzet előtt, mert ehhez hasonlót még ők sem láttak. Becsületből és pontmentési szándékkal – akkor már két kör hátrányban – persze visszaálltam a versenybe.”

Niki végül negyedik lett a kaotikus versenyen, ami 13 értékes pont a bajnokságban. A második futam előtt már rendes felhőszakadás áztatta a pályát, így a rendezőség úgy döntött, hogy ezt a viadalt egy másik alkalommal pótolják majd. Ez azonban biztosan nem a következő forduló lesz, mivel azt a MotoGP betétfutamaként rendezik meg a jövő héten, ami nyilván szigorú időbeosztást jelent.

Az elmaradt viadalt egy másik alkalommal pótolják majd, Nikinek ott is lehetősége lesz bizonyítani

Szöveg: Kovács Niki Press
Fotó: QMMF, KNP

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending