Csatlakozz hozzánk

Hírek

Kovács Niki dobogón a férfiak között

“Ez a második hely a fiúk között történelmi pillanat az életemben és a magyar motorsportéban is”

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Szöveg: No.1. Mini és Motoros Team Képek: Gémesi Balázs

Kovács Niki remekelt a gyorsasági motoros országos bajnokság Pannónia-ringen tartott harmadik fordulóján. A hölgyek versenyén toronymagas győzelmet aratott, míg a férfiak között csupán 8 század (!) másodperccel maradt le a dobogó legfelső fokáról, az izgalmakban és nehézségekben nem szűkölködő júniusi vasárnapon.

Ahogy azt a meteorológia ígérte, szombat éjszaka megérkezett a vihar az Ostffyasszonyfa mellett fekvő pályára. De csapatunkat ekkor nem ez aggasztotta leginkább, hanem az, hogy Niki motorja nem indult… Hajnali hétkor már kisebb csoportosulás kereste a megoldást. Az R6-os végül engedett a többség akaratának, és beindult, igaz az eredeti probléma nem oldódott meg, azaz egy henger továbbra sem dolgozott… Az első kör után ráadásul kiderült, a váltóelektronika is megadta magát…

Az időmérő edzések vizes pályán zajlottak. Niki a nők között 9 másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót, míg a férfiak között fél másodperccel maradt le róla. Végül mégis az első kockából indulhatott, mert a pole-ból induló Kurucz Ferenc később elesett, így indulása kétségessé vált. De ne szaladjunk ennyire előre!

A nap első versenye a hölgyeké volt, akiket már száraz pályára várt egy-két vízfolttal tűzdelve. Niki hibátlanul kapta el a rajtot, és bár a célegyenes végére megelőzték egy 1000-es motorral, ez a sorrend csak a második kanyar féktávjáig állt fenn. Versenyzőnk ott visszavette a vezetést, amit többet nem is adott ki a kezéből. A nyolc körös futamot 41.9 másodperces előnnyel zárta az 1000-es értékelés győztese, Kis Viktória előtt.


Kovács Niki három hengerrel, váltóelektronika nélkül is kirobbanó formában van

A Superstock600-as kategória versenyén végül mindenki rajthoz állt, Kurucz motorját is sikerült összerakni. Az első körben a vezető hármas – melynek Niki is a tagja volt – közel egy célegyenesnyivel lépett el a többiektől. Ez a küzdelem azonban nem tartott sokáig, ugyanis a futam harmadik körében esni kezdett, így a versenyt megszakították, és új rajtot rendeltek el az eredeti, 12 körös távval.


A ‘stock600-as versenyt eső miatt félbe kellett szakítani, de Nikit ez sem zavarta meg

Az először csak erősen csepegő eső később monszunszerű felhőszakadássá fajult, amikorra a pilóták újra kiálltak a rajtrácsra. Niki a második rajtot is jól kapta el, ismét másodikként fordult Péntek László mögött. Péntek három kör alatt négy másodperces előnyre tett szert, melyet Niki a táv felére ledolgozott. Ekkor azonban párásodni kezdett a plexije, ami miatt ismét leszakadt az első helyen haladótól. Az utolsó három kör alatt öt másodperc hátrányt dolgozott le, és ismét ellenfele nyakán motorozott. Azonban hiába futotta meg a verseny leggyorsabb körét, és fordult rá lendületesebben a célra fordító kanyarra, a váltóelektronika hiánya miatt el kellett vennie a gázt a váltásnál, ami elég volt ahhoz, hogy a befutónál egy hajszállal ugyan, de ne az ő motorja legyen előbbre. Ezen a napon ők ketten – Péntek és Kovács – más dimenzióban motoroztak, mint a többiek, amit jól példáz, hogy háromnegyed kört vertek az összetettben továbbra is vezető – tavalyi bajnok – Chrobák Jánosra, aki ezúttal harmadik lett Kurucz Feri előtt.


A lányok között magabiztosan nyert (balra), de a fiúk között is ezüstérmes – betegeskedő motorral(!)

„A szombat éjszakát senkinek nem kívánom. Úgy álomra, azaz inkább csak párnára hajtani a fejed, hogy nem indul a motor, borzalmas érzés. Nagyon köszönöm a segítséget Berki Zsoltnak, a MAMI-s csapatnak, Kurucz Ferinek és persze a csapatomnak – azaz a szüleimnek –, akik nélkül nem lett volna mivel versenyeznem. Ez a második hely a fiúk között történelmi pillanat az életemben, és azt hiszem, a magyar motorsportéban is. Megtisztelő Orosz Emília és Gondos Aranka nyomdokába lépni, akik az ’50-es években sokszor megszorongatták a pasikat. Remélem, hamarosan sikerül külföldön is kipróbálnom magam, mert úgy érzem, egyre jobb formában vagyok. Jó lenne, ha nemzetközi szinten is megmutathatnám, mire képesek a magyar csajok. Egyetlen akadály: az anyagiak…” – nyilatkozta Kovács Niki.


“Megtisztelő Orosz Emília és Gondos Aranka nyomdokába lépni, akik az ’50-es években sokszor megszorongatták a pasikat”

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending