Connect with us
just1 mx
Suzuki

Műhely

Kovács Péter ismét előrukkolt egy elektromos KTM átépítéssel

A Fonyódi magyar elektromos motorépítő egy újabb kétkerekűt szabadított meg a benzingőztől

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Nincs egy éve, hogy bemutattuk Kovács Péter elektromos motorkerékpárját, s máris újabb példányt épített a 28 éves Fonyódon élő fiatalember. Ráadásul ez nem a második, hanem már a NYOLCADIK motorja, amit saját kezűleg alakított át.

Egy KTM 250 SXF volt a kiszemelt donor – mesélte Péter – amit megszabadított a belső égésű motortól, majd beépített helyette egy ZERO villanymotort. Ez elég sok munkát igényelt, mert a motorfelfogatást teljesen át kellett szabni,  ráadásul számítógépen megtervezett motorfelfogatókkal került a helyére, hogy végre doboghasson a kétkerekű szíve.

A segédváz teljes átalakítást kívánt, ugyanis az ülés alá (gyárilag a légszűrő helyére) került a Sevcon vezérlőelektronika, ami szintén megtalálható a ZERO-ban. A vezérlő egyedi programozást igényelt, hogy kihasználja a legjobb teljesítményt és hatásfokot. A kuplung helyére egy elektronikus fék került, ami a variálható fékerő hatására visszatermeli az áramot az akkucsomagba ha a motoros fékezik ezzel is növelve a hatótávot.

Az egyedi akkumulátor, amit Péter saját maga épített természetesen a szabványoknak és elvárásoknak megfelelően, 18650 formátumú cellákból készült (a Tesla hasonló cellákkal készíti autóiba az akkukat).
Kapacitása 5,4 kWh, teljes akku figyelőrendszer került a cellákhoz, hogy a használónak csak a töltésre legyen gondja. Több mint fél évig készült az akkumulátor, kikísérletezve olyan dolgok okozta károkat, mint például a rázkódás és az egyéb külső behatásokat, hogy védje a sérülékeny technikát, ugyanis a motorkerékpár nem könnyű túrázásra készült. Minden teljesen vízálló rajta.

A motor teljesítménye 50 LE, 250 Nm, végsebessége 140 km/óra. Hatótávja nagyban függ a használattól (40 km-130 km). A villanymotor egyedi áttételt igényelt, ugyanis sebességváltó nem található a motoron. A teljes tömeg 108 kilogramm körül mozog.

 

Az e-bike gyorsulása megegyezik a 450-es belső égésű társával. Az azonnali 250 Nm nyomaték állóhelyből rendelkezésre áll, ezért az első gázadásra kihasználhatjuk a villanymotor előnyeit.

A motorkerékpár végleges formája több mint fél év munka eredménye, és több darab is készül belőle, mivel külföldön már igényt tartanak Péter munkájára.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending